Linkuri accesibilitate

Aliații lui Sepp Batter sînt Putin, Qatar și țări subdezvoltate


Analiști internaționali vorbesc despre posibilitatea creării unei federații alternative de fotbal pe scheletul OECD.

Realegerea lui Sepp Blatter in fruntea FIFA este analizata in termeni geopolitici. O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Daniel Drezner, de la Tufts University, care preda politica internationala, scrie in Washington Post ca inculparea unui numar de oficialitati FIFA, sub acuzatii de coruptie ar fi doar inceputul. Comentatori europeni sugereaza un boicot al urmatoarelor editii ale Cupei Mondiale pentru a-l obliga pe Sepp Blatter sa plece de la conducerea Federatiei.

Analistul Nate Silver sustine ca tari europene si alte citeva – Brazilia, Mexic, Statele Unite, Japonia si China – au un cuvint greu de spus in legatura cu viitorul fotbalului. Ele contribuie substantial la veniturile FIFA, avind insa aceeasi pondere la vot si fonduri de dezvoltare ca si Bahrein, de exemplu. El sugereaza ca Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, OECD sa devina fundatia unei noi federatii. Ea nu include Rusia, dar cuprinde tari din Europa Occidentala, are reprezentare in Asia (Japonia, Corea de Sud si Australia) si America Latina (Mexic si Chile). Statele Unite sint membre.

Membrii OECD reprezinta 60% din Produsul Brut al tarilor din Cupa Mondiala si 80% dintre cluburile reprezentate. Daniel Drezner scrie ca Blatter profita de faptul ca fiecare tara are cite un vot egal, ca pondere. Dar tarile OECD si China contribuie disproportionat de mult la venit, numar de spectatori si sponsori. Daniel Drezner este sceptic ca formarea unei federatii alternative e posibila.

Singurul echivalent la FIFA, in lumea sportului este Comitetul Olimpic International care, in ciuda alegatiilor de coruptie nu a fost amenintat cu scindarea. Economistul Branko Milanovic se intreaba daca revenirea la domnia celor puternici in fotbal, cum a fost inainte de anii '70, ar reprezinta un progres fata de FIFA, el considerind ca organizatia condusa de Blatter are totusi meritul de a fi popularizat fotbalul pe toate meridianele si repartiza echitabil resursele, spre deosebire de alte federatii sportive care favorizeaza tarile bogate. „Fotbalul si-ar pierde sufletul” – scrie Milanovic.

Daniel Drezner crede totusi ca o federatie alternativa, pe scheletul OECD ar fi viabila, mai ales ca i s-ar putea alatura tari care nu beneficiaza de „generozitatea” lui Blatter, cum sint India, China sau Indonezia. Analistul crede ca o noua federatie ar trebui sa demonstreze tarilor sarace ca administratia nu trebuie sa fie corupta ca sa le ajute. Sponsorii ar trebui sa se alature unei astfel de initiative si unii dintre ei sint vizati de scandalurile de coruptie.

Cei care au drepturile de transmisie TV de la FIFA s-ar impotrivi insa. In cele din urma - scriu analistii - Blatter isi va scrie propriul viitor. Aliatii sai sint Putin, Qatar, tari subdezvoltate care primesc ajutor. Daca va opta sa-si foloseasca mandatul pentru a se razbuna pe cei care nu l-au sustinut, atunci o sciziune e posibila. Ar fi util – scrie Daniel Drezner – ca Blatter sa stie cel putin ca optiuni alternative la FIFA exista.

XS
SM
MD
LG