Linkuri accesibilitate

William Hill: „Condițiile de operare de zi cu zi a forței de pacificare ruse sunt de competența Comisiei Unificate de Control”


William Hill în cursul misiunii sale în regiunea transnistreană
William Hill în cursul misiunii sale în regiunea transnistreană

Fostul șef al misiunii OSCE din R. Moldova comentează situația creată de anularea acordurilor militare dintre Ucraina și Rusia.

Parlamentul de la Kiev a adoptat recent o serie de legi in domniul apărarii, printre care si anularea intelegerilor cu Rusia care permiteau tranzitarea Ucrainei pentru aprovizionarea militarilor rusi staţionaţi in regiunea transnistreana. Fostul şef al misiunii OSCE la Chisinau, ambasadorul american William Hill, a raspuns mai multor întrebari ale corespondentului Europei Libere, Mark Baker, despre ce ar putea sa faca in aceste conditii Chisinaul si cum ar putea acest lucru modifica relaţia dintre Chisinau si Tiraspol.

Fostul șef al misiunii OSCE din Republica Moldova, diplomatul american William Hill spune că o decizie recentă a Ucrainei poate avea consecințe impredictibile asupra conflictului transnistrean. William Hill a comentat decizia Parlamentului de la Kiev care a denunțat câteva acorduri de cooperare tehnologică și militară cu Rusia, inclusiv cel care permitea Rusiei să trimită prin Ucraina trupe de menținere a păcii la Nistru.

William Hill: „Urmările sunt imprevizibile. Din ceea ce au făcut ucrainenii, are relevanță directă faptul că s-au retras dintr-un acord cu rușii datând din 1995 care permite tranzitul trupelor și echipamentelor militare ruse prin teritoriul ucrainean. Au mai făcut așa ceva de câteva ori în trecut, însă pentru perioade scurte și au renunțat de fiecare dată.

Retragerea de acum din acest acord s-a făcut printr-un act al Parlamentului și este probabil permanentă. Ne aflăm într-o zonă neexplorată. Fiind mic, contingentul rus în Transnistria și-ar putea probabil face rost de provizii din alte surse și aduce militarii în mod individual, dar ar fi mult mai dificil. Viitorul este învăluit în incertitudine”.

William Hill care a călătorit recent la Chișinău a fost întrebat dacă decizia ucraineană afectează cumva politica autorităților moldovene față de regiunea transnistreană.

William Hill: „Ar putea, deși tocmai acum relația cu Transnistria și situația convorbirilor s-au îmbunătățit ușor, o dată cu instalarea guvernului Gaburici. Noul negociator Victor Osipov, care a mai avut această funcție în 2009-2010, a lansat activitatea câtorva grupuri de lucru. Deci, contactele și procesul de reglementare decurg un pic mai bine comparativ cu inactivitatea deplină din perioada campaniei electorale moldovene. Însă atenția în Moldova este îndreptată asupra propriei crize politice și mai puțin asupra Transnistriei, care s-a scufundat și ea într-o criză politică și economică. Deci, decizia ucrainenilor ar putea să nu producă vreun efect imediat”.

Ministerul rus de externe a criticat Republica Moldova pentru întoarcerea îndărăt de la aeroportul Chișinău a mai multor militari ruși care se îndreptau spre regiunea transnistreană. Republica Moldova are vreo obligație internațională să permită transferul pacificatorilor ruși spre regiunea transnistreană? - a mai fost întrebat William Hill.

William Hill: „Singura obligație existentă este acordul de încetare a focului între Moldova și Rusia, care a fost semnat de președinții Snegur și Elțîn pe 21 iulie 1992. Acordul stabilește o forță tripartită de menținere a păci moldoveano-ruso-transnistreană. Condițiile de operare de zi cu zi a forței de pacificare sunt de competența Comisiei Unificate de Control înființată prin acordul de încetare a focului. Moldovenii au început să se uite foarte atent la tranzitul prin aeroportul din Chișinău în urma demonstraților de la Odesa de anul trecut, când au existat multe relatări că rușii și rebelii din estul Ucrainei ar fi încercat să strecoare forțe speciale prin Transnistria pentru a întări acțiunile de protest în regiunea Odesa. Deci, moldovenii urmăresc tranzitul de mai multă vreme. Au dreptul să oprească pe oricine trece prin aeroport și li se pare suspect. Au făcut-o din când în când.

Riscă numai repercusiuni politice și relații încordate, dacă opresc o persoană importantă. Dacă decid să oprească de tot rotația trupelor ruse, ajungem din nou pe un teren neexplorat. Din observațiile mele, nimeni, nici de partea moldoveană, nici de partea transnistreană nu vrea să înceapă din nou luptele. Ambelor părți le este teamă de provocări, de incidente care pot crea tensiune de partea adversă. Iar tensiunea a sporit desigur de când a început conflictul în Ucraina. Se află față în față căutând și unii și alții să extragă beneficii, dar nici una din părți din câte înțeleg nu vrea să declanșeze nimic mai serios”.

Ucraina este singura cale pentru militarii ruși să ajungă în regiunea transnistreană, evitând teritoriul controlat de autoritățile moldovene, mai spune William Hill. Dacă Rusia decide să trimită avioane la Tiraspol ocolind și Ucraina și aeroportul de la Chișinău, va trebui oricum să survoleze Republica Moldova și România. O poate face?

William Hill: „Exista un aeroport mare la Tiraspol, dar ai nevoie de permisiune de survol. Din câte înțeleg, ucrainenii nu o vor acorda. Cazul cel mai mediatizat s-a petrecut anul trecut, când i s-a interzis survolul vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a făcut din asta un mare scandal, etalându-și nemulțumirea și lansând fel de fel de amenințări. Dar, în general, țările evită survolul unor teritorii pe care nu au dreptul să le survoleze. Rușii sunt acum nemulțumiți.

Decizia Ucrainei se poate dovedi un pas serios. Nu s-au mai făcut asemenea pași de la semnarea acordului de încetare a focului în 1992. Ne aflăm pe un teren neexplorat. Totul se poate aplana așa cum s-a întâmplat de multe ori și poate să nu iasă nimic din asta. Mie personal decizia ucrainenilor mi-a atras atenția și m-am gândit că și alții vor vrea să vadă cum schimbă ea dinamica din regiune”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG