Linkuri accesibilitate

Consiliul Municipal Chișinău în ultimii patru ani (Adevărul.md)


„Un derapaj antidemocratic şi la o limitare grosolană a accesului cetăţenilor la informaţiile de interes public” (P. Bogatu/Ziarul Național).

Portalul deschide.md publică un comentariu semnat de columnistul Iulian Chifu. El constată că Republica Moldova se află într-o stare de ambiguitate iar populația este agasată de incapacitatea liderilor săi politici de a decide concret drumul spre care se orientează. „E timpul pentru recompunerea Alianței pro-europene”, susține autorul. În opinia sa două elemente fundamentale lipsesc pentru un tablou credibil și complet. Primul se referă la posturile ministeriale, care sunt ocupate de personalități necredibile sau compromise. Al doilea element, continuă autorul este cel care poate angaja încrederea populației. „Construcția încrederii costă, iar cetățenii Republicii Moldova vor aprecia mai mult un mare politician, acuzat de nenumărate infracțiuni, care se retrage chiar nefiind probate fraudele”, am încheiat citatul.

Despre felul în care a funcționat în ultimii patru ani Consiliul Municipal Chișinău, scrie în Adevărul.md, Alexandru Filimon. Autorul constată că Dorin Chirtoacă nu a avut o majoritate solidă în consiliu, ci mai degrabă una conjuncturală. În material este citat expertul Igor Boțan, care subliniază că oraşul Chişinău a funcţionat în baza intereselor de grup, rezolvându-se problemele la pachet pentru a se evita blocajul. Sunt două grupări cu interese diferite şi atunci dacă nici una nu are majoritate stai şi negociezi. Se acumulează teme de o parte şi de alta după care se spune: „Ori ne îngropăm cu toţii laolaltă, ori cu eforturi comune ţinând cont de interese reciproce deblocăm situaţia”. Aşa a fost situaţia în CMC, conchide expertul.

Într-un interviu pentru portalul Anticorupție.md, experta în domeniu, Laura Ștefan susține că în România, deși inițial politicienii au construit instituțiile astfel încât ele să nu funcționeze, cum era cazul DNA, acestea au găsit o energie internă și au început să aibă o viață de sine stătătoare. Întrebată despre ce ar trebui să preia Moldova din experiența României, experta a remarcat mai întâi faptul că România a adoptat niște legi foarte bune, pe care le-a lăsat în vigoare o perioadă lungă de timp. De asemenea, notează Laura Ștefan, a fost foarte importantă şi alegerea oamenilor potriviţi la şefia instituțiilor. Un alt lucru care a fost esențial în România este faptul că procurorii sunt asemeni judecătorilor magistrați și se bucură de o anumită independență, pentru că, având un statut special, sunt capabili să reziste mai bine presiunilor care vin din partea politicienilor, susține experta.

Editorialistul Petru Bogatu scrie în Ziarul Naţional că în timp ce toată lumea e cu ochii pe nemulţumirile populaţiei, generate de corupţia şi frauda de la vârf, ne scapă un alt soi de revoltă. Autorul se referă la hotărârea Curţii Constituţionale de la 16 aprilie prin care a fost declarată ca fiind ilegală testarea integrității judecătorilor de către Centrul Național Anticorupție şi la decizia Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, care a interzis Comisiei Electorale Centrale să difuzeze informaţii despre concurenții electorali pe motiv că încalcă prevederile legii privind datele cu caracter personal.

În opinia sa hotărârile celor două instituţii riscă să anuleze progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii şase ani pe calea racordării sistemului său politic la standardele Uniunii Europene. „Asistăm acum la un derapaj antidemocratic şi la o limitare grosolană a accesului cetăţenilor la informaţiile de interes public.”, este de părere editorialistul.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG