Linkuri accesibilitate

Bulgaria renunță la colaborarea cu concernul rus MIG


Avioane MIG 29 la o demonstrație aeriană
Avioane MIG 29 la o demonstrație aeriană

O decizie după ce concernul rus că a cerut de trei ori mai mulți bani decât este normal pentru întreținerea celor 16 aparate din dotarea armatei bulgare.

Guvernul Borisov a făcut un pas în direcția reducerii dependenței, cvasi-totale a Bulgariei de armamentul rusesc. Sofia a renunțat la întreținerea, de către concernul rus MIG, a avioanelor sale MiG 29. Decizia a fost anunțata în fața Comisiei parlamentare de apărare de către ministrul Nikolai Nencev. El a respins posibilitatea ca spațiul aerian al Bulgariei să fie apărat de avioane din alte țări partenere NATO – România, Turcia sau Grecia.

Câteva MiG-29 din cele 16 aflate în dotare, vor putea fi menținute în stare de funcționare până la finele anului de experți bulgari cea ce ar reprezenta o premieră tehnică. Spre deosebire de Polonia, Bulgaria nu are o licență care să permită întreținerea avioanelor de acest tip pe o perioadă mai lungă. Mai mulți deputați au atras atenția asupră riscurilor la care vor fi supuși piloții militari. Comandantul aviației, generalul Radev, a declarat că motoarele MiG-29 vor putea fi reparate fără probleme în Bulgaria.

Pentru o soluție de lungă durată Sofia va putea apela la serviciile unei companii poloneze. În acest scop vor începe tratative cu Ministerul polonez al apărării.

Ministrul Nencev a acuzat concernul rus că a cerut de trei ori mai mulți bani decât este normal pentru întreținerea avioanelor. El a anunțat că persoane anonime i-au oferit mită pentru a semna un nou acord de lungă durată cu concernul MIG.

Criza în aviația militară bulgară durează de mai mulți ani. Contractul cu rușii pentru întreținerea celor 16 MiG-29 expiră pe data de 9 septembrie. Avioanele de acest tip au câte două motoare ce trebuie verificte și reparate în Rusia după fiecare 350 de ore de zbor.

Până la 30 iunie va demara procedura de alegere și achiziționare de 16 avioane militare noi, a anunțat ministrul apărării. În acest scop au fost asigurate 1,5 miliarde leva, aproximativ 760 milioane de euro. Primele avioane vor putea sosi în Bulgaria cel mai devreme după trei ani. Nu este încă cunoscută poziția primului ministru Borisov, care nu odată a declarat că în situația economică actuală țara nu-și poate permite să cumpere avioane noi.

XS
SM
MD
LG