Linkuri accesibilitate

Ion Tăbârţă: Regiunea transnistreană este în pragul unei crize foarte și foarte acute


În dialog cu directorul adjunct al Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon” din Chişinău.

Nu doar la Bucureşti, dar şi la Chişinău abundenţa comentariilor alarmiste din presa rusă despre pretinse scenarii de agresiune militară împotriva regiunii transnistrene a stârnit îngrijorare. Dar nu pentru că ar fi veridice, ci, dimpotrivă. Opinie împărtăşită şi de directorul adjunct al Centrului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon” din Chişinău, Ion Tăbârţă.

Propaganda rusă pregătește terenul pentru situația unui conflict militar în regiunea transnistreană. Semnele sunt foarte, foarte alarmante...

Ion Tăbârță: „După ce Federația Rusă a eșuat în crearea Novorosiei terestre, ea oricum dorește să mențină controlul asupra litoralului nordic al Mării Negre, creând un așa-numit „triunghi geopolitic” Donbass-Crimeea-regiunea transnistreană. Oricum, regiunea transnistreană este o fâșie destul de îngustă, ea se dorește a fi fortificată fie prin crearea unui triunghi geopolitic Tiraspol-Odesa-Comrat, fie printr-un alt triunghi geopolitic care are drept scop să acceadă partida pro-rusă la guvernare la Chișinău, astfel fiind creat triunghiul geopolitic Tiraspol-Comrat-Bălți.

Însă recenta decizie a statului ucrainean de a denunța acele acorduri care permiteau tranzitarea trupelor sau a tehnicii militare ruse spre regiunea transnistreană cumva a făcut Moscova să revizuie planurile sale și acum Federația Rusă încearcă să creeze un focar de tensiune aici în regiune.

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă

Iar în contextul acestui focar de tensiune mașina propagandistică a Federației Ruse probabil deja pregătește terenul, ca și în cazul Ucrainei, pentru ca, în cazul unui eventual conflict armat să dea vina pe tot ce doriți, mai puțin pe Moscova. La sigur va fi vinovată Ucraina, la sigur va fi vinovat și Chișinăul. Vedem că mai nou se încearcă implicarea în acest cerc al vinovaților și România. Este evident că propaganda rusă pregătește terenul pentru opinia publică din interiorul țării sale pentru situația unui conflict militar aici, în regiunea transnistreană. În orice caz, semnele sunt foarte, foarte alarmante”.

Europa Liberă: Din punctul Dumneavoastră de vedere, ce îi ghidează pe cei care fac declarații ce încing spiritele? Și am văzut că sunt persoane publice, în unele cazuri sunt jurnaliști sau lideri de opinie. Este vorba de rea-intenție sau oamenii sunt pur și simplu manipulați? Acum un an în Ucraina am asistat la același scenariu, exact după același calapod, a fost tensionată situația și adusă la cote maxime în Donbass și în întreaga țară.

Ion Tăbârță: „Acum vedem că Federația Rusă scoate la rampă fel de fel de agenți ai săi, așa-numita „coloană a cincea”, sau pe așa-numiții „idioți utili”. Noi am văzut, odată cu declanșarea evenimentelor din Ucraina cum o bună parte din armata ucraineană, din structurile de forță ucrainene lucrau de fapt în toată această perioadă pentru Federația Rusă. Și am văzut cum structuri întregi de forță ale statului ucrainean au trecut de partea forțelor separatiste din Ucraina.

Desigur că și la noi agentura Federației Ruse este foarte puternică în statele post-sovietice. Acest lucru se referă într-o măsură foarte mare și la Republica Moldova. Eu nu cred că este întâmplător că acum iese la rampă o serie de persoane care încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația. Se înscenează ceva. Încă nu este exact clar ce anume, dar nu este exclus că această înscenare să aibă și un caracter militar. Desigur, probabil este prematur să vorbim despre anumite scenarii apocaliptice. Însă nici acum un an și jumătate nimeni nu credea că în Ucraina vom avea evenimentele pe care le-am avut.

Probabil e prematur să vorbim despre scenarii apocaliptice. Însă nici acum un an și jumătate nimeni nu credea că în Ucraina vom avea evenimentele pe care le-am avut...

Este evident că Federația Rusă dorește să fortifice această regiune separatistă transnistreană, va dori să rupă acea blocadă, cum o consideră ei, sau acest cerc în care a fost încercuit această regiune. Iar mijloacele vor fi diferite. De la mijloacele politice – de a prelua puterea în Republica Moldova și a o transfera către partida pro-rusă, și vedem că această partidă este foarte aproape de asta, actualele alegeri locale sunt ca niciodată îmbibate de aceste mesaje și de acest spirit geopolitic; și mergând până la scenarii de destabilizare a regiunii Odesa. Am mai avut scenarii de genul „republica populară basarabeană”, li s-a mai promis anumitor foști lideri din sudul Moldovei că vor fi gubernatori ai întregului Bugeac. Nu în zadar Federația Rusă a resuscitat și separatismul găgăuz din sudul țării.

Oricum, este evident că Federația Rusă coace aici ceva în apropierea deltei Dunării.”

Europa Liberă: Ați spus că ceea ce se pregătește acum în regiunea transnistreană ar viza cu precădere regiunea Odesa. Dar probabil că Rusia va folosi acest cap de pod și pentru a influența și controla și Republica Moldova. Cât de vulnerabilă este societatea din Republica Moldova, cât de mult se poate opune puterea de la Chișinău unor astfel de influențe indirecte sau chiar directe militare?

Ion Tăbârță: „Din păcate, societatea Republicii Moldova este încă foarte divizată. Acest lucru se datorează în linii mari faptului că în toți acești peste 20 noi așa și nu au reușit să ne securizăm spațiul nostru informațional. Și spațiul nostru informațional este, în continuare, dominat de propaganda rusească. Acum, în ultimul timp, se observă parcă anumite tendințe de a securiza spațiul informațional, dar și aceste tendințe sunt cumva intercalate de anumite interese de clan pentru a pune monopolul asupra spațiului mediatic din Republica Moldova.

Efectele propagandei rusești în Republica Moldova se văd. Același Vladimir Putin este politicianul cel mai apreciat în Republica Moldova. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova din păcate susțin acțiunile Federației Ruse în estul Ucrainei, în regiunea Donbass și susțin anexarea Crimeii. Și am văzut cum funcționează această propagandă rusă când anul trecut la alegerile parlamentare a fost suficient ca liderii unui partid politic să apară în compania lui Putin pe panourile publicitare din oraș și acest partid să acumuleze cel mai mare scor.

Din păcate, nici la nivelul clasei politice nu avem o unitate. Sondajele arată că partidele de la guvernare se află într-un trend descendent, iar cel mai numeros partid parlamentar servește interesele Federației Ruse și chiar putem spune că acest partid este reprezentantul oficial al Tiraspolului în Parlamentul de la Chișinău.

Partidul Comuniștilor, după alegerile parlamentare de anul trecut, se află în căutarea unei noi identități, după ce a pierdut suportul politic al așa-numitului vot etnic și acum se află în căutarea unei noi identități. Aceștia vin cu fel de fel de proiecte care, așa cum spun ei, doresc să întărească statalitatea moldovenească, însă de fapt ei mai degrabă bat în această statalitate și fac și mai vulnerabil statul Republica Moldova. Aici mă refer la acest proiect al neutralității permanente, la proiectul legat de raionul Taraclia, am văzut ceva mișcări similare și în municipiul Bălți.

Federația Rusă, după ce și-a întărit partida sa în R. Moldova, va trece la următoarea ofensivă după alegerile locale - declanşarea alegerilor parlamentare anticipate şi venirea partidelor pro-ruse la guvernare...

Toate aceste lucruri ne vorbesc despre faptul că Republica Moldova, în linii mari, nu este gata, sau este puțin pregătită să facă față unei invazii pe toate dimensiunile a Federației Ruse. Noi deocamdată nicidecum nu putem combate această influență propagandistică din Republica Moldova. Dacă Federația Rusă va declanșa toată mașinăria sa de presiune asupra Republicii Moldova mă tem că scenariile nu sunt pentru noi cele mai roz.

Vedem că Federația Rusă, după ce și-a întărit partida sa aici, în Republica Moldova, trece la următoarea ofensivă. Și această ofensivă va fi după alegerile locale – crearea unei instabilități a guvernării, căderea guvernării, alegeri parlamentare anticipate,iar după aceasta se speră că vor veni partidele pro-ruse la guvernare. Iar după aceasta nu este exclus că Federația Rusă să încerce un fel de „cantonizare” a Republicii Moldova – un fel de versiune adaptată a Memorandumului Kozak, un fel de versiune mai soft, nu hard, cum a fost în 2003. Iar această versiune va presupună că regiunea transnistreană, dar și alte regiuni, vor căpăta un rol influent mai mare asupra centrului. Iar după aceasta, prin intermediul Republicii Moldova, Federația Rusă probabil va viza și controlul asupra regiunii Odesa.

Adică instituțiile statului Republica Moldova trebuie să fie foarte, foarte atente la toate aceste acțiuni propagandistice și destabilizatoare ale Moscovei în regiune.”

Europa Liberă: Prin ce explicați o reacție atât de acută la numirea lui Mihail Saakașvili în calitate de guvernator al regiunii Odesa?

Ion Tăbârță: „Se explică probabil prin faptul că mass media și strategii Kremlinului văd în această numire a lui Saakașvili o creștere a influenței SUA în regiune. Știm foarte bine cât de sensibil este subiectul SUA în propaganda rusească. De fapt, strategii Kremlinului încă sunt prizonieri ai războiului rece și toate acțiunile lor se conduc anume de acele clișee din perioada războiului rece, preluate acum ca o moștenire și cumva de aici vin foarte multe acțiuni ale Federaţiei Ruse care vorbesc despre o anumită frustrare foarte în rândurile elitei politice de la Kremlin.

Prin numirea lui Saakașvili în fruntea administraţiei Odesa, Federația Rusă vede o implicare și o creștere a prezenței americane în regiune...

Ori, prin această numire a lui Saakașvili Federația Rusă vede o implicare și o creștere a prezenței americane în regiune. Știm foarte bine că Saakașvili a fost și este un politician pro-american, știm foarte bine despre dialogul georgiano-american din perioada în care Saakașvili a fost la cârma Georgiei și știm foarte bine că el este un politician clar anti-rus.

De aici vine toată propaganda rusească care încearcă să transmite responsabilitatea și de a pune în cârcă Georgiei, dar în special SUA, evenimentele din Georgia, războiul din Osetia de sud, din august 2008. Nu întâmplător propaganda rusească face paralele. Și anume uitându-ne la aceste paralele încă o dată ne facem să fim și mai mult îngrijorați de acele scenarii militare care sunt prefigurate aici, în regiune.”

Europa Liberă: Având în vedere aceste scenarii, credeți că se poate vorbi despre o ieșire ușoară din criza economică în care se află regiunea transnistreană?

Ion Tăbârță: „Pentru regiunea transnistreană acum criza este ca niciodată acută. Mie îmi vine greu să-mi aduc aminte când regiunea transnistreană s-a mai aflat într-o astfel de situație. Noi știm foarte bine care este formatul, esența economiei transnistrene, știm foarte bine cât de mult au contat injecțiile Kremlinului acolo - și mă refer la adaosul la pensie, sau surplusurile la salarii. Noi știm cât de mult a contat contrabanda prin regiunea transnistreană și prin portul Odesa, Mariupol, pentru veniturile regiunii transnistrene. Acum, când Moscova nu mai poate întreține financiar regiunea transnistreană, iar Ucraina nu mai permite contrabanda, desigur că și situația economică a regiunii transnistrene se înrăutățește foarte mult.

Dacă Tiraspolul, cu permisiunea Moscovei, nu va face pași în direcția Chișinăului, atunci nu sunt excluse provocări ale Federației Ruse pentru a sparge această "izolare" a regiunii transnistrene...

Regiunea transnistreană este în pragul unei – să nu zic catastrofă umanitară – dar a unei crize foarte și foarte acute.

Republica Moldova desigur că ar trebui să încerce să manevreze foarte și foarte abil aici. Noi trebuie să ținem cont de acele decizii ale Kievului, care până la urmă sunt în ajutorul autorităților de la Chișinău. Dar oricum noi nu trebuie și nu putem să mergem exact în acele politici pe care le adoptă Kievul. Noi trebuie să ne ajustăm și să racordăm pozițiile în problematica transnistreană, în relația cu noastră cu Federația Rusă…

Însă totodată noi trebuie să avem scenariul foarte clar – noi trebuie cumva să ajutăm economic regiunea transnistreană, pentru a face față crizei economice. Însă acest ajutor economic trebuie să fie clar condiționat politic. Cred că noi trebuie să putem pune și anumite condiții Tiraspolului pentru ca la anumite propuneri politice ale Chișinăului să nu mai avem răspunsuri de genul „divorț civilizat”.

Eu nu știu dacă noi avem acum un plan clar de acțiuni. Însă regiunea transnistreană este acum într-o situație foarte dificilă. Și dacă regiunea transnistreană sau autoritățile de acolo, cu permisiunea Moscovei, nu vor merge la anumiți pași în direcția Chișinăului, atunci nu sunt excluse provocări aici, venite din partea Federației Ruse pentru a sparge această izolare – izolare în versiunea Moscovei – a regiunii transnistrene.”

XS
SM
MD
LG