Linkuri accesibilitate

Cinovnicul şi castelul faraonic


Ar trebui valorificată experienţa tuturor proprietarilor castelelor impozante.

Văd ani de zile iată ce. Nişte ziarişti scriu despre castelele faraonice ale unor cinovnici autohtoni cu salarii modeste, fac chiar investigaţii şi aduc dovezi, nu întotdeauna convingătoare, ce deconspiră mişmaşurile funcţionarilor cu pricina. Ziariştii susţin că cinovnicii aceştia şi-au construit castelele luînd mită. Pe de altă parte, funcţionarii resping toate acuzaţiile, spun că sînt curaţi ca lacrima, îi fac pe jurnalişti cu ou şi cu oţet, ba chiar îi cheamă în judecată, cerînd despăgubiri pentru daune morale. Fireşte, nici un funcţionar cu castel faraonic nu e declarat infractor de vreo instanţă. De aceea, publicul care urmăreşte aceste mici confruntări rămîne mereu derutat. Au oare dreptate jurnaliştii sau îi ponegresc pe nedrept pe stăpînii castelelor impozante?

Părerea mea e că cea mai mare realizare de la 1991 încoace, în Moldova, sînt chiar aceste castele faraonice, impresionante. Nu drumurile, nu protecţia socială, nu lupta cu corupţia, ci minunatele castele faraonice ale unor concetăţeni.

Întîmplarea face ca foarte mulţi dintre stăpînii acestor castele să fie funcţionari şi funcţionăraşi cu salarii modeste. Cum nici o instanţă încă nu a demonstrat că vreunul dintre aceste castele a fost clădit cu bani murdari, proprietarii trebuie trataţi cu respect şi consideraţi oameni oneşti şi drepţi şi buni la suflet. Pe deasupra, funcţionarii cu castele faraonice invocă deseori venituri suplimentare, ajutorul financiar al unor rude bogate. Iar rudele, se ştie bine, te pot ajuta în Moldova. De aceea, eu nu aş fi la fel de sigur ca unii colegii de breaslă că funcţionarii cu pricina fac mişmaşuri.

Fireşte, situaţia e şi ciudată într-un fel. E greu să admiţi că în cea mai săracă ţară din Europa, în care mai toate reformele s-au dus pe apa sîmbetei, toate castelele faraonice s-au făcut fără hoţie şi mită. Dacă însă, într-adevăr, ele toate au fost clădite cu muncă cinstită, am putea să constatăm că lucrurile nu au mers chiar atît de prost în anii tranziţiei. Prin urmare, se poate! Cred că ar trebui valorificată experienţa tuturor proprietarilor castelelor impozante. Poate e posibil să clădim temeinic ţara întreagă aşa cum au fost clădite castelele faraonice! Ar fi frumos!

XS
SM
MD
LG