Linkuri accesibilitate

Svetlana Gorea: „Mediatorul trebuie să aibă cunoştinţe profunde de psihologie pentru că se ocupă cu soluționarea conflictelor”


Președinta Consiliului de Mediere din R. Moldova rsăpunde întrebărilor Europei Libere.

De mai mulţi ani, în Republica Moldova funcţionează un Consiliu de mediere menit să soluţioneze neînţelegerile în cuplu, între vecini sau agenţi economici, astfel încât acestea să nu ajungă în instanţă. Serviciul este solicitat în ţările europene, aici, însă, oamenii îl ocolesc. Tocmai pentru a face instituţia medierii mai cunoscută, joi, la Chişinău, a fost semnat un Memorandum de promovare a acestui serviciu, explică la Europa Liberă, preşedinta Consiliului de Mediere din Republica Moldova, Svetlana Gorea:

Svetlana Gorea: „Medierea presupune rezolvarea conflictelor la nivel de comunicare și la nivel de elaborare a unui acord în care două persoane ajung la o soluție comună pentru rezolvarea problemei lor.”

Europa Liberă: Dar, de ce oamenii care au o problemă, o neînțelegere, ar apela la un mediator? De ce nu s-ar duce în instanță? Or, se crede că acolo se face cu adevărat dreptate?

Svetlana Gorea
Svetlana Gorea

Svetlana Gorea: „În primul rând, institutul medierii nu prea a fost cunoscut în Republica Moldova, abia acum ia amploare, pentru că din 2008 până acum un an, medierea era bună, era în lege, dar nu era funcțională. Acum, mai există şi cerința Uniunii Europene ca la soluţionarea litigiilor să aibă acces toți oamenii, respectiv, să nu se cheltuie prea mulți bani de la stat pentru litigii foarte simple.

Când a semnat acest memorandum, ministrul justiției a spus că pentru un litigiu de 300 de lei al unei persoane care este în conflict cu o altă persoană, dacă e să se meargă după procedura judecătorească: prima instanță, a doua, Curtea Supremă de Justiție, se fac mult mai multe cheltuieli, se pierde timp și nervi. Or, este mult mai simplu ca la nivel de mediator, în câteva ședințe, să se rezolve acest litigiu. Trebuie să specificăm că, la moment, în Parlament va ajunge acea Lege a mediatorului și a medierii care este mai bună decât prima și care îi permite mediatorului să fie cu titlu de executare.”

Europa Liberă: Ce va schimba acest lucru?

Svetlana Gorea: „Va reduce numărul de dosare simple, care nu prevăd niște încălcări și crime grave. Sunt niște limite pentru mediere, medierea nu poate fi în toate cazurile. Oamenii vor putea să meargă în cabinetul mediatorului unde vor soluționa problema la nivel de mediator. Vin persoanele care sunt în conflict și încearcă să soluționeze conflictul prin cedare, colaborare, comunicare, convingere. Fiecare își prezintă poziția, cedează unul altuia și ajung la un compromis. Acest compromis este stipulat apoi în acordul de rezolvare a problemei pe care îl încheie persoanele.”

Europa Liberă: În Republica Moldova, astăzi, cine poate fi mediator?

Svetlana Gorea: „Mediatori pot fi persoanele care au trecut cursuri specializate de mediere, care sunt monitorizate de Consiliul de mediere. Apoi, susţin un examen scris, după care persoana primește acel atestat cu privire la faptul că poate să practice activitatea de mediator.”

Europa Liberă: Trebuie să aibă cunoștințe juridice, o facultate în domeniu?

Svetlana Gorea: „La mediere poate să meargă orice persoană care are studii superioare. Noi le cerem să aibă studii superioare, dar, la moment, pot să vină și persoanele care au studii de colegiu. Domeniul studiilor necesare nu este stipulat. Ca să fii mediator nu este neapărat să ai studii juridice, mediatorul trebuie să aibă cunoştinţe profunde în psihologia omului pentru că se ocupă cu soluționarea conflictelor.

Cursurile de formare a mediatorilor sunt axate pe dobândirea competențelor de soluționare a conflictelor, dar se dă și cadrul juridic, pentru că acesta este foarte important. Un mediator poate fi și un medic, un psiholog, un pedagog sau un jurist. Evident că studiile juridice sunt binevenite. De multe ori, însă, acestea încurcă în soluționarea unor conflicte, de exemplu, într-un conflict familiar. Acolo este nevoie de mai puțină juridică, mai mult ține de psihologie. Nu strică să ai cunoștințe juridice, pe care, oricum, se pune accentul la cursurile de formare a mediatorilor.”

Europa Liberă: Dar, atunci când omul merge în instanță, să zicem, acolo are cineva astăzi obligația să-l anunțe, să-l informeze că are posibilitatea să se adreseze la un meditor?

Svetlana Gorea: „La moment nu, dar foarte mulți judecători au aceste cursuri de formare și odată ce legea va intra în vigoare, deja fiecare judecător va putea să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Dar avocații, doamnă Svetlana Gorea, nu sunt geloși oarecum pe mediatori, pentru că s-ar putea să le luați pîinea?

Svetlana Gorea: „Da, este o problemă. După părerea mea, din acest motiv medierea foarte greu ia viteză. Într-adevăr, avocații sunt cei care vor pierde cel mai mult la acest capitol, dar vor cîștiga oamenii de rând, pentru că un litigiu care poate fi soluționat între două persoane pe cale amiabilă, timp de două-trei ședințe cu mediatorul, un avocat poate să-l țină doi-trei ani. Vă dați seama ce sumă de bani este cheltuită într-un caz și ce sumă de bani este cheltuită în alt caz! Evident, nu vorbesc despre toți avocații, sunt și avocați cu mână curată, cum le spun eu.

Paradoxal este că la formarea de mediatori noi avem și un număr mare de avocați. Dar, să ştiţi că este diferență între un avocat și mediator, un mediator nu are dreptul să susțină poziția unei părți sau alteia, însă avocatul susține numai o parte.”

Europa Liberă: Statele vecine dacă știți din experiența lor, cum stau la acest capitol?

Svetlana Gorea: „În România medierea este obligatorie. Am studiat foarte mult acest aspect. Sunt opinii pro și contra cu referire la obligativitatea medierii. În primii ani, într-adevăr, veneau cazurile de litigiu în mediere numai ca să nu spună că n-au fost, fiind obligatorie. Însă au înregistrate și multe cazuri care au fost soluționate și oamenii n-au mers în judecată. În țările europene, în general, în judecată se merge pe ultima sută de metri, deja cînd s-au epuizat toate etapele, toate eforturile, la capitolul comunicare. Acolo este foarte costisitor să mergi într-un un proces de judecată.

La noi mai este și o chestiune de mentalitate, la noi în judecată se vine nu numai pentru a soluționa problema sau litigiul, dar și pentru a cîștiga niște bani și deja asta este un factor omenesc. Îmi doresc ca lumea să nu ajungă la aceste litigii, chiar și la mediatori să nu ajungă cu o problemă, să încerce să soluționeze conflictul la nivel om-om. Mediatorii, pe viitor, vor fi, ei și acum sunt, dar este mai puțin reglementat din punct de vedere juridic funcția lor, ei vor fi acele persoane care vor fi intermediari în vizualizarea problemei conflictelor.

Persoana care vrea să meargă în clarificarea unei sau altei situații, să nu ezite să meargă la mediator, în primul rînd. Întrebarea poate să se rezolve neajungând în instanța de judecată, unde sunt foarte mulți nervi, foarte multă cheltuială, mult timp, multă sănătate și emoții. Medierea a fost în toate timpurile, numai că nu se numea mediere. Era în fiecare sat, poate ați auzit de la bunei cumva, era „starostea satului” care media conflictele, să nu se ajungă în litigii. E același lucru, pur și simplu suntem deja la o etapă cînd putem să-i dăm o altă formă.”

XS
SM
MD
LG