Linkuri accesibilitate

Cehia se pregătește să interzică fumatul în locurile publice


Guvernul de coaliție de la Praga, dominat de forțe de centru-stânga, a aprobat interzicerea de la anul a fumatului.

În urma aproape tuturor colegelor sale din Uniunea Europeană, Cehia se pregătește să interzică fumatul în locurile publice, chiar dacă este condusă de un președinte care nu doar că fumează, dar și minimalizează daunele provocate de acest obicei. O relatare despre detaliile și impactul noii legislații.

Guvernul de coaliție de la Praga, dominat de forțe de centru-stânga, a aprobat interzicerea de la anul a fumatului, aducând Cehia în rând cu vecinele ei din Uniunea Europeană, care au făcut acest pas mai demult.

Legea propusă de ministrul sănătății social-democrat Svatopluk Němeček prevede interzicerea fumatului inclusiv în baruri și restaurante, după ce legi anterioare deja împiedicau fumatul în alte locuri publice, cum ar fi transportul în comun.

Noua lege a fost criticată de președintele ceh Milos Zeman, care a stârnit numeroase controverse insistând să fumeze de pildă în clădirea televiziunii sau în restaurantele unde-l ospătează autoritățile locale în vizitele sale prin țară.

Președintele Zeman a spus că ar fi fost mult mai „înțelept” ca legea să dea posibilitate restaurantelor mai mari cel puțin, care au două încăperi, să poată avea o încăpere pentru fumători, alta pentru nefumători.

Zeman a spus însă că nu va respinge prin veto legea care are șanse mari să fie aprobată de acum de parlament.

În vârstă de 71 de ani, Milos Zeman este al doilea președinte-fumător înrăit al Cehiei, după Vaclav Havel, care a fost însă convins de medici să se lase după ce s-a îmbolnăvit grav și au trebuit să-i extirpe o jumătate de plămân.

Legea anti-tutun a Cehiei vine așa de târziu – față de vecinele țării – grație lobby-ului puternic al industriei tutunului și faptului că în parlamentele țării au predominat mereu fumătorii.

Acum, înaintea adoptării interdicției de către parlament, s-au făcut auzite mai ales vocile diferitelor asociații de proprietari de baruri și de restaurante, care, sprijiniți de unele partide de dreapta, s-au plâns că vor ajunge la sapă de lemn, iar falimentul lor va provoca creșterea șomajului.

Într-un interviu la televiziunea cehă, inițiatorul legii, ministrul sănătății Svatopluk Němeček, a spus că reproșurile sunt nefondate.

Ministrul sănătății a spus că statisticile din țările care au interzis deja fumatul în baruri și restaurante demonstrează că falimentele datorate interdicției au fost nesemnificative. În plus, a spus Němeček, chiar dacă ar fi unele efecte economice negative, nu putem să neglijăm faptul că ele sunt mai puțin importante decât scopul principal al noii legii, anume protejarea sănătății cetățenilor.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG