Linkuri accesibilitate

UNICEF apreciază educația preșcolară din Moldova


Dar mai mult de o pătrime din copiii de la sate nu au acces la educaţie preşcolară corespunzătoare.

Indicele numeric al accesului copiilor la educaţia timpurie în Republica Moldova s-a dublat în ultimii ani, atingând cifra de 84 la sută. Este concluzia experţilor UNICEF care au analizat cum a evoluat educaţia preşcolară în şase ţări, între care Armenia, Bosnia şi Herţegovina. Kosovo, Kîrgîstan şi Macedonia. Moldova a obţinut cele mai multe aprecieri în acest studiu, care mai arată că accesul la educaţie şi calitatea programelor de studiu a crescut graţie noilor politici din educaţie centrate pe copil. O relatare despre alte concluzii şi recomandări formulate de experţi.

Republica Moldova a primit note favorabile pentru că a reuşit să pună în practică noi servicii de incluziune a copiilor în educaţia timpurie, cum ar fi centrele comunitare sau grupele de pregătire pentru şcoală. În următoarea etapă, autorităţile din educaţie au de eliminat însă diferenţele de calitate a serviciilor, între mediul urban şi cel rural. Studiul arată că mai mult de o pătrime din copiii de la sate nu au acces la educaţie preşcolară corespunzătoare, în timp ce în oraş nu există o asemenea problemă.

În context, sarcina asumată de autorităţile din educaţie este să pregătească educatori care să aibă o înţelegere perfectă a nevoilor copilului la fiecare treaptă de creştere şi dezvoltare, spune viceministra educaţiei, Liliana Nicolăescu-Onofrei:

„Ceea ce vom face în continuare este partea de analiză şi revizuire a pregătirii cadrelor didactice în instituţiile de învăţământ superior, fiind vorba despre aspectele care ţin de standardele de dezvoltare a copilului, aspectele care ţin de incluziunea promovată la vârstă mică, aspectele care ţin de toate acele instrumente pe care cadrul didactic trebuie să le cunoască bine încă de la facultate, asta vom pune în sistem.”

Pentru a populariza ideea educaţiei prietenoase copilului, care să răspundă la necesităţile fiecărui copil în parte, ministerul a dezvoltat un program de mentorat. Educatorii sunt instruiţi în timpul orelor de muncă şi pot vedea cum reacţionează copiii la modelele instructive centrate pe copil.

Maria Baranov activează la o grădiniţă din Chişinău. Ea spune că iniţial specialiştii cu experienţă insistau că metodele lor de educaţie sunt cele mai indicate, pe parcurs însă au acceptat recomandările:

„E vorba de un proces educaţional individualizat, e vorba de cunoaşterea fiecărui copil, prin toate dimensiunile lui şi a veni în întâmpinarea necesităţilor fiecăruia. Este organizată învăţarea într-un mod firesc şi se ţine cont de ceea ce vrea copilul şi prin ceea ce vrea să înveţe de toate.”

Pe lângă instruirea specialiştilor, studiul indică necesitatea unei echităţi în educaţie, şi nu doar la nivel de regiuni. Astăzi la grădiniţă nu ajung o mare parte din copiii de etnie romă, precum şi cei cu dizabilităţi. În opinia experţilor, aceştia sunt integraţi treptat în educaţia preşcolară, dar aşa şi nu se simt incluşi în procesul de educaţie.

Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan notează că în fiecare localitate ar trebui să existe o instituţie de educaţie preşcolară, în care ar putea fi incluşi şi copii de până la trei ani:

„Autorităţile mai trebuie să lucreze pentru a asigura accesul copiilor la educaţia preşcolară în acele localităţi rurale unde nu există încă o grădiniţă. De asemenea ar trebuie să existe o focusare asupra creşelor, pe grupul de copii de la 1 la 3 ani. Educaţia preşcolară începe în Republica Moldova de la 3 ani, dar educarea copilului începe de la naştere. Chiar dacă copiii stau acasă în această perioadă, aici intervine rolul părinţilor, care trebuie să ştie cum să lucreze cu ei, cum să stimuleze dezvoltarea lor.”

Realizatorii studiul susţin că educaţia timpurie nu trebuie redusă la un proces de predare şi învăţare. Aici se mai adaugă partea necesară de finanţare, de instruire a părinţilor şi pedagogilor precum şi de implicare a comunităţi. Astfel, studiul recomandă fortificarea parteneriatelor publice private şi asigurarea unei legături între toate verigile locale, care au în vedere sănătatea, educaţia şi protecţia socială a copilului.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG