Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Dacă ar fi să se voteze pe lista performanţelor, partidele de la guvernare ar trebui să zboare din campanie”


O discuție despre bani, promisiuni și campanii electorale.

Igor Boţan: „Campaniile electorale sunt reglementate de legislaţie, care prevede ce se numeşte agitaţie – întâlniri cu alegătorii, distribuirea a tot felul de materiale care descriu activităţile concurenţilor electorali. Şi în campania electorală se mai recurge şi la organizarea unor concerte.”

Europa Liberă: Acestea sunt legitime, dincolo de eficienţa lor?

Igor Boţan: „Toate aceste metode sunt absolut legitime. Și există studii sociologice care arată ponderea fiecărei din aceste activităţi de campanie.”

Europa Liberă: Unii experţi spun că nu sunt eficiente, nu sunt aducătoare, de fapt, de voturi.

Igor Boţan: „Ştiu din studiile pe care le-am citit că fiecare metodă de campanie, fiecare acţiune îşi are ponderea sa în atragerea votului alegătorului, a cetăţeanului. De aceea, şi billboard-urile, şi pliantele sunt importante, ele au o anumită pondere, nu foarte mare, dar aceasta depinde de capacităţile financiare ale concurentului electoral. Există concurenţi electorali care sunt foarte bogaţi, care au bani nenumăraţi şi atunci ei merg pe fiecare dintre aceste paliere, dacă le pot spune aşa, adică fac un fel de campanie totală, folosesc toate modalităţile de campanie.”

Europa Liberă: Legislaţia plafonează aceste activităţi? Cât poate să coste un concert?

Igor Boţan: „Legislaţia plafonează suma pe care o poate folosi un candidat sau un concurent electoral în alegeri, iar costul unui concert evident că nu-l plafonează Comisia Electorală Centrală. Este o materie de negocieri dintre cei care comandă şi cei care activează în cadrul concertului.”

Europa Liberă: Dar a fost în noiembrie scandal în legătură cu concertele, o simplă contabilitate a dovedit că sumele cheltuite s-au dus mult peste plafoanele legitime.

Igor Boţan: „Mai mult decât atât, principalii concurenţi din alegerile din noiembrie 2014 nu au reflectat în rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală costurile concertelor, concerte foarte scumpe, invocând faptul că ar fi cadou din partea prietenilor de peste hotare, fie din Rusia, fie din Europa. Este un fals, toată lumea ştie acest lucru, dar totul depinde de modul în care organele competente vor să cerceteze, să investigheze cazurile date. În cazul lui Renato Usatîi, am văzut că s-au autosesizat, iar în cazul principalilor concurenţi care au şi câştigat alegerile, formând coaliţia minoritară, am văzut că astfel de sesizări nu au fost.”

Europa Liberă: După parlamentare, am vorbit de mai multe ori că partidele politice, concurenţii, intrând în competiţie pe aceste culoare, au explodat preţurile, au săltat onorariile pentru artişti, pentru agitatorii din teren şi, de fapt, au intrat în capcana financiară pe care şi-au pus-o unii altora. Acum în locale se întâmplă acelaşi lucru? Campania este la fel de scumpă, nejustificat de scumpă?

Igor Boţan: „Noi am discutat acest fenomen, pe care l-am numit monetizarea vieţii politice şi a campaniilor electorale, este vorba despre partidele bogate, care acum sunt protagoniste în scandalul cu miliardul furat. Aceste partide politice au investit bani şi au stricat piaţa, aşa cum spuneţi dumneavoastră, numai că această stratagemă are o finalitate, ei vor acum să aibă şi un rezultat bun la alegerile locale, ca ulterior, începând cu anul viitor, deja să fie finanţate de la bugetul de stat. Adică, au folosit bani proprii, din surse obscure, iar ulterior acest rezultat bun să fie întreţinut din banii bugetari.”

Europa Liberă: Deci, nu lista de performanţe, nu lista de acţiuni bifate, ci promisiunile şi concertele?

Igor Boţan: „Dacă ar fi să se voteze pe lista performanţelor, atunci partidele de la guvernare ar trebui să zboare din campanie, pentru că promisiunile lor de a aduce un miliard de dolari investiţii în anul acesta, de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană deja au fost invalidate de realităţile pe care le cunoaştem.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG