Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Haideţi să învingem împreună. Să fim solidari, atunci când învingem un rău comun”


Igor Boţan
Igor Boţan

În dialog cu unul din liderii Mişcării Demnitate și Adevăr despre miza protestelor organizaţiilor civice.

Protestul de ieri al mişcării civice Demnitate si Adevăr a scos iar in strada mii de oameni. Paralel, cum se ştie a avut loc si un miting electoral al liberalilor, iar cele doua grupări s-au „bruiat reciproc”. Daca in ceea ce-i priveste pe participantii la mitingul electoral al liberalilor este clara opţiunea lor politica, in ceea ce-i priveste pe cei care au participat la manifestatia DA este mai putin limpede. Unul dintre organizatorii protestului, analistul politic Igor Botan, directorul Asociaţiei pentru Democratie Participativa ne-a declarat ca aceasta mişcare caută tocmai sa fie un factor unificator pentru întreaga societate, fără sa ia in seama opţiunile politice sau etnicitatea.

Igor Boţan: „Noi, după declararea independenţei Republicii Moldova, cu conlocuitorii noştri de alte origini etnice, nu am avut, de fapt, sărbători comune, evenimente comune care să ne unească. Acum, prinşi în ungher de această situaţie dramatică legată de oligarhizarea şi jefuirea Republicii Moldova, Platforma Civică spune că dacă nu am fost capabili să inventăm evenimente şi sărbători comune care să ne unească, în afară de cele creştineşti şi cele din moştenirea sovietică, acum toţi împreună, români, moldoveni, ruşi, găgăuzi, ucraineni, într-un efort comun de combatere a unui flagel, să avem şi o mică victorie eventuală, care ulterior va crea podişoare pentru ca noi să stăm împreună şi să discutăm despre problemele care ne despart.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să traduc într-o alegorie, aceasta ar însemna că dacă locuitorii Republicii Moldova nu au avut inspiraţia să participe de comun acord la construcţia unui edificiu, acum măcar să sară cu toţii să-l stingă. Dar apar idei arhitecturale, stingând deja - reamenajaţi locuinţa…

Igor Boţan: „Este adevărat. Şi abordarea dumneavoastră este perfect corectă. Mai mult decât atât, noi ne-am inspirat din opera lui Karl Popper, mare filosof, cel care a scris lucrarea „Societatea deschisă şi duşmanii ei”, în care Karl Popper vorbeşte despre tehnologii sociale şi spune că atunci când există, persistă, este imanent un rău comun, există pretext pentru unirea tuturor forţelor care sunt divergente, atunci când vine vorba despre a construi ceva comun. De aceea noi spunem: „Daţi să învingem împreună. Să fim solidari, atunci când învingem un rău comun”. Dacă vom avea această victorie comună, suntem siguri că în privinţa viitorului vom găsi podişoare. Spunem aşa: „Dacă învingem cu eforturi comune, înseamnă că suntem co-cetăţeni cu aceleaşi drepturi potrivit Constituţiei, dar şi cu o victorie comună”. Cu ajutorul europenilor, cu ajutorul forţelor luminate din Federaţia Rusă, din Ucraina, din Bulgaria, din România să stăm şi împreună să încercăm să găsim o soluţie care ar fi probabil acceptabilă pentru toţi.”

Europa Liberă: Ce înseamnă pentru început victorie comună? Să doborâţi Parlamentul? Să doborâţi Constituţia?

Igor Boţan: „Doamne fereşte nu vrem să doborâm Parlamentul, Constituţia ş.a.m.d. Mai mult decât atât, lozinca Platformei...”

Europa Liberă: Ce înseamnă victorie comună?

Igor Boţan: „Victorie comună înseamnă înfrângerea oligarhiei, eliminarea elementelor oligarhice şi corupte din sistemul politic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: La modul practic, veniţi la instituţia X şi spuneţi: „Daţi afară oligarhii. Noi vă dăm lista”?

Igor Boţan: „Nu, nu facem aşa. Noi spunem că răul este în partidele corupte, în partidele care au avut încrederea populară, în partidele care au avut semnate cecuri în alb din partea partenerilor europeni şi americani şi care au contribuit la furtul miliardului sau au fost complice.”

Europa Liberă: Partidele acestea sunt în Parlament. Ce le faceţi?

Igor Boţan: „Exact. Aceste partide au politizat instituţiile de ocrotire a normelor de drept şi instituţiile de reglementare. Prima sarcină – depolitizarea acestor instituţii în conformitate cu hotărârea Curţii Constituţionale din 21 decembrie 2010. Este o sarcină realizabilă.”

Europa Liberă: Această înseamnă partidele să renunţe la năravul lor de a ţine controlul?

Igor Boţan: „Exact. Aceasta înseamnă şi un mesaj foarte puternic pentru comunitatea partenerilor de dezvoltare. Platforma, reprezentanţii ei se întâlnesc cu reprezentanţii acestor misiuni diplomatice, cu presa internaţională pentru a arăta ce se întâmplă în Republica Moldova. Apoi mesajul pentru aceşti parteneri de dezvoltare este: „Dacă mai daţi necondiţionat bani şi în continuare, ratingul de încredere în Uniunea Europeană va scădea. Aşa cum a scăzut în ultimii şase ani de la 73% la 37%. Noi putem recupera acest rating cu eforturi comune, dacă punem în prim-plan depolitizarea instituţiilor de ocrotire a normelor de drept şi a instituţiilor de reglementare. Dacă partidele pe care le-aţi susţinut şi care, a propos, fac parte din familia europeană politică, dacă le daţi un vot de blam voi, aici, ca să înţeleagă lumea că nu poate această familie minunată europeană să aibă în rândurile sale partide conduse de lideri corupţi şi compromişi. Avem o agendă comună. Putem să încercăm în mod legal”. Şi cel mai important lucru, Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” este susţinătoarea a ceea ce Jürgen Habermas numea democraţia procedurală – niciun fel de decizii olhocratice, cu votarea în piaţă a nume ş.a.m.d., doar proceduri.”

Europa Liberă: Dar deja aţi făcut o listă de „duşmani ai poporului”, aţi votat această listă, i-aţi declarat în afara legii pe liderii acestor partide.

Igor Boţan: „Acestea sunt metafore, trebuie să înţelegem, pentru că atunci când opinia publică este cu ochiul pe noi pentru a menţine un anumit grad de aderenţă şi de susţinere a Platformei, noi trebuie să spunem oamenii faţă de care această Platformă sau majoritatea...”

Europa Liberă: Dar cum e totuşi să vă feriţi de justiţie făcută în piaţă şi la televizor? Dumneavoastră trebuie probabil să apelaţi la aceleaşi instituţii de drept care spuneţi că sunt controlate de aceste partide.

Igor Boţan: „Este adevărat, dar să nu uităm de context. Un ministru, Maia Sandu, spune că statul este captiv. Este acesta un indicator? Prim-ministrul spune clar că trebuie să se întreprindă paşi. La audierile parlamentare conducătorii organelor de ocrotire a normelor de drept şi de reglementare ne spun că au informat despre jaf organele de decizie politică care nu au manifestat voinţă politică. Deci, acestea sunt fapte, acestea nu sunt invenţiile Platformei.”

Europa Liberă: Deci, contaţi pe puţinele elemente interne în aceste instituţii?

Igor Boţan: „Noi le adunăm pe toate într-un singur punct, le plasăm de o manieră logică, astfel încât argumentarea noastră să fie cât se poate de puternică. În privinţa declaraţiilor de pe tribună, oamenii noi nu-i controlăm. Trebuie luate în consideraţie doar documentele oficiale şi trebuie luat în consideraţie factorul inopinat care persistă şi noi recunoaştem acest lucru. Dar, încă o dată subliniez, democraţia procedurală pentru noi este una sfântă. Pentru că dacă nu facem lucrurile exact în conformitate cu legea şi cu procedurile prescrise, suntem compromişi.”

Europa Liberă: Revendicările sunt şi de stânga, şi de dreapta, şi centriste, şi mai prudente, şi mai categorice. Până la urmă, există o culoare politică pe care o are Platforma?

Igor Boţan: „Platforma porneşte de la un rău comun, care este corupţia. De stânga, de dreapta, de centru, verzi, galbeni ş.a.m.d., toţi suferă de corupţie. Dacă există acest rău comun şi vrem să-l combatem cu eforturi comune şi astfel să consolidăm societatea, având o minimă victorie comună, eu cred că mai departe lucrurile vor lua alte dimensiuni. Şi la acel moment noi încă nu am ajuns, deocamdată suntem pe o platformă civică care insistă că nu are culoare politică şi nici nu o poate avea.”

Europa Liberă: Va ajunge formaţiunea actuală să se transforme într-un partid?

Igor Boţan: „Dacă acest lucru se va întâmpla, şi noi nu-l excludem, pentru că avem un precedent, domnul Oazu Nantoi, care este prietenul nostru şi care a fost unul dintre fondatori, deja a părăsit Platforma pentru un proiect politic, lucru care a fost prevăzut de noi. Dacă în continuare se va întâmpla aşa, sub presiunea circumstanţelor, strategia noastră pe care o pot anticipa este că cei care vor dori vor pleca într-un proiect politic, vor avea culoare. Aceasta va fi partea novatorilor, care vor o clasă politică nouă. Iar partida, dacă îi pot spune aşa, conservatorilor, din care fac parte şi eu, va rămâne pe Platforma Civică, va reînnoi membrii acestei platforme astfel încât relaţia de rudenie, dacă îi pot spune aşa, cu eventuala formaţiune politică să fie diminuată, astfel încât deciziile Platformei Civice să nu fie influenţate.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, întrebarea care circulă în târg: cum probaţi faptul că nu sunteţi instrumentul unui oligarh sau al unui partid şi nu veţi fi încălecaţi cum au mai păţit-o şi alţii?

Igor Boţan: „Eu răspund la astfel de întrebări şi le spun oamenilor în felul următor: în ţara aceasta atmosfera este atât de otrăvită că nimeni nici măcar nu admite că lucrurile pot fi pure şi curate. Şi îmi amintesc de povestea cu vrăjitorul bun şi vrăjitorul rău care au intrat în competiţie şi au pregătit fiecare otravă unul pentru altul şi trebuiau să le bea şi să găsească şi antidot. Şi cel bun i-a dat contracandidatului apă pură, care, încercând să identifice care este antidotul şi bându-l, a murit de propriul antidot. Acelaşi lucru le spunem şi noi. Dragi radioascultători, nimeni nu stă în spatele acestei platforme şi nu poate sta, pentru că noi suntem atât de diferiţi că nu încăpem în buzunarul unui oligarh sau al altuia.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG