Linkuri accesibilitate

Miza alegerilor locale din 14 iunie (Adevărul.md; Ziarul Național)


„O viziune pentru protestele ce vor veni” (Timpul).

Despre miza alegerilor locale din 14 iunie scrie în Adevărul Moldova, Sebastian Rusu. În opinia sa, ștampila pentru viitorul Moldovei stă în mâna cetățeanului care trebuie să decidă dacă să meargă spre est sau spre vest. Configurarea viitorului Parlament de la Chișinău, continuă autorul, depinde, de asemenea, de scorul pe care îl vor obţine partidele pro-europene în bătălia cu cele pro-putiniste pentru primăriile şi raioanele de pe teritoriul moldav. Sebastian Rusu este de părere că până acum campania electorală a fost ștearsă și nu a cuprins teme centrale de dezbatere, a fost doar un joc de imagine şi o propagandă atent construită în jurul unor personaje conectate la regimul putinist, scrie jurnalistul.

Subiectul alegerilor locale este abordat și de editorialistul Vasile Gârneț în Ziarul Național. El susține că marea problemă a acestei campanii este aglomerarea de competitori penali, care vor să fie aleși în administrația locală. Autorul se referă la Ilan Shor, de al cărui nume s-a legat furtul miliardului de la cele trei bănci, iar acum candidează nestingherit la primăria orașului Orhei. La fel de stupefiant se prezintă și un alt candidat certat cu legea, Renato Usatîi, care vrea să cucerească Primăria orașului Bălți, observă autorul. El susţine că această campanie electorală lasă impresia că instituțiile statului, organele de drept, se comportă de parcă ar fi paralizate de un drog puternic.

Ziarul Timpul publică un comentariu semnat de Tudor Cojocariu. „O viziune pentru protestele ce vor veni”, astfel își intitulează el materialul și scrie că Alianța pentru Moldova europeană a fost o idee proastă, iar artizanii ei nici măcar n-au reușit să se impună pe agenda publică. Atuul pe care această coaliție încă-l mai are, crede Tudor Cojocariu, este sprijinul nevoit al Uniunii Europene, care merge mână în mână cu celălalt atu, tot geopolitic, împiedicarea socialiștilor și usatiștilor de a guverna statul. El susține că actuala putere poate fi definită drept o coaliție constituită în vederea comiterii de abuzuri. Acțiunile de protest care sunt programate în viitorul apropiat, continuă autorul, trebuie să conteste un întreg sistem, de ieri și de azi, conchide Tudor Cojocariu.

Portalul Politicon.md publică un material preluat de pe Revista 22 şi semnat de editorialista Judy Dempsey. Ea susţine că acţiunile Rusiei, în special în Ucraina, au subminat complet arhitectura de securitate europeană. În acest context, greşită şi nesinceră este în opinia autoarei credinţa liderilor europeni că încrederea poate fi restaurată, în timp ce Rusia continuă să se amestece în Ucraina, Moldova, Armenia şi Georgia, observă ea. Editorialista mai scrie că la Riga, liderii UE ar fi trebuit să renunţe la prudenţă şi să ofere ţărilor Parteneriatului Estic unul dintre cele mai importante instrumente strategice ale UE pentru a-şi transforma societăţile: aderarea. Mai ales că în istoria sa, UE a văzut extinderea ca pe un instrument special pentru a definitiva tranziţia societăţilor de la autoritarism la democraţie, notează Judy Dempsey.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG