Linkuri accesibilitate

Akasha


O muzică ce nu se lasă ușor clasificată.

Charley Casey (clape, voce, ghitară, și Damian Hand, saxofon, flaut, clape, voce) sînt doi englezi care de prin 1994 fac împreună o trupă numită Akasha.

Akasha e unul dintre primele grupuri promovate de casa de discuri londoneză Wall of Sounds, care a făcut furori în anii1990 cu albumele unor muzicieni precum Kruder and Dorfmeister, Howie B, Mekon, Propelleheads. The Wiseguys, The Ballistic Brothers și mulți alții.

Muzical vorbind, anii 1990 au fost anii fuziunilor de tot felul, și mai ales anii cînd au apărut foarte multe stiluri muzicale, între care unul foarte special a fost trip-hop.

Spun „a fost”, pentru că aceea a fost de fapt epoca unor stiluri sau genuri efemere, care au dispărut aproape la fel de repede cum au apărut, sau s-au transformat în altceva.

Trip-hop, drum’n’bass, jazzadelica sînt trei asemenea stiluri a căror viață nu a fost foarte lungă și care au avut ca ingredient de bază jazz-ul.

Akasha au la activ doar trei albume de studio, iar cel de debut, numit „Cinematique” și lansat în 1998, e în opinia mea una din nestematele muzicale ale acelor ani, în primul rînd pentru că muzica de pe acest disc nu se lasă ușor clasificată - nu știi exact ce e, pop, jazz, sau muzică psihedelică.

Amintesc la sfîrșit că „akasha” e un cuvânt sanscrit care înseamnă „eter”, atît în sens elementar cît și metafizic.

Noi ascultăm piesa „The Blues PT.i”, a cărei partitură vocală e susținută de Maxi Jazz, solistul trupei Faithless.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG