Linkuri accesibilitate

Rusia se poziționează în afara comunității de valori împărtășite de țările membre ale G7


La reuniunea în curs de la Elmau în Germania
La reuniunea în curs de la Elmau în Germania

Angela Merkel și Barak Obama sînt de acord că sancțiunile împotriva Moscovei nu pot fi deocamdată ridicate.

Casa Albă spune că președintele american Barack Obama și cancelara germană Angela Merkel au fost de acord că sancțiunile economice împotriva Rusiei trebuie menținute până la „îndeplinirea deplină” a acordurilor de la Minsk II pentru pace în estul Ucrainei și până când Moscova respectă suveranitatea vecinilor.

Obama și Merkel s-au întâlnit duminică înainte de un summit anual al liderilor celor mai avansate țări democratice din lume, G7, în Bavaria. Vorbind la summit, Merkel a spus că Rusia trebuie să rămână deocamdată în afara „comunității de valori” împărtășite de G7 din cauza acțiunilor sale în Ucraina.

Rusia a fost exclusă din acest grup, care se numea împreună cu rușii G8, după anexarea Crimeii anul trecut și sprijinul acordat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei. Din G7 fac parte Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada și Statele Unite.

La summit-ul de două zile care continuă astăzi în Alpii bavarezi urmează să se adopte o declarație comună a participanților pe tema Ucrainei.

Cancelara germană a spus că așteaptă fi un ”semnal unit” al liderilor G7. „Sancțiunile pot fi ridicate doar dacă au dispar condițiile în care au fost impuse iar problemele sunt rezolvate”, a precizat Merkel la televiziunea publică ZDF.

Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat câteva runde de sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea anul trecut. Occidentul mai acuză Rusia de sprijinirea separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei cu trupe și armament, dar Moscova a negat mereu că ar fi implicată.

În februarie, la Minsk, cancelara Merkel și președintele francez François Hollande au mediat la Minsk încheierea acordurile de încetare a focului în estul Ucrainei, care au redus ostilitățile între forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia. Dar armistițiul a fost încălcat frecvent, săptămâna trecută înregistrându-se intensificarea luptelor.

Observatori europeni au pus pe seama separatiștilor responsabilitatea pentru vărsările de sânge într-o ofensivă în jurul localității Maryinka în apropiere de Donețk, care a fost respinsă de forțele ucrainene.

Președintele Barack Obama și cancelarul Angela Merkel la deschiderea reuniunii G7
Președintele Barack Obama și cancelarul Angela Merkel la deschiderea reuniunii G7

„Dacă se pune în aplicare [acordul de la] Minsk, sancțiunile vor fi ridicate”, a mai spus Merkel la ZDF, adăugând că măsurile punitive împotriva Moscovei „sunt instrumente pentru atingerea scopurilor” propuse. „Am spus întotdeauna că există o legătură între acordurile de la Minsk și prelungirea sancțiunilor, cu posibilitatea anulării lor”, a mai spus cancelara germană.

Uniunea Europeană urmează să decidă luna aceasta dacă prelungește sancțiunile, iar Statele Unite vor să sublinieze unitatea transatlantică în această chestiune.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus că mai mult de jumătate din întrevederea de 45 de minute a președintelui Obama cu cancelara Merkel a fost consacrată chestiunii Rusiei și Ucrainei.

„Angajamentul de care trebuie să dea dovadă partenerii noștri europeni pentru a implementa și menține aceste sancțiuni este semnificativ”, a spus Earnest.

„Economiile lor sunt mai integrate cu Rusia decât este economia Statelor Unite și prin urmare recunoaștem că multe țări pe care contăm să aplice în

Eșecul Rusiei în a-și ține acele promisiuni duce la o izolare și mai mare și la costuri sporite impuse economiei acestora...

continuare sancțiunile o fac cu anumite sacrificii pentru propria economie”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, adăugând că Rusia ar fi renunțat în esență la angajamentele asumate la Minsk. „Eșecul Rusiei în a-și ține acele promisiuni duce la o izolare și mai mare a rușilor și la costuri sporite impuse economiei acestora”, a mai spus Earnest said.

Președintele Barack Obama a luat în discuție chestiunea și la convorbiri cu premierul britanic, David Cameron, spunând că ”poate exista o soluție pașnică, diplomatică a acestei probleme”. „Dar ea va necesita ca Europa, Statele Unite, parteneriatul transatlantic și lumea să rămână vigilente și concentrate asupra importanței de a confirma principiile integrității teritoriale și suveranității”, a spus Obama.

„Trebuie să facem așa ca Europa să rămână unită”, le-a spus și premierul britanic jurnaliștilor pe marginea summit-ului G7.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că, de vreme ce acordurile de la Minsk nu au fost implementate, singura chestiune în discuție pentru cele 28 de țări ale Uniunii Europene este dacă sancțiunile anti-ruse trebuie înăsprite și mai mult.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG