Linkuri accesibilitate

Președintele CE: Moldova, Georgia și Ucraina au dreptul să aspire la aderarea în UE


Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat Europei Libere ca Moldova, Georgia si Ucraina au dreptul sa aspire la aderarea la Uniunea Europeana, dar ca el nu va face „promisiuni lipsite de acoperire” despre perspectivele integrarii.

„In primul rînd, Parteneriatul Estic nu a fost o promisiune oficială că va garanta aderarea la Uniunea Europeana pentru că ideea, visul aderării este ceva destul de nou. Dar bineinteles că Georgia, Moldova si Ucraina au tot dreptul sa viseze la acest vis european şi cred ca este de datoria noastra, si mi se pare ca aceasta este responsabilitatea mea, personala, de a nu face promisiuni deşarte că acest lucru ar putea fi posibil miine sau poimiine, dar drumul spre Europa, poate ca nu va aduce calitatea de membru in viitorul apropiat, dar apropierea neoficiala de standardele europene, de comunitatea noastra culturala si politica s-ar putea intimpla in citiva ani, dar numai avind acest vis si cu ajutorul nostru.”

Donald Tusk amai spus şi ca, în opinia sa Uniunea Europeana nu doreste sa dezamageasca ţările aspirante şi ca Acordul de asociere si ridicarea vizelor pentru moldoveni sunt dovezi ca Uniunea Europeana este un partener „predictibil” si ca in viitor aceste ţări ar putea sa se regăseasca „intr-o singura organizatie politica”. Donald Tusk a spus ca georgienii si ucrainienii ar putea beneficia de liberalizarea vizelor anul viitor, dacă cele doua tari vor face progresele necesare. Pe cind era premier la Varşovia, Donald Tusk a fost un susţinător activ al Parteneriatului Estic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG