Linkuri accesibilitate

„Unde-i miliardul?” (Mold-Street)


Candidaţii de la Bălţi şi averile lor (SP)

Jurnaliştii de la „Mold-Street” semnalează anumite probleme în organizarea concursului de selectare a companiei care va continua investigaţia începută de Compania „Kroll” la cele trei bănci aflate sub administrare specială. Articolul dedicat acestui subiect e întitulat „Unde-i miliardul? Probleme la cea de-a doua fază a anchetei la cele trei bănci”. Publicaţia afirmă că deţine informaţii potrivit cărora „concursul a fost deja organizat, dar încă nu s-a decis cine este învingătorul”. Pentru că, după publicarea raportului Kroll şi mai ales după lectura rezultatelor acestei investigaţii, multe companii au renunţat să-şi depună ofertele. Motivul invocat este atât nedorinţa de a ajunge subiect de scandal, cât şi suspiciunea că cineva trage sforile pentru o anumită companie, scrie „Mold-Street” cu referinţă la o sursă guvernamentală pe care n-o numeşte.

Natan Garştea, consilierul premierului Chiril Gaburici pentru domeniul financiar, publică pe blogul său (natangarstea.blogspot.com) o postare în care explică în ce scopuri au fost utilizate fondurile acordate „băncilor problematice”, la finele anului trecut, din rezervele Băncii Naţionale a Moldovei sub garanţia Guvernului. Potrivit consilierului, banii nu sunt pentru a salva băncile, ci pentru a salva depozitele din bănci. Şi vor fi utilizaţi exclusiv pentru restituirea depunerilor din bănci.

Jurnalistul Pavel Păduraru se arată nerăbdător în „Timpul” să vadă ce consecinţe pot avea declaraţiile lui Veaceslav Negruţă, care a afirmat în cadrul unor interviuri că „ (...) furtul Băncii de Economii (BEM) a început încă în 2005, iar printre autorii acestuia se numără deputaţi din toate fracţiunile parlamentare care constituie actuala alianţă de guvernare de la Chişinău, inclusiv PCRM”. „(...) Lumea aştepta cu sufletul la gură o reacţie promptă a instituţiilor de drept din ţara noastră care, din câte se ştie, investighează jaful de la BEM. Cu atât mai mult, cu cât până în prezent aceste instituţii au creat impresia că singurul şi marele vinovat de acest furt ar fi Ilan Shor, chiar dacă Negruţă susţine că respectiva fărădelege a început cu mult timp înainte de implicarea omului de afaceri în activităţile băncii”, scrie autorul.

Deschide Ştirea publică declaraţiile făcute de James D. Pettit, ambasadorul american la Chişinău, în emisiunea „Ora expertizei” de la „Jurnal” TV. Ambasadorul menţionează că prioritatea diplomaţiei americane în Republica Moldova este să eliminăm corupţia. (...) „Din păcate, - continuă ambasadorul,- RM este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Cred că de vină este corupţia, dar cred că ţine şi de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat (...)” – susţine James D. Pettit.

Portalul „Independent” publică reacţia omului de afaceri Ion Sturza, premier al Republicii Moldova între februarie - decembrie 1999, la declaraţiile lui James D. Pettit, şeful misiunii diplomatice la Chişinău. „Independent” scrie, citându-l pe Ion Sturza, că „Moldova a devenit o problemă de securitate internaţională, iar SUA vor interveni”.

Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, este citat de „Radio Chişinău”, într-o ştire plasată pe site-ul instituţiei, că „PLDM va face, după alegerile locale, o propunere publică Partidului Liberal în vederea creării unei coaliţii majoritare în Parlament, împreună cu PDM.” Liderul PL, Mihai Ghimpu declară pentru sursa citată că nu are încredere în declaraţiile liderului PLDM, iar deputatul PD, Sergiu Sârbu, le califică drept premature, invocând existenţa, deocamdată, a mai multor necunoscute.

Natalia Petrusevici de la ziarul regional de expresie rusă din Bălţi „SP” trece în revistă declaraţiile de avere ale candidaţilor la şefia Primăriei Bălţi. Din cei 11 candidaţi, potrivit articolului, cel mai bogat este omul de afaceri Renato Usatâi, liderul „Partidului Nostru”. Un detaliu curios este faptul că Nicolae Chirilciuc, candidat din partea Partidului Popular din Moldova, deţine în proprietate Clopotniţa Catedralei „Sfântul Nicolae” din localitate.

XS
SM
MD
LG