Linkuri accesibilitate

Guvernul Gaburici: bilanțul a o sută de zile


Multe din iniţiativele guvernului s-au ciocnit de „rezistenţa şi ineficienţa sistemului”, de „lipsa de transparenţă” şi de „corupţia” care este „peste tot”.

Premierul Chiril Gaburici și-a prezentat astăzi la Chișinău bilanțul primelor 100 de zile de guvernare. Amintind câteva din obiectivele pe care și le-a propus, de pildă combaterea corupției, Gaburici a recunoscut că s-a izbit de „rezistența sistemului”, de inerție, dar a promis să persevereze. După discursul premierului, iată față în față realizările anunțate azi cu „sarcinile” recomandate la începutul guvernării de partenerii occidentali ai Moldovei.

Imediat după învestirea guvernului Gaburici un grup de ambasadori şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale care sprijină reformele din Moldova, inclusiv financiar, au înmânat premierului un set de recomandări privind rezolvarea problemelor cheie ale ţării.

O bună parte a recomandărilor imediate, stabilite pentru un termen de 100 de zile, pot fi trecute la capitolul restanţe, iar unele sunt bifate ca parţial realizate în raportul de activitate prezentat astăzi de primul ministru. Bunăoară, partenerii occidentali au recomandat finalizarea fără întârziere a reformei procuraturii sau aducerea în faţa justiţiei a „funcționarii de rang înalt, implicați în acte de corupție”.

O altă recomandare - să fie dezvăluite pierderile suportate de stat în urma devalizării BEM, Unibank şi Banca Socială, responsabili de cele întâmplate să fie traşi la răspundere şi să fie asigurată o bună reglementare a sectorului bancar. Multe alte recomandări foarte concrete şi pe subiecte principiale nu se regăsesc la capitolul realizări din raportul prezentată astăzi de premierul Gaburici, dar figurează ca obiective pe viitor. Iată explicaţia oferită de premier:

„La începutul lunii mai împreună cu partenerii noştri am stat o zi întreagă şi am lucrat pas cu pas şi am făcut planul care urmează să fie implementat. Multe din recomandări sunt îndeplinite, multe sunt în drum spre a fi îndeplinite. Dar am avut discuţii cu ei foarte bune pe diferite sectoare. Fiecare îşi face acum lucru. Sunt multe iniţiative deja începute care se regăsesc şi în lista acestor recomandări.”

Referindu-se la iniţiativele începute, dar deocamdată nefinalizate şeful executivului a pasat oarecum responsabilitatea pe legislativ. Or, mai multe proiecte de legi care reies din recomandările partenerilor externi au şi fost aprobate de Executiv, dar sunt tărăgănate în Parlament, una din puţinele excepţii fiind legea anti-tutun recent votată. Din acest motiv cea mai mare parte din enumeratele „realizări” au sunat mai curând ca promisiuni, prim ministru Gaburici spunând că „va fi …” sau „vor fi …”.

Premierul Chiril Gaburici a spus că în multe din iniţiativele sale s-a ciocnit de „rezistenţa şi ineficienţa sistemului”, de „lipsa de transparenţă” şi de „corupţia” care este „peste tot”. Premierul a dat asigurări că îşi va asuma împreună cu cabinetul de miniştri răspunderea pentru adoptarea iniţiativelor anticorupţie „de câte ori va fi necesar.” Premierul a făcut aluzie probabil inclusiv la Legea Procuraturii care trenează în Parlament, dar care ar putea fi adoptată prin asumare de răspundere a executivului aşa cum s-a întâmplat şi cu legea bugetului.

Premierul Gaburici a mai spus că va cere demisia mai multor subalterni, fără să dea nume, de activitatea cărora nu e mulţumit:

„M-am ciocnit de ceea ce se numește birocrație și rezistența sistemului, de oameni care sunt în funcții nu ca să facă bine, dar ca să aibă grijă ca nimic să nu se schimbe. Oameni, care în loc să facă ceea ce este corect, pot să-ți explice într-un număr foarte mare de pagini – de ce acest lucru nu este posibil. Nu voi intra în prea multe detalii, dar vreau să vă spun că nu voi tolera acest lucru. Voi cere demisii. Voi insista.”

Premierul a ţinut să menţioneze la capitolul realizări şi reluarea discuţiilor cu partea transnistreană, făcând aluzie inclusiv la întâlnirile pe care le-a avut personal cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk. Intensificarea reuniunilor între liderii de la Chişinău şi Tiraspol se regăseşte şi în lista recomandărilor partenerilor occidentali.

Previous Next

XS
SM
MD
LG