Linkuri accesibilitate

„Este și cinic și mincinos să auzi la Chișinău despre „trădarea Occidentului” la Riga. Nu Angela Merkel sau alți lideri europeni au devalizat băncile de la Chișinău (România liberă)


Decizia autorităților ucrainene de a denunța acordurile de cooperare militară cu Rusia (V. Cubreacov/deschide.md).

Comentatorii trag linia după summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga. „Summit-ul speranțelor neîmplinite” își întitulează analiza Xenia Florea pe portalul noi.md. „Spre deosebire de anul 2014, când pe fundalul acutizării relațiilor cu Rusia, Uniunea Europeană împărțea activ „bonusuri” – a liberalizat regimul de vize pentru Republica Moldova și a accelerat semnarea acordurilor de asociere cu Moldova și Georgia, în 2015, UE nu este atât de darnică și cere de la state nu doar declarații, dar și acțiuni reformatoare concrete”, scrie autoarea. Bruxelles-ul s-a limitat la promisiunile față de partenerii estici: Ucrainei și Georgiei li s-a promis regimul fără vize, dar nu mai devreme de 2016 și doar dacă acestea vor îndeplini condițiile puse. Iar Moldova, în general, s-a pomenit la periferia principalelor subiecte ale summit-ului de la Riga conchide Xenia Florea.

În același context, analistul Dan Dungaciu notează într-un comentariu pentru România Liberă: „Este și cinic și mincinos să auzi la Chișinău sau în alte părți despre „trădarea Occidentului” la Riga. Nu Angela Merkel sau alți lideri europeni au devalizat băncile de la Chișinău. Nu oficialii de la București au vândut aeroportul rușilor. Nu liderii de la Bruxelles au făcut „monstruoasa coaliție” de la Chișinău. Iar astăzi, după 100 de zile de la preluarea guvernării, noul guvern nu a implementat, practic, nimic. Elita politică de la Chișinău, și nu numai, culege la Riga ceea ce a semănat” notează, între altele, Dan Dungaciu.

Mai multe publicații preiau știrea despre dosarul penal inițiat de Tiraspol împotriva Chișinăului. Bunăoară, portalul mold-street notează că reacția Tiraspolului vine după ce Camera de Licențiere de la Chișinău a refuzat să prelungească licențele de activitate pentru unele întreprinderi din regiunea transnistreană care nu au respectat legislația Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al așa-zisului comitet de anchetă de la Tiraspol, autoritățile de la Chișinău ar fi încălcat ”constituția autoproclamatei rmn și acordurile, înțelegerile încheiate în cadrul procesului de negocieri.” Sursa mai notează că mai multe persoane cu funcții de răspundere de la Chișinău au fost invitate la Tiraspol pentru audieri.

Jurnaliștii de la mold-street i-au solicitat opinia directorului adjunct al Camerei de Licențiere Eduard Hadei. Potrivit acestuia preocuparea companiilor din regiunea transnistreană ar fi de fapt alta. Ele vor să beneficieze de facilitățile acordate de Guvern în urmă cu zece ani și să nu plătească taxe în bugetul Republicii Moldova. „Or, în contextul semnării Acordului de Asociere, toți agenții economici din Moldova, inclusiv cei din stânga Nistrului trebuie să se înregistreze și să plătească taxe”, a declarat Eduard Hadei. Oficialul a precizat că toate întreprinderile care nu se vor conforma nu vor mai putea importa sau exporta.

Portalul agora.md notează, în același context, că săptămâna trecută a rămas fără licență compania „Buchetul Moldovei”, al doilea ca importanță producător și exportator de băuturi alcoolice din Transnistria.

Într-un comentariu pentru portalul deschide.md, Vlad Cubreacov notează că recenta decizie a autorităților ucrainene de a denunța acordurile de cooperare militară cu Rusia ar trebuie să servească drept exemplu sau chiar „test de comportament” pentru Chișinău. „Această decizie constrânge Chișinăul să-și precizeze în ochii întregii lumi poziția privind alegerea sa geostrategică reală, nu cea declarativă.” Denunțarea acordului privind accesul militarilor și armamentului rus spre partea de răsărit a Republicii Moldova lasă Rusiei o singură posibilitate de acces către această regiune – pe cale aeriană, prin Republica Moldova, folosind fie aerodromul militar Tiraspol, fie aeroportul internațional Chișinău scrie autorul. Cubreacov spune că e sceptic în ceea ce privește capacitatea Chișinăului „de a înfrunta Moscova prin aliniere la gestul făcut de Kiev”, adică de a denunța cele șase acorduri de cooperare militară semnate cu Federația Rusă după conflictul militar de pe Nistru. „Mingea este acum în terenul Chișinăului” conchide autorul.

XS
SM
MD
LG