Linkuri accesibilitate

Grecia şi creditorii: pe un ton mai conciliant


Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (dreapta) şi premierul Greciei, Alexis Tsipras, la Bruxelles
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (dreapta) şi premierul Greciei, Alexis Tsipras, la Bruxelles

Cu toate acestea, premierul Alexis Tsipras nu a dat înapoi nici astăzi în ce privește cererea creditorilor privind micșorarea pensiilor.

Grecia a înmânat creditorilor săi externi noi propuneri care să ducă la deblocarea împrumutului de salvare, iar premierul Alexis Tsipras s-a arătat optimist în privința ajungerii la o înțelegere, avertizând că prețul unui eșec ar fi enorm. O relatare a agenției Reuters, sintetizată de Mircea Țicudean.

Reuters notează că propunerile grecești de reformă marchează un pas înainte făcut de premierul Alexis Tsipras în încercarea de găsire a unui compromis cu partenerii internaționali și de prevenire a intrării Greciei în incapacitate de plată.

Folosind un ton mai conciliant înaintea întâlnirii de miercuri cu cancelarul german Angela Merkel și cu președintele francez Francois Hollande, Tsipras a acceptat mărirea ratei Taxei pe Valoarea Adăugată și a propus ținte de surplus bugetar mai înalte pentru a-i mulțumi pe creditori.

Programul de salvare convenit de Grecia cu UE și FMI expiră la sfârșitul acestei luni, iar Atena va trebui să facă până atunci plăți mari, care ar putea deveni imposibile fără banii de la creditori.

Într-un interviu cu un ziar italian publicat marți, Tsipras a adoptat un ton mai conciliant decât vinerea trecută, când numise „absurdă” oferta creditorilor de a da Atenei bani în schimbul altor reforme și austerității.

Cu toate acestea, Tsipras nu a dat înapoi nici astăzi în ce privește cererea creditorilor privind micșorarea pensiilor. „Tot ce ne mai lipsește este o atitudine pozitivă (a creditorilor) în problema tăierii pensiilor”, a spus Tsipras în interviul apărut în „Corriere della Sera”.

Declarația lui Tsipras vine la o zi după ce cancelarul german Angela Merkel a repetat la summit-ul G7 din Bavaria că sprijnirea Greciei va fi imposibilă în absența continuării reformelor.

„Trebuie spus că nu mai avem mult timp”, a spus Merkel la reuniunea din Alpii bavarezi, adăugând că miercuri se va vedea cu premierul Tsipras în marginea summit-ului de la Bruxelles UE-America Latină și că „negocierile continuă”.

Aflat tot ieri la Berlin, ministrul grec al finanțelor, Yanis Varoufakis, cunoscut pentru unele remarci contondente, s-a arătat împăciuitor:

Varoufakis a spus că „ar trebui să nu mai aruncăm vina unii pe alții” și că speră ca eforturile din ultimele luni să fie încununate cu o înțelegere.

Reuters amintește că de când a venit la putere anul acesta, partidul stângist Syriza al premierului Tsipras a vorbit mereu despre cât de inutil și crud ar fi să se ia noi măsuri de austeritate într-o Grecie a cărei economie s-a contractat deja cu un sfert și ai cărei locuitori și-au văzut nivelul de trai prăbușindu-se, iar șomajul atingând noi recorduri.

Dar Grecia nu a mai primit nimic de la creditori din luna august. Ei spun că nu vor debloca ultima tranșă de ajutoare, de peste 7 miliarde de euro, dacă Atena nu face în sfârșit reforme fără de care – cred partenerii internaționali – Grecia nu va putea sta din nou pe propriile picioare.

O armă retorică pe care Tsipras o folosește des – inclusiv astăzi – este de a avertiza asupra efectului enorm pe care l-ar avea eșecul negocierilor. „Ar fi începutul sfârșitului zonei euro”, a spus premierul elen, atenționând că în cazul unui faliment grecesc, piețele vor căuta imediat „următoarea victimă”, probabil tot din flancul sudic al zonei euro.

XS
SM
MD
LG