Linkuri accesibilitate

O reuniune diplomatică la Consiliul pentru Relații Internaționale din Washington


Reprezentanți din Israel și Arabia Saudită au avut cinci întîlniri secrete pentru a discuta chestiunea nucleară iraniană.

O reuniune la Washington a dat la iveala existenta unor contacte, intre israelieni si sauditi, pentru a contracara pericolul iranian. În ce context au avut loc convorbirile, în relatareacorespondentului Europei Libere la Washington.

De la inceputul anului 2014, reprezentanti din Israel si Arabia Saudita au avut cinci intilniri secrete pentru a discuta despre dusmanul comun, Iranul. Acum cele doua tari si-au facut publice raporturile. Arabia Saudita inca nu recunoaste Israelul, in timp ce aceasta tara nu a acceptat un plan de pace saudit, care prevede crearea unui stat Palestinian.

Reuniunea de la Consiliul pentru Relatii Internationale din Washington nu a fost una obisnuita, nefiind permise intrebari din partea publicului. Dupa introducere a urmat o alocutiune, in limba araba a lui Anwar Majed Eshko, un general saudit in retragere si fost consilier al printului Bandar bin Sultan, fost ambasador al Arabiei Saudite la Washington.

A urmat Dore Gold, fost ambasador al Israelului la Natiunile Unite, care este preconizat sa devina director general in Ministerul de Externe de la Ierusalim. In ciuda faptului ca cele doua tari sint inamice, mesajul lor a fost identic si anume ca Iranul incearca sa controleze Orientul Mijlociu si trebuie oprit. Eshki a vorbit despre istoria Iranului de la revolutia islamica din 1979, scotind in evidenta actele teroriste initiate de regim, luari de ostateci si agresiune.

El a incheiat cu un plan in sapte puncte pentru Orientul Mijlociu, care porneste de la necesitatea pacii intre arabi si israelieni. Al doilea punct este schimbarea de regim la Teheran. Gold a avertizat, de asemenea, in legatura cu ambitiile si pericolul iranian. El nu a cerut inlaturarea de la putere a regimului in Iran.

Nu este intimplator ca reuniunea cu participarea lui Gold, Eshki si alte oficialitati are ca fond negocierile Statelor Unite cu Iranul, pentru eliminarea pericolului nuclear. Cele doua tari se tem ca negocierile presedintelui Obama cu Iranul vor avea drept consecinta un Teheran mai agresiv in regiune.

XS
SM
MD
LG