Linkuri accesibilitate

Lukoil investește în Bulgaria


În decurs de 16 ani, „Lukoil” a investit la Burgas peste patru miliarde de dolari.

Rusia își continuă ofensiva economică în Bulgaria și dupa ce Sofia a renunțat la proiectul „South Stream”, la centrala atomoelectrica „Belene” și la conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis. Președintele „Lukoil” Vaghit Alekperov a inaugurat la rafinaria de la Burgas saptămâna trecuta un nou complex pentru prelucrarea fracțiunilor grele. Investiția este evaluată la 1,5 miliarde de dolari.

Rafinaria de la Burgas este cea mai mare investiție rusească în Bulgaria. Ea a fost vândută concernului „Lukoil” în 1999. În decurs de 16 ani, „Lukoil” a investit la Burgas peste 4 miliarde de dolari.

Noul complex pentru prelucrarea fracțiunilor grele va ridica de la 74 la 90% partea produselor cu valoare ridicată ce vor fi obținute dintr-o tonă de țiței, afirmă Alekperov. Astfel de instalații există în numai șapte țări din lume. Este cel mai mare complex de hidrocracare în Europa de est.

Construcția a început în 2012. La Burgas au fost aduse echipamente mari între care un reactor chimic cu greutate de 1656 de tone și lungime de 57 de metri. Transportul monștrilor „Lukoil” a fost filmat pentru serialul Megauzine al canalului „National Geografic”.

Pentru prima dată la Burgas va putea fi prelucrat petrol irakian produs la zacămintele de la Kirkuk și Basra, exploatate de concernul rusesc. Vor fi aduse și 5-600 000 de tone de gudroane din alte rafinării „Lukoil”. Calitatea motorinei fabricate la Burgas va corespunde standardului european Euro 5, iar cantitatea țițeiului prelucrat va crește de la 5,5 milioane de tone în acest an la 6,8, în 2016. Și aceasta este departe de capacitatea maximă a instalațiilor, evaluată la 12 milioane de tone.

În cursul vizitei sale Alekperov a inaugurat cea de a 221 benzinărie „Lukoil” în Bulgaria. La întâlnirea cu primul ministrul Borisov, șeful concernului rus a cerut să fie luate măsuri pentru reducerea contrabandei de produse petroliere din țările vecine. Alekperov a declarat că în Rusia cu 140 de milioane de locuitori funcționează 26 000 de benzinării - cu 4 000 mai puțin decât în Bulgaria – cu 7 milioane de locuitori.

50% din producția rafinăriei Burgas va fi exportată – în primul rând în țările din regiune. Numai în Turcia „Lukoil” are 700 de benzinării.

În ultimii ani concernul a investit puternic în cetrale eoliene și fotovoltaice în Bulgaria.

„Lukoil” intenționează să-și concentreze 90% din investiții în următorii zece ani în prospecțiuni și producție de petrol și gaze în Rusia, țările arabe și în America, nu în capacități de prelucrare. Planurile sale pentru 2016 sunt bazate pe un preț al tonei de petrol de 60 de dolari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG