Linkuri accesibilitate

Statele Unite și strategia împotriva grupării radicale Statul Islamic


Administrația Obama intenționează să deschida o nouă bază militară în provincia irakiană Anbar și să trimită 400 de consilieri militari americani să ajute fortele irakiene.

De curind, presedintele Barack Obama spunea ca Statele Unite nu au inca o strategie bine definita impotriva gruparii Statul Islamic, ISIS, in Irak. O relatare a orespondentului Europei Libere la Washington, despre felul în care această situatie este pe cale sa se schimbe.

Exista o schimbare strategica importanta, administratia Obama intentioneaza sa deschida o noua baza militara in provincia irakiana Anbar si sa trimita 400 de consilieri militari americani sa ajute fortele irakiene sa recucereasca orasul Ramadi. Aceasta intentie, care inca nu a fost anuntata oficial, a facut parte din discutia mai larga daca recucerirea orasului Mosul ocupat de ISIS anul trecut, trebuie sa fie initiata in prima parte a campaniei impotriva miscarii teroriste sau nu. Dar caderea orasului Ramadi, luna trecuta a pus capat dezbaterilor cel putin deocamdata.

Ramadi va deveni acum epicentrul unei campanii de lunga durata menita sa duca ulterior la recucerirea orasului Mosul. Dar acest obiectiv va putea fi indeplinit, asa cum se preconizeaza, anul viitor, doar daca armata irakiana este pregatita corespunzator. Purtatorul de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationala a spus ca pregatirea irakienilor este acum prioritatea.

Statele Unite au in prezent in Irak, trei mii de militari, inclusiv cei care-i antreneaza si pregatesc pe irakieni. Dar critici ai administratiei vor spune ca masurile sint insuficiente, ei si-ar dori suplimentarea efectivelor care sa includa personal instruit sa dirijeze de la sol, raiduri aeriene.

Conducerea armatei americane considera ca preluarea de la ISIS a orasului Mosul, cel de-al doilea ca marime in Irak are o importanta strategica deosebita. In timp ce liderii militari privesc catre nord, Departametnul de State a scos in evidenta de nenumarate ori importanta strategica a provinciei Anbar, din vestul Irakului. In Anbar se gasesc multe triburi sunite pe al caror sprijin se bazeaza Statele Unite, capitala se afla la circa 100 de kilometri de Bagdad, si provincia se invecineaza cu Arabia Saudita si Iordania, membrii marcanti ai coalitiei anti-ISIS.

XS
SM
MD
LG