Linkuri accesibilitate

Riscul intrării în incapacitate de plată a Moldovei (DW, agora.md)


„Premierul Chiril Gaburici ar putea „muri” cu demnitate” (independent.md).

Unul dintre subiectele centrale în presă este recenta declaraţie a premierului Chiril Gaburici, care a anunţat că guvernul poate intra în incapacitate de plată. „Moldova intră în faliment. Acordul de Asociere la UE e în pericol” este articolul semnat în Deutsche Welle de Vitalie Călugăreanu. În lipsa unui acord de finanțare cu FMI, Republica Moldova nu va putea evita colapsul, a spus premierul care a precizat că FMI condiționează deblocarea relațiilor cu Moldova prin lichidarea celor trei bănci implicate în furtul unui miliard de dolari. Jurnalistul citează mai mulţi experți în economie de la Chișinău, potrivit cărora posibilul faliment al Republicii Moldova ar însemna nu doar disponibilizări și blocaje în achitarea salariilor și pensiilor. Aceasta ar afecta inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu UE, ratificat anul trecut. Bunăoară, ex-ministrul moldovean al Finanțelor, Mihai Manole, a explicat că intrarea țării în faliment va sărăci și mai mult populația, vor fi afectate piețele de desfacere, exportul și importul.

Economia Republicii Moldova intră în derivă” o analiza semnată de expertul Vitalie Rapcea pe agora.md. „Scăderea exporturilor și creșterea ratei șomajului, potențate de reducerea remitențelor, ne vorbește despre scăderea capacității de consum a populației. În aceste circumstanțe și importurile se diminuează drastic” scrie expertul, adăugând că şi situaţia din agricultură nu este una bună. „Aceste realităţi, ne ajută să înțelegem că economia Republicii Moldova intră într-o recesiune, care ar putea fi una de durată.” Rămâne să vedem, în ce măsură factorii de decizie din țară, vor ști să răspundă adecvat provocărilor de contracție economică care, se pare, că vor continua să se manifeste și pe viitor conchide Vitalie Rapcea.

Lupta pentru Chișinău va fi o luptă între Est și Vest” opinează politologul român Dan Dungaciu într-un interviu publicat în „Adevărul”. Diferența o va face mobilizarea la vot în turul doi. Mobilizarea se va face pe mesaje care vor fi din ce în ce mai radicale pe dimensiunile geopolitică și corupția. Acestea cred că sunt mesajele capabile să scoată lumea la vot. Victoria în alegeri va fi a celui care reușește să își scoată la vot electoratul, consideră Dan Dungaciu.

Cea mai scurtă cale de a ajunge la putere în Republica Moldova nu este ideologia dezvoltării şi nici viziune asupra viitorului”, notează Evgheni Şolari într-un articol de opinie pe portalul „newsmaker.md”. În opinia sa, scurtătura este „apelul la emoţii şi instincte primitive, cum ar fi ura, xenofobia, invidia, frica, ignoranța şi paternalismul”. Societatea moldovenească nu este „vaccinată” împotriva populismului, crede autorul. „În loc să dezvoltăm societatea ne irosim în conflicte interne, iar politicienii parazitează pe această divizare, aprofundând-o”, conchide jurnalistul.

Premierul Chiril Gaburici ar putea „muri” cu demnitate” este articolul de opinie semnat pe „independent.md” de Alexandru Cozer. Prin scrisoarea adresată Parlamentului și Președinției, Gaburici a făcut „un act de vendetta” prin care și-a creat șansa de a pleca totuși în picioare. Alexandru Cozer crede că premierul nu ar trebui să se limiteze la scrisoarea de sâmbătă. „El trebuie să fie unul dintre cei care va contribui la dărâmarea acestui sistem criminal” susţine autorul. „Gaburici este practic mort din punct de vedere politic. Are însă șansa de a „muri” cu demnitate” conchide Alexandru Cozer.

XS
SM
MD
LG