Linkuri accesibilitate

Concluzii după summitul de la Riga (V. Gîrneț/Ziarul Național)


Cât de strânse au fost şi sunt relaţiile moldo-române în domeniul evaziunii fiscale (Ion Preașcă/MoldStreet).

Două editoriale din presa de la Chişinău trag linia după summit-ul de la Riga şi le sugerează cititorilor ce concluzii ar trebui să-şi tragă. Unul este semnat de Iulian Chifu, fost consilier prezidențial la Cotroceni, şi e publicat de portalul „Deschide Știrea”. Așteptările față de o perspectivă europeană au fost zadarnice, chiar dacă textul negociat e mai bun decât intenția inițială, după multiple presiuni și pertractări până în ultimul moment, arată analistul român. Azi avem o oglindă completă a progreselor, în care Republica Moldova a rămas în prima poziție datorită acordului privind liberalizarea vizelor. Însă îngrijorările privind încetineala reformelor au fost la fel de clar exprimate.

Autorul notează că Republica Moldova a primit la Riga fonduri pentru sprijin, ajutor, specialiști pentru a putea face reformele - trebuie doar voință politică, forță și multă muncă. Iar sprijinul public există deja, crede autorul. Acest lucru s-ar fi văzut, la părerea sa, în stradă. Condiția este ca noul guvern, noua majoritate să nu păcălească reformele, să nu le mimeze și să arate că sunt făcute pentru oameni.

Republicii Moldova i s-a recomandat diplomatic să facă ordine în propria casă, dar aceste sfaturi nu au darul să-i încurajeze pe cetăţenii proeuropeni, crede la rândul său Vasile Gârneț, care publică în „Ziarului Național”. Visul lor european rămâne la fel de incandescent, dar parcă mai îndepărtat decât s-a crezut. Europa își are propriile ezitări, calcule, strategii, care îi impun un time-out, o pauză de reflecție, o regrupare a forțelor pe fondul… turbării ursului rus. Un alt gând al editorialistului e că putem vorbi în continuare, fără a greși prea mult, „de ghinionul situării noastre geografice, de imperialismul rusesc care ne-a tras în groapă ori de câte ori am încercat să ne desprindem din spațiul dominat de Moscova, numai că aceste argumente nu mai conving ca altă dată.

O relatare pentru „Deutsche Welle” semnată de Vitalie Călugăreanu vorbeşte despre regresul economic al regiunii transnistrene. Restanțele salariale cresc chiar și după ce autoritățile separatiste au redus, în februarie 2015, salariile „bugetarilor” cu 30%. Liderul separatist, Evgheni Șevciuk, acuză Chișinăul și Kievul de blocaj. Potrivit „Expert Grup” de la Chișinău, regiunea este extrem de vulnerabilă la șocurile externe, fapt ce s-a acutizat odată cu înrăutățirea situației economice din Ucraina și Federația Rusă și respingerea de către autoritățile de facto a Acordului de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE.

Jurnaliștii de la „Ziarul Național” au aflat despre o scrisoare comună adresată președintelui Rusiei de către mai multe organizații nonguvernamentale din Transnistria prin care acestuia i se cere să intervină și să îi apere. Se precizează că, în prezent, Transnistria s-ar află într-un blocaj fără precedent, iar concentrarea tot mai masivă a utilajului militar și a soldaților ucraineni la frontiera dintre Transnistria și Ucraina, în contextul denunțării acordului care permitea tranzitarea teritoriului ucrainean de către pacificatorii ruși din Transnistria, ar provoca îngrijorări la Tiraspol. Se citează din scrisoare: „Trupele de pacificatori ruși au fost mereu garanția liniștii noastre. Atâta timp cât ele se află aici, noi știm că Rusia nu ne va abandona”. Textul declarației ar fi fost transmisă, aşa cum a aflat publicaţia, lui Evgheni Șevciuk pentru a-i fi înmânată personal președintelui Rusiei.

Ion Preașca de la portalul „MoldStreet” scrie, cu prilejul unui caz făcut public de agenția Mediafax, că anchetele din România contra unor foşti miniştri, politicieni, deputaţi scot la iveală cât de strânse au fost şi sunt relaţiile moldo-române în domeniul evaziunii fiscale. Cazul la care face referire jurnalistul este cel al a lui Andrei Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga (coopreşedinte al PNL România alături de actualul preşedinte al României Klaus Johannis). În referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au cerut arestarea preventivă a acestora, se prezintă pe larg situaţia unuia dintre oamenii cheie ai lui Rudeanu, respectiv a Galinei Vasilenco, expulzată în 2014 în Republica Moldova.

XS
SM
MD
LG