Linkuri accesibilitate

O ofensivă împotriva corupţiei?


Avion abandonat la Ceadâr-Lunga
Avion abandonat la Ceadâr-Lunga

CNA îl cercetează penal pe şeful Autorității Aeronautice Civile, Iurie Armaş, pentru o tranzacție valutară presupus ilegală cu banii instituţiei publice.

Ofițerii anticorupție anunţă că Directorul Autorității Aeronautice Civile, Iurie Armaș, este cercetat penal fiind acuzat de operațiuni valutare cu banii instituției. Trei milioane de lei din conturile Autorității ar fi fost schimbați în euro, când moneda unică atinsese cursul record 28 de lei, pierzându-se o sumă mare din cauza diferenței de curs. Alla Ceapai a aflat mai multe detalii:

Potrivit CNA, prejudiciul adus Autorităţii Aeronautice Civile în urma tranzacţiei valutare ilegale cu banii instituţiei publice, se ridică la 800 de mii de lei. Daunele au fost estimate de Inspecţia Financiară, în urma unui control, şi constituie diferenţa de curs valutar. În comunicatul CNA se spune că mai mulţi funcţionari de la Autoritatea Aeronautică Civilă ar fi convertit, în februarie, 3 milioane de lei din contul instituţiei în euro, iar legea interzice astfel de tranzacţii. Deocamdată însă doar directorul instituţiei, Iurie Armaş, este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat şi este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. Mâine, acesta ar urma să fie pus sub învinuire, anunţă CNA.

Iurie Armaş nu a fost de găsit. Am reuşit să vorbim cu vice-directorul Autorităţii Aeronautice Civile, Nicolae Buzu. El a confirmat că instituţia a fost verificată timp de două săptămâni de către Inspecţia Financiară. În urma controlului, care s-a încheiat acum patru zile, inspectorii financiari nu ar fi găsit careva nereguli, dă asigurări Nicolae Buzu:

„La noi a fost Garda Financiară şi nu a depistat absolut nimic, nici o încălcare nicăieri. Este actul prezentat de ei tuturor organelor şi de drept şi nu de drept din Republica Moldova. Mă bazez pe constatările gărzii financiare. Eu am făcut cunoştinţă cu actul, m-am semnat că l-am primit şi nici o încălcare nu era acolo. Nu pot înţelege din ce cauză a apărut dosarul şi care sunt motivele. Cred că CNA o să se clarifice şi o să vadă cine e corect şi cine – nu.”

I-am solicitat şi opinia directorului Inspecţiei Financiare, Alexei Secrieru, care a deţinut în trecut mai multe funcţii, inclusiv cea de vicedirector în cadrul CCCEC, ulterior reformat în CNA. Alexei Secrieru e evitat să spună univoc dacă au fost depistate, în urma controlului, careva nereguli la Autoritatea Aeronautică Civilă:

„Pentru Dvs. este foarte simplu – sunt încălcări sau nu sunt încălcări. Eu vă spun alt moment, actul de inspectare este probă pe dosar penal pornit, deci toate întrebările sunt la procurorii de la Procuratura Anticorupţie.”

Alexei Secrieru confirmă, indirect, constatările procurorilor şi CNA. Dacă va fi găsit vinovat directorul Autorităţii Aeronautice Civile riscă de la 6 la 10 ani de închisoare cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice timp de un deceniu. Întâmplător sau nu, anunţul CNA că Iurie Armaş este „bănuit de prejudiciul statului cu aproximativ 1 milion de lei” vine la o zi după ce Centrul a lansat, la iniţiativa premierului Gaburici, o subdiviziune care ar urma să se ocupe de marea corupţie, adică dosare în care prejudiciul depăşeşte 1 milion de lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG