Linkuri accesibilitate

„În Suedia, tuturor le este teamă de ruși”


Gotland, o aparentă oază de liniște...
Gotland, o aparentă oază de liniște...

Un reportaj pe insula Gotland și opinii despre prezența Rusiei în zona statelor de la Marea Baltică.

Gotland este o insulă suedeză în Marea Baltică a cărei importanță strategică a crescut în ultimul an. Îngrijorată de intențiile pe care le-ar putea avea Rusia, Suedia planifică sporirea prezenței militare pe insulă, iar numărul localnicilor care s-au alăturat forțelor de rezerviști s-a dublat în ultimul an. Corespondenta Europei Libere, Elisabeth Braw a vizitat insula Gotland, în ziua unor aplicații militare.

Câțiva tineri, bărbați și femei, își vopsesc fața în culori asemănătoare cu ale uniformei de camuflaj pe care o poartă și cu ale pădurii în care se află. Arată ca soldații profesioniști din care sunt compuse acum forțele armate din Europa, ca soldați căliți în lupte departe de granițele Suediei.

Dar aceștia sunt voluntari ai forțelor de rezerviști suedeze, Garda Națională Interioară, antrenându-se pentru ceea ce n-ar vrea să se întâmple vreodată. „În Suedia, tuturor le este teamă de ruși”, spune un tânăr rezervist, Erik Fenn. „Ar putea să atace într-o bună zi. În anul acesta care a trecut au avut loc lupte în estul Ucrainei. Am îndoieli serioase că noi vom fi atacați, dar nu poți fi sigur niciodată”.

O navă militară rusească în apele internaționale la est de insula Gotland
O navă militară rusească în apele internaționale la est de insula Gotland

Insula Gotland situată la 80 de kilometri de Suedia continentală a devenit un punct strategic în acest an în care Rusia s-a implicat în Ucraina și a pus la încercare sistemele de interceptare din Europa, trimițând avioane de luptă, nave de război și submarine. Insula este avută în vedere în planurile strategilor militari suedezi, iar numărul localnicilor care s-au alăturat pe bază voluntară forțelor de rezerviști a ajuns la peste 50.

„Oamenii simt că, în situația actuală, trebuie să-și aducă și ei aportul”, spune locotenent-colonelul Hans Håkansson. Ofițer cu cel mai înalt grad de pe Gotland, el se află la comanda unei mici unități de numai 10 oameni, ajutată de rezerviști ca cei care participă la exercițiile din apropiere de Visby, capitala insulei baltice.

Ofițer de carieră care a comandat trupele ONU în Kosovo la începutul anilor 2000, locotenent-colonelul Håkansson spune că un scenariu concret care ar implica insula Gotland ar viza Țările Baltice.

„Dacă vorbim despre apărarea Țărilor Baltice, aș spune că ar fi imposibil pentru NATO să apere sau să întărească Țările Baltice, dacă insula Gotland este controlată de altcineva. Dacă ai sisteme antiaeriene cu rază lungă sau rachete anti-navă pe insulă, controlezi întreaga Mare Baltică”.

Suedia nu face parte din NATO, dar cooperează cu Alianța. Forțele de rezerviști de pe insula aflată la 130 de kilometri vest de Letonia și mai puțin de 200 de kilometri nord de exclava rusă Kaliningrad număr astăzi 454 de membri. Dacă inamicul debarcă pe Gotland, rezerviștii ar trebui să apere obiectivele strategice ca stațiile radar și depozitele de arme, până la sosirea unităților de militari profesioniști de pe continent.

Localnicii n-au fost încântați vreodată de proximitatea Rusiei, iar acum au un nou motiv de îngrijorare. Compania ruso-germană Nord Stream, deținută majoritar de concernul rus de stat Gazprom, a reconstruit recent portul Slite pe coasta estică pe care l-a folosit ca bază pentru lucrările la conducta de gaze Nord Stream. Consiliul local a acceptat, în grabă, la vremea respectivă oferta generoasă. Dar acum insula are un port neprotejat, care poate găzdui nave mari.

Este și părerea lui Joakim Martell un colonel suedez în retragere, care locuiește acum pe Gortland: „Este un port ușor accesibil. Dacă, de exemplu, apar într-adevăr omuleții verzi ca în Crimeea, vor prezenta un pericol semnificativ. Suediei îi va veni foarte greu să-și mențină teritoriul”.

Politicienii suedezi au ajuns la concluzia că insula cu o populație de 57 255 de oameni trebuie să fie apărată mai bine. În această primăvară, guvernul a anunțat că dislocă pe Gotland o garnizoană de 150 de militari activi și alți 80 cu jumătate de normă. Avioanele de luptă suedeze decolează și aterizează în mod regulat la aeroportul Visby. Insula mai are 14 tancuri, gata de luptă.

„Motivul este să arătăm țărilor din jurul Mării Baltice că avem forțe miliare permanente pe Gotland, spune locotenent-colonelul Hans Håkansson. Este și un semnal pentru poporul suedez că ne pasă de apărarea insulei Gotland”.

La Visby, capitala insulei, domnește o atmosferă relaxată, dar localnicii sunt la curent cu tensiunile regionale: „Da, vorbim despre asta, spune un tânăr. Ziarele scriu mult pe această temă și este greu să o eviți”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG