Linkuri accesibilitate

UE se mobilizează împotriva rețelelor de traficanți de refugiați


Aproximativ 51 000 de imigranți au intrat anul acesta în Europa traversând Mediterana.

Uniunea Europeană a aprobat o misiune navală împotriva rețelelor de traficanți care atrag mii de fugari să traverseze Marea Mediterană spre Europa. Dar un plan mai amplu pentru aplanarea crizei imigranților, care prevede împărțirea solicitanților de azil între țările membre, stârnește zâzanie.

Șefa politicii externe europene Federica Mogherini a spus că planificarea operațiunilor împotriva traficanților abia începe. Mogherini și-a exprimat speranța că lansarea operațiunilor va fi aprobată în luna iunie, la următorul Consiliu pentru Afacerile Externe. „Există o înțelegere a stringenței situației”, a spus Mogherini, a cărei țară natală, Italia, este destinația principală a emigranților care traversează Mediterana. „Pe măsură ce se apropie vara, tot mai mulți oameni pornesc în călătorie”, a spus oficiala.

Guvernele europene au fost forțate să caute o soluție din cauza sutelor de morți pe mare, inclusiv înecarea a 900 de emigranți la scufundarea unui singur vas luna trecută. Agenția Reuters notează că întărirea forțelor anti-imigrație de acasă îngreunează însă luarea unor decizii dincolo de sporirea finanțării pentru operațiunile de prevenire și salvare.

Reuters scrie că Uniunea Europeană dorește să captureze traficanții și să le distrugă ambarcațiunile în largul coastelor Libiei, dar multe țări membre ar dori ca asemenea operațiuni să se facă cu mandat din partea Națiunilor Unite.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că alianța militară ar fi gata să ajute inclusiv pentru că există riscul ca printre miile de fugari din Africa și Orientul Mijlociu să se afle insurgenți islamici.

Aproximativ 51 000 de imigranți au intrat anul acesta în Europa, traversând Mediterana, inclusiv 30 500 – prin Italia. Agenția ONU pentru refugiați a estimat la 1800 numărul total al celor care și-au pierdut viața pe drum.

Federica Mogherini a vizitat sediul ONU de la New York luna aceasta în căutare de sprijin pentru o rezoluție a Consiliului de Securitate. Fără autorizație din partea ONU, misiunea navală europeană care va fi coordonată de la Roma nu va avea mandat să pătrundă în apele teritoriale libiene.

„Nimic nu se va întâmpla fără mandat din partea ONU”, a spus ministrul apărării din Austria, Gerald Klug.

Mai multe țări, ca Marea Britanie, Franța și Spania, precum și membre estice ale Uniunii Europene ca Ungaria, s-au arătat deranjate de o propunere făcută de Comisia Europeană pentru a ușura povara găzduirii imigraților solicitanți de azil, aflată acum mai ales pe umerii câtorva țări.

Ministrul de externe italian, Paolo Gentiloni și-a exprimat regretul în legătură cu această opoziție: „Ar fi francamente foarte amar să se constate că inițiativa privind cotele și împărțirea poverii în ceea ce este o problemă europeană, nu doar italiană, face un pas înapoi”.

Comisia Europeană spune că solicitările de azil depuse anul trecut au atins numărul alarmant de 600 000, a propus să se accepte 20 000 în următorii doi ani și să se introducă un sistem de cote pentru a împărți sutele de mii de solicitanți între țările membre, pe perioada procesării cererilor. Cotele s-ar stabili în funcție de puterea economică, numărul locuitorilor fiecărei țări și alți factori.

Actualmente, câteva țări îi găzduiesc pe cei mai mulți solicitanți, în primul rând Germania și Suedia.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG