Linkuri accesibilitate

Imperiul FIFA se prăbușește


Raidul poliției elvețiene într-unul din cele mai luxoase hoteluri din Zürich, a confirmat ani lungi de suspiciune și a demolat muntele de aroganță de sub statuia lui Sepp Blatter. Au fost arestați 14 funcționari superiori și angajați FIFA. Conturile FIFA în bănci elvețiene au fost blocate imediat iar arestații vor fi foarte probabil extrădați în Statele Unite. Procuratura elvețiană și FBI-ul american au deschis anchete penale separate. Acuzațiile converg: furt și corupție globală într-o organizație globală. Lotul FIFA e suspectat de luare de mită și spălare de bani, trafic de fonduri și tăinuire de tranzacții în valoare de cel puțin 100 de milioane de dolari.

Centrul investigației e, desigur, modul în care FIFA, condusă de Sepp Blatter, a acordat dreptul de organizare a Cupei Mondiale 2018 în Rusia și a Cupei Mondiale 2022 în Qatar. Practicile FIFA sub domnia de patru mandate a eternului Blatter au fost mereu privite cu un amestec de neîncredere și dispreț de presă și de Federațiile naționale îngrijorate de drumul pe care merge fotbalul. Însă, din clipa în care Sepp Blatter a deschis plicurile care anunțau Cupe Mondiale în Rusia și Qatar, bănuielile au devenit dezgust, iar nemulțumirea a trecut pragul revoltei.

Rusia nu putea fi decît beneficiarul politic al aranjamentelor FIFA. Qatar-ul, o țară îngropată în bani, dar încinsă de temeperaturi de 50 de grade vara, nu avea cum să primească în mod normal dreptul de organizare. Sepp Blatter a continuat să sfideze, bazîndu-se pe mecanismul care i-a asigurat tronul în ultimii 20 de ani. Reputat manipulator, Blatter a ținut totul în frîu cu ajutorul Federațiilor africane, asiatice, sud-americane și nord-americane pe care le-a prezentat drept partea marginalizată a fotbalului și pe care le-a promovat în numele unei noi ordini, mai corecte, în fotbalul mondial.

Joseph Blatter la o conferință de presă
Joseph Blatter la o conferință de presă

Federațiile așa-zis marginale i-au adus voturi care au dat majorități zdrobitoare și i-au asigurat patru mandate succesive în fruntea FIFA. Din această poziție, Blatter a exercitat o putere uriașă și a făcut din FIFA un supercartel cu un miliard și jumătate de dolari, rezerve în trezorerie. Fotbalul - susținut de o popularitate fără precedent în istoria sportului - a devenit un cazinou FIFA. Probele de corupție au apărut în mod repetat dar scandalurile au fost înăbușite de aliații recunoscători ai lui Blatter.

Ce s-a schimbat acum? Cum a căzut, totuși, imperiul FIFA, exact în clipa gloriei depline. Adevărul e FIFA a dezvoltat un delir de grandoare și a nesocotit forța teribilă a justiției americane. Procurorii americani au început să adune probe imediat după ce au apărut indicii că membri FIFA au folosit bănci americane pentru a plasa bani negri. Alte indicii sugerau că liderii Confederației America de Nord și Centrală a FIFA au fost cumpărați pentru a vota cu diverse ocazii, inclusiv atunci cînd s-au luat decizii de organizare a Cupei Mondiale.

În aceste condiții, așa cum a declarat Procurorul Șef al Statelor Unite, FBI a decis că s-a umplut paharul și a trecut la fapte. Ce nu pare să fi înțeles la timp FIFA e că așa numitele crime financiare și administrative sînt vînate și pedepsite cu o ferocitate fără egal de justiția americană. FIFA avea la dispoziție un exemplu extraordinar care spunea că nimic nu te apără în Statele Unite. Tot autoritățile americane au descoperit afacerea Lance Armstrong și au distrus cariera unui sportiv protejat din toate părțile și socotit cel mai mare ciclist al tuturor timpurilor.

Marele scandal izbucnit la Zürich nu mai poate fi oprit. Reputația FIFA era oricum pierdută. Acum, întregul sistem FIFA va fi demolat. Dacă socotește că sistemul va supraviețui din nou, atunci Sepp Blater face greșeala vieții lui. Cu floarea conducerii arestată, inclusiv doi vicepreședinți, FIFA a primit o lovitură meritată și mortală. Și lucrurile nu se vor opri aici. Arestările au avut loc cu exact o zi înainte de alegerea unui nou Președinte FIFA. Blatter era sigur că vineri va cîștiga fără probleme un al cincilea mandat. E tot mai probabil că Blatter nu va rezista pînă în ziua votului. Demisia lui Blatter e cerută de tot mai multe Federații. Evident, anchetele declanșate pun întrebarea: ce se va întîmpla cu organizarea următoarelor două Cupe Mondiale? Vor mai avea ele loc în Rusia și Qatar? E greu de crezut.

Buboiul s-a spart după un amar de ani în care toate criticile și probele au fost ignorate sau ridiculizate. E o zi mare pentru fotbal. Căci adevărata victimă a epocii Blatter nu e nici FIFA, nici cutare Federație, ci fotbalul însuși. Operația de reabilitare a început. Tîrziu dar salutar. Încrederea în justiție și în corectitudinea sportului sînt din nou la locul lor.

XS
SM
MD
LG