Linkuri accesibilitate

Angela Merkel: e de neconceput ca Rusia să participe la summitul G7


Baloane cu chipurile liderilor țărilor din G7 confencționate de organizația ONE la Munchen, 5 iunie 2015.
Baloane cu chipurile liderilor țărilor din G7 confencționate de organizația ONE la Munchen, 5 iunie 2015.

Pe agenda reuniunii figurează sancțiunile împotriva Rusiei, criza financiară a Greciei și posibil scandalul FIFA.

06 05 G 7

Dumincă are loc in Germania, la castelul Elmau, o noua reuniune a grupului celor 7 tări democratice cu economii puternice, reuniune la care nu a fost invitat să participe presedintele Rusiei, Vladimir Putin din cauza anexarii Crimeii anul trecut si a politicii Moscovei in Ucraina.

Se aşteaptă ca liderii din Statele Unite, Japonia, Canada, Franta Germania, Italia şi Marea Britanie să discute extinderea sancţiunilor economice împotriva Rusiei pentru înca 6 luni ca si corupţia din FIFA si situatia financiara a Greciei.

Agentia Reuter citeaza declaratia unui inalt oficial european ca discutiile legate de prelungirea sancţiunilor împotriva Moscovei vor fi strict tehnice, deoarece exista decizia politica de a fi continuate cel putin inca 6 luni. Sancţiunile care au fost impuse de Occident Rusiei expira luna viitoare, iar in martie liderii Uniunii Europene au decis deja ca ele vor fi extinse daca nu este respectat acordul de încetare a focului convenit la Minsk.

Situatia in Ucraina nu este mai buna decit era in luna martie si potrivit presedintelui de la Kiev Petro Poroşenko, este posibil ca Rusia sa încerce sa declanşeze o operaţiune de amploare intarindu-şi prezenta la granita comuna. Confruntarile s-au intensificat in ultimele zile cu folosirea de armament greu.

Cancelarul Germaniei Angela Merkel, gazda reuniunii. a declarat că este de neconceput ca Rusia să participe acum la aceasta reuniune.

„Cele 7 tari ale organizatiei împărtăşesc un set de valori comune, precum respectul democratiei si domnia legii”, a spus cancelara de la Berlin adaugind că „anexarea Crimeii de catre Rusia a fost o incalcare grava a legislatiei internationale”.

Doamna Merkel a mai declarat ca Rusia va avea un cuvînt de spus in chestiuni internaţionale la reuniunile grupului celor 20, care cuprinde şi tari cu economii in dezvoltare precum China comunistă şi India:

„Nu putem sa solutionam anumite conflicte precum cel din Siria, fara Rusia. Din acest motiv menţinem contactele permamnente cu presedintele Vladimir Putin.”

Joi la Berlin ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a facut un nou apel catre Occident sa mentina sancţiunile împotriva Moscovei:

„Mesajul important de la G7 trebuie să fie ca daca situatia continua sa fie destabilizată de catre Rusia, sancţiunile vor fi introduse din nou.”

La reuniunea G 7 participa si presedintele Statelor Unite Barack Obama care va susţine păstrarea sacţiunilor impotriva Rusiei şi va discuta chestiuni europene cu premierul de la Londra David Cameron si cu gazda intilnirii doamna Merkel.

Agenția Reuter citează un purtator de cuvint al Casei Albe care a spus joi că nu ar fi surprins daca la reuniunea din Germania s-ar discuta si recentul scandal de corupţia la cel mai inalt nivel din Federatia Mondiala de Fotbal, FIFA.

Un alt subiect pe agenda celor 7 lideri va fi cel legat de Grecia si de incapacitatea Atenei de a plati datoria scadenta creditorilor internaţionali.

Premierul de la Atena nu va participa la reuniune â, iar discutiile avute inainte de acest summit intre Uniunea Europeana, FMI si liderii de la Atena nu au ajuns la nici o concluzie.

Potrivit agentiei Reuter convorbirile ar putea continua sâmbătă la Bruexlles, in speranta ca se ajunge la o intelegere. Data scadenta a creditor grecesti este sfirsitul acestei luni.

XS
SM
MD
LG