Linkuri accesibilitate

Lideri parlamentari tatonează terenul în vederea unei alianțe noi


Astăzi şi speakerul democrat, Andrian Candu, a sugerat că partidele guvernării ar avea intenţia de a reseta coaliţia.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de alegerile locale, câțiva lideri politici au comentat astăzi ideea unei coaliții guvernamentale noi, așteptându-se că partidele actualei coaliții minoritare vor ieși slăbite din acest scrutin. Tatonările au loc și în urma anunțului făcut de premierul Chiril Gaburici că își va da demisia în decurs de o lună, dacă nu este înlocuită conducerea mai multor instituții care n-ar apăra cum trebuie sistemul bancar.

De fapt, primul a vorbit în spaţiul public despre existenţa obiectivului de a forma după alegeri o coaliţie nouă, majoritară, Marian Lupu. Participând la sfârşit de aprilie la o emisiune a postului public de televiziune, liderul democrat a spus că aceasta ar putea fi creată după locale, dar nu a precizat dacă are în vedere Partidul comuniştilor, cu sprijinul căruia PD şi PLDM au format guvernul minoritar, sau Partidul liberal, despre care acum câteva luni spunea că nu e nici o posibilitate să se înţeleagă.

La câteva zile, în cadrul unei întâlniri electorale din provincie, şi liderul liberal-democrat, Vlad Filat, spunea că şi-ar dori o nouă coaliţie, precizând că îi are în vedere pe liberali, şi că după scrutinul local îl va invita pe Mihai Ghimpu la negocieri.

Liderul liberal a reacţionat atunci spunând că nu are încredere în sinceritatea afirmaţiilor lui Filat şi că declaraţia ar fi fost făcută pentru a amăgi electoratul pro-european. Mihai Ghimpu a spus şi cu alte prilejuri că intrarea într-o coaliţie cu cele două ar însemna ca liberalii să închidă ochii la jaful bancar.

Dar într-o conferinţă de presă convocată astăzi, liderul liberal a lăsat de înţeles că nu mai este atât de categoric:

„Din punct de vedere al interesului partidului, nici vorbă nu poate fi de o alianță cu ei. Explus. Dar din punct de vedere al viitorului Republicii, european, merită să medităm. Aici vom consulta societatea civilă, Uniunea Scriitorilor, oamenii de creație, partenerii noștri europeni și o să vedem”, a zis Mihai Ghimpu.

În zilele ce au urmat anunțului făcut de premierul Chiril Gaburici că își va da demisia în decurs de o lună, dacă nu obţine în această perioadă demisia conducerii mai multor instituții ce n-ar apăra cum trebuie sistemul bancar, posibila resetare a formulei de guvernare a fost pe limba mai multor fruntaşi ai partidelor puterii, dar mai ales a comentatorilor. Liberalii au început să fie luaţi în calcul însă doar după suprapunerea întâlnirii lor electorale de duminică cu mitingul platformei civice “demnitate şi adevăr”. Comentatorii au admis că, printre alte posibile explicaţii, una ar fi că, în perspectivă unei viitoare alieri cu partidele puterii, liberalii ar fi încercat să minimalizeze astfel o acţiune de protest care, o arată sondajele, erodează popularitatea şi aşa în scădere a acestora în faţa electoratului pro-european.

Astăzi şi speakerul democrat, Andrian Candu, a sugerat că partidele guvernării ar avea intenţia de a reseta coaliţia:

„Aş vrea să pun accent pe o abordare complexă şi radicală – o reformatare în general a clasei politice. Pentru că doar aşa vom reuşi să redobândim încrederea societăţii şi partenerilor noştri.”

La fel, liberal-democratul Valeriu Streleţ:

„Această idee capătă contururi tot mai clare. Noi chiar avem nevoie de o coaliţie majoritară pro-europeană ca să dezamorsăm această tensiune din societate şi să putem promova reforme.”

Politicienii au evitat alte detalii, aşa că deocamdată nu este limpede cum ar urma să se producă această posibilă reformatare – cu demiterea guvernului Gaburici sau nu neapărat. Încă acum zece zile, liderul democrat Marian Lupu insista pe ideea că guvernul nu va pleca, spunând că „un guvern nu e numit ca să fie schimbat peste jumătate de an.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG