Linkuri accesibilitate

Arcadie Barbăroșie: „Promovarea unor proiecte de legi, susținerea procedurii asumării de responsabilitate, expertiză - principalele direcții așteptate de guvern de la societatea civilă”


Interviul dimineții cu directorul Institutului de Politici Publice.

Premierul Chiril Gaburici a dorit recent să se asigure de sprijinul şi cooperarea societăţii civile pentru realizarea a ceea ce sunt prezentate ca noi iniţiative anticorupţie. Ce aşteptări poate avea, în acest sens, premierul faţă de societatea civilă şi ce relevanţă poate avea acest sprijin în condiţiile unui sprijin politic ambiguu?

O convorbire pe această temă cu analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul IPP.

Europa Liberă: Aşadar, la sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţi ai societăţii civile au fost invitaţi de premierul Gaburici la o convorbire privind iniţiativele sale „anticorupţie”. Premierul a dorit o încuviinţare şi un sprijin în intenţiile sale. Care a fost impresia Dvs.: de fapt a fost vorba mai curând de un ritual această întrevedere, de o complezenţă faţă de societatea civilă sau dl premier chiar are nevoie de sprijin într-o pornire sinceră de a depăşi lipsa de sprijin politic pentru reformele dorite de domnia sa?

Arcadie Barbăroşie: „Vreau să fac o precizare: în primul rând au fost invitate ONG-uri care sunt preocupate de reforma judiciară, de reforma Procuraturii și de combaterea corupției. Adică, întâlnirea a avut un scop bine determinat: nu discutam despre protecția mediului, despre probleme sociale, spre exemplu, ci despre acest sector foarte important - combaterea corupției.

Sincer să vă spun, eu personal aș fi preferat ca o asemenea întâlnire să fi fost organizată de șefii partidelor aflate la guvernare: dl Filat, dl Lupu, plus Plahotniuc, plus dl Voronin. Sau să fi ieșit domniile lor cu o conferință de presă în care să fi promovat asemenea priorități și asemenea măsuri pe care le-a propus dl Gaburici. Dacă se întâmpla asta, atunci lucrurile ar fi putut fi văzute în altă lumină.

Acum, pentru că prim-ministru a fost inițiatorul unei asemenea întrevederi, concluziile mele, și nu doar ale mele (am mai discutat cu alți colegi din alte ONG-uri) sunt că, probabil, dl. Gaburici într-adevăr caută susținerea societății civile, a unor exponenți ai opiniei publice, a unor formatori de opinie pentru o încercare de a promova niște reforme absolut necesare pentru țară, dar probabil nu este prea sigur că are susținere politică în promovarea acestora.”

Europa Liberă: Din punctul Dvs. de vedere, premierul şi, eventul, Guvernul în întregime reflectă, de fapt, voinţa căror forţe politice din Parlament, atunci când insistă asupra iniţiativelor sale anticorupţie?

Arcadie Barbăroşie: „Acest Guvern și dl prim-ministru Gaburici sunt într-o situație foarte delicată. Pe de o parte, ei sunt numiți în funcția respectivă de aceste două partide: Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat, cu susținerea Partidului Comuniștilor, adică, teoretic vorbind, ei trebuie să promoveze acele politici care sunt pe agenda acestor două partide. Pe de altă parte, cum cunoaștem foarte bine, aceste partide adesea au acoperit niște scheme ale unor grupări, noi le zicem oligarhice, ale unor grupări de interese private, ale unor clanuri care controlează în fond aceste două partide. Adică, concluzia este că acest Guvern a fost pus să promoveze interesele acelor grupări, care stau în spatele acestor două-trei partide. Asta este un aspect.

Un alt aspect foarte important - țara trece printr-o profundă criză: criză economică, socială, politică și în special criză în sistemul financiar-bancar, care a și declanșat mișcări de protest, declarații și o cădere bruscă, vertiginoasă a nivelului de încredere în guvernare în general, în spusele guvernării, dar și în aceste două partide din coaliţie şi al treilea, care le sprijină pe acestea doua. Criza este cauzată de furturile din acele trei faimoase bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, furturi acoperite politic de partidele aflate astăzi la guvernare.

Guvernul, pentru a evita o explozie socială, acest Guvern în mod obiectiv trebuie să ia niște măsuri care să diminueze nivelul de potențial de protest în țară și care să îmbunătățească cât de cât nivelul de trai - aceasta este problema principală cu care se confruntă societatea, după cum rezultă din sondaje, inclusiv din Barometrul opiniei publice organizat de Institutul de Politici Publice din Chișinău.

În acest sens, Guvernul are în fața lui două obiective contradictorii. Încercarea dl Gaburici de a promova niște reforme anticorupție - boala acestei societăți, un flagel care macină dezvoltarea - vine din încercarea de a realiza acest al doilea scop al guvernului: de a diminua potențial protestarea în țară, de a încerca niște reforme care să fie consonante cu orientarea europeană a Republicii Moldova și care să ridice cât de puțin nivelul de încredere a cetățeanului, a alegătorului în instituțiile statului, în special în Guvern, iar după aceea poate și în Parlament.”

Europa Liberă: Ce aşteptări, dle Barbăroșie, ar fi din partea Guvernului faţă de societatea civilă, altfel spus, cum s-ar dori să se materializeze ajutorul din partea ONG-urilor ca entităţi combative ale societăţii civile care promovează reformele în sectorul dreptului? Văd printre inițiativele dlui Gaburici crearea unui Comitet Anticorupție – un fel de suprastructură deasupra CNA, MAI, Serviciul Vamal și altor instituții - pe urmă divizarea CNA în două entități, una care să se ocupe de marii corupți, alta care să se ocupe de corupții mai mici. Deci, cum ar putea ajuta societatea civilă în acest sens la modul practic?

Arcadie Barbăroşie: „Societatea civilă în acest sector, dar și în alte sectoare de altfel, a acumulat ceva expertiză. Şi chiar această întrunire a demonstrat-o, pentru că participanții la întrunire au venit deja cu niște recomandări și propuneri orientate spre îmbunătățirea politicilor anticorupție ale guvernării. Deci, prima direcție care ar putea ajuta guvernarea este expertiza.

Doi, și nu au vorbit despre aceasta deocamdată, dl Gaburici a declarat la întrunire, dar și după întrunire, la întâlnirea cu ziariștii, că Guvernul este gata să-și asume răspunderea pentru unele proiecte de legi, adică să promoveze, să adopte unele legi prin asumarea de răspundere. Pe parcursul întrunirii foarte multă lume și-a exprimat dezacordul cu această procedură, insistând, sigur că foarte logic, asupra faptului că în fond noi avem nevoie ca proiectele de legi să fie discutate și să aibă acoperire politică, să fie promovate în Parlament.

Noi avem deja exemple de legi care au trecut de Guvern, care sunt în Parlament și care stau acolo pe rafturi și mucegăiesc, pentru că nu există nici acea voință politică de a promova unele reforme, și nu există nici presiune suficientă asupra Parlamentului pentru a rezulta niște legi mai combative. De aceea eu înțeleg că dl Gaburici ar vrea ca în fond, prin luări de poziție, societatea civilă, organizațiile societății civile să susțină, eventual, și această procedură de asumarea de răspundere pentru unele proiecte de legi.

Noi avem exemple când proiectele de legi, fiind aprobate de Guvern, în Parlament au fost schimbate într-un asemenea hal încât acele legi puteau fi doar aruncate la gunoi. De exemplu, Legea privind finanțarea activității partidelor politice aprobată recent în Parlament prin care limita de sus a donațiilor private a fost majorată de zece ori, astfel reducând la zero efortul societății civile de a promova o legislație privind finanțarea activității partidelor politice care să diminueze nivelul de corupție politică. Acest exemplu a fost destul de important atunci când se discuta procedura de asumare a responsabilității. Desigur criticile au vizat în primul și primul rând aprobarea Legii bugetului de stat, care, iată, din nou nu a fost discutată defel de societate și de Parlament.

Dar ca să revenim: cred că aceasta dimensiune este cea mai importantă, în care Guvernul speră să obțină sprijinul societății civile, deci, promovarea unor proiecte de legi, susținerea procedurii de asumarea de responsabilitate, expertiză - cred că acestea ar fi direcțiile principale - dar și monitorizarea implementării legislației respective.”

Europa Liberă: Dl Gaburici a pomenit printre legile pe care ar fi dispus să-și asume din nou responsabilitatea: Legea privind Procuratura, reformarea Centrului Național Anticorupție, a Comisiei Naționale de Integritate și a Poliției. Unul din aceste legi, privind Procuratura, a trecut deja de votul Guvernului și s-a oprit în Parlament. A simțit premierul că nu se vor mișca toate aceste lucruri și de asta insistă pe asumarea de răspundere?

Arcadie Barbăroşie: „Ținând cont de faptul că reforma Procuraturii este o problemă veche şi că în general locul Procuraturii, rolul Procuraturii se mai discută, iar acel proiect de lege care a trecut de Guvern și se află în Parlament și a fost aprobat cu unele rezerve de multă lume, inclusiv de organizațiile societății civile, iată că a ajuns în Parlament și nu se prea mișcă, cred că dacă se vor întreprinde acțiuni care să „reformeze” acea Lege a Procuraturii, ca să reducă din importanța ei, să diminueze acele scopuri care au fost formulate în acea lege și speranțe care au fost parte din acea lege, atunci probabil Guvernul ar putea retrage acel proiect de lege din Parlament și poate promova Legea prin asumarea de responsabilitate, așa cum a formulat dl prim-ministru. Această intenție care se referă nu doar la proiecte noi de legi, ci inclusiv la acele proiecte care au fost aprobate deja de Guvern, se află în Parlament și zac acolo moarte pe rafturi.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:34 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG