Linkuri accesibilitate

Johannes Hahn: „trebuie regândită întreaga politică a vecinătăţii europene, nu numai cea estică”


Johannes Hahn: „noua politică de vecinătateva căuta să fie mai flexibilă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:34 0:00

Conferința de presă a comisarul european pentru vecinătate.

Johannes Hahn, comisarul european pentru vecinătate şi problema extinderii, crede că trebuie făcută o distincţie între cele trei ţări din Parteneriatul estic care sunt ferm angajate pe drumul integrării europene si restul, care par să fi abandonat proiectul.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, realizat înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Riga, Hahn a declarat că „trebuie regândită întreaga politică a vecinătăţii europene, nu numai cea estică”.

Acesta este proiectul său pentru următorul an şi, din punctul său de vedere, miza summitului de la Riga din 21-22 ar fi „să mai discutăm revizuirea politicii europene de vecinătate, cu un accent special pe cooperarea economică”.

Această cooperare, spune Hahn, este importantă pentru dezvoltarea ţărilor din Parteneriat, dar şi pentru UE, care are nevoie de ţări prospere în vecinătatea sa, de parteneri comerciali credibili.

Noua politică de vecinătate, a mai explicat Johannes Hahn în interviul pentru Europa Liberă, va căuta să fie mai flexibilă pentru a reacţiona adecvat la „evoluţia situaţiei de pe teren"- referire indirectă la criza din estul Ucrainei dar şi la cea a refugiaţilor din Marea Mediterană.

Referitor la Republica Moldova şi Georgia şi la faptul că ar putea fi ameninţate de Rusia, aşa cum este Ucraina, dacă insistă pe drumul integrării europene, Johannes Hahn a declarat numai că „o cooperare paşnică, bazată pe încredere reciprocă, ar fi soluţia cea mai bună pentru toată regiunea, inclusiv Rusia".

În opinia lui Hahn, Rusia trebuie să înţeleagă că Uniunea Europeană nu reprezintă o ameninţare la adresa intereselor sale.

„Sîntem o organizaţie care a primit Premiul Nobel pentru Pace", a mai declarat comisarul european în interviul pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG