Linkuri accesibilitate

Tudor Iașcenco: „Alegerile vor fi un test foarte dur și important pentru viitorul R. Moldova”


Interviul dimineții cu directorul ziarului „Cuvîntul” din Rezina.

În toată ţara s-a încheiat înregistrarea candidaţilor pentru funcţiile de primari şi consilieri locali sau raionali. Cum se vede în teritoriu campania pentru alegerile locale generale din 14 iunie?

Un interviu cu directorul ziarului „Cuvântul” de la Rezina, Tudor Iaşcenco.

Tudor Iaşcenco: „Campania va fi şi este deja una destul de fierbinte, acerbă. Lumea este foarte rezervată şi avem mai multe exemple când actualii primari nu vor mai candida pentru un nou mandat şi e vorba despre primari care s-au isprăvit destul de bine. Ei spun că în asemenea condiţii, cu situaţia care este impusă de formaţiunile politice de la guvernare, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil de a activa în mod normal.”

Europa Liberă: La ce se referă ei, ce îi nemulţumeşte, să înţeleg că presiunile sunt foarte mari?

Tudor Iaşcenco: „Presiunile sunt foarte mari din partea partidelor de guvernământ. Lumea este impusă, pe motiv că pot rămânea fără lucru dacă nu aderă la un partid sau altul şi pe de o parte, lumea-i foarte speriată. Pe de altă parte, e vorba de intelectualitate, de funcţionari, de cei care au o bucată de pâine şi care sunt presaţi să adere la un partid sau altul şi să facă politică acestuia. Sunt o sumedenie de exemple care pun în gardă. Situaţia este mult mai complicată ca acum cinci, şase, şapte ani.”

Europa Liberă: Ce au făcut partidele de la guvernare astfel încât să dezamăgească atât de mult oamenii?

Tudor Iaşcenco: „Dorinţa de a rămâne cu orice preţ la guvernare, unele partide şi unele persoane din liderii acestor partide de la centru şi de pe loc probabil simt că dacă vor rămânea fără portofoliu, au şanse să nimerească în situaţii neplăcute, şi din acest motiv se pune condiţia, cu orice preţ trebuie să rămânem la guvernare. Cred că aceste alegeri vor fi un test foarte dur şi foarte important pentru viitorul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Iaşcenco, dar cum arată alternativa, cei care sunt acum, cred oamenii, nu sunt buni, dar alternativa, cei care rămân, o fi oare mai buni decât aceştia? Aşa se întreabă majoritatea, dumneavoastră ce răspuns aveţi?

Tudor Iaşcenco: „Majoritatea se întreabă şi pe bună dreptate o face deoarece vizibil alternativă nu există. În actualul sistem electoral, în actualul sistem de formare a autorităţilor nu există, de fapt, alternativă. Acum încearcă să mai apară la suprafaţă nişte formaţiuni politice care nu sunt cunoscute de nimeni şi nu cred că vor avea vreun succes.

Eu personal mă aşteptam că la alegeri locale vor apărea mai mulţi candidaţi independenţi, persoane care sunt vizibile, sunt cunoscute, care sunt apreciate de oameni şi care nu se regăsesc pe o listă sau alta de partid.

Din păcate, avem foarte puţini concurenţi independenţi şi de aici rămân în vogă iarăşi aceleaşi partide de guvernământ, care au răpit surse administrative, au bani şi vor manipula electoratul cum vor vrea.

Pentru a apărea alternativă, în opinia mea trebuie de schimbat sistemul electoral, sistemul care astăzi nu permite să ajungi la putere decât prin intermediul unui partid puternic şi atât.”

Europa Liberă: În aceste condiţii, omul simplu, cum se ghidează atunci când face alegerea? Pe cine ascultă,vecinul sau trece prin sită promisiunile electorale ale concurenţilor, ce îi rămâne de făcut?

Tudor Iaşcenco: „Omul simplu are următoarea alternativă, sau să voteze un rău mai mic, sau să nu iasă la voatre, şi a treia variantă, să voteze fără să-şi bată capul de ziua de mâine, în baza unor promisiuni sau unor cadouri electorale făcute de cineva, fără să se gândească că astfel îşi taie creanga de sub picioare pentru ziua de mâine.”

Europa Liberă: În ultimele săptămâni, domnule Iaşcenco, primele pagini ale ziarelor au fost monopolizate, dacă pot să zic aşa, de subiectul dispariţiei banilor de la cele trei bănci din Moldova: Banca de Economii, Banca Socială, Unibank. Cum reacţionează oameni din teritoriu în ceea ce priveşte aşa-numitul „jaf al secolului” în Republica Moldova?

Tudor Iaşcenco: „Lumea este foarte indignată, şi totodată, din câte cunoaştem, am scris şi noi şi ne întâlnim cu lumea zilnic, lumea nu crede că adevăraţii vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Şi ultima informaţie, că acum guvernarea prevede să lichideze aceste bănci, adică nu va fi omul, nu vor fi băncile, nu vor fi nici problemele. Cu aceasta şi se va încheia epopeea cu miliardele.

Cei care au jefuit ţara vor rămâne în continuare la putere şi îşi vor face interesele ca până acum. Iată asta este poziţia oamenilor cu care noi discutăm. Noi publicăm din număr în număr asemenea materiale, inclusiv despre bănci şi alte acte de corupţie. Lumea citeşte dar nu vede reacţie la ceea ce se întâmplă, cu arestul la domiciliu, astea sunt poveşti de adormit copii.”

Europa Liberă: Autorităţile spun că vor încerca să recupereze banii dispăruţi, aveţi încredere că acest lucru se poate întâmpla?

Tudor Iaşcenco: „Autorităţile spun că vor încerca să recupereze banii dispăruţi, dar nu am auzit nici o autoritate să spună că trebuie traşi la răspundere vinovaţii şi ei să întoarcă banii. Ei vor acoperi din banii contribuabililor pierderea acestor bani şi vor declara că s-au recuperat banii, dar cine sunt trădătorii, cine sunt beneficiarii acestor jafuri, nimeni nu vorbeşte şi nimeni nu încearcă să pună pe prim plan asta, ca să fie de învăţătură pentru alţii, să nu se întâmple acest lucru mâine.”

Europa Liberă: Îmi amintesc de un interviu pe care l-aţi oferit pentru Radio Europa Liberă în ajunul alegerilor pentru parlamentare, în noiembrie. Spuneaţi atunci că totuşi, partidele ar avea, atunci, la acea perioadă cu ce veni în faţa alegătorului. Situaţia la zi, să înţeleg că ultimele evoluţii pe arena politică cumva au umbrit toate acele succese care au fost făcute pe parcursul ultimilor ani?

Tudor Iaşcenco: „În Moldova au fost investiţi atâţia bani, că ar fost păcat să spunem că ceva nu s-a făcut. Dar în spatele acestor realizări, impuse de investitorii străini, în fond se ascund şi multe lucruri reprobabile. Pe lângă ceea ce s-a făcut, tot atâta s-a furat, din păcate, şi lumea vede lucrurile acestea, le dezaprobă şi nu vede o ieşire din situaţie, fiindcă vorbele sunt una şi faptele sunt complet altele.

Chiar şi după alegerile parlamentare din 30 noiembrie eu eram aproape convins că de la 1 decembrie, în Moldova se vor face schimbări serioase, fiindcă autorităţile vor fi impuse de opinia publică, care a fost destul critică în campanie, de opoziţia din parlament, care a devenit, se părea mai colţoasă, şi în final, de Uniunea Europeană care va veni cu condiţii dure.

Or, din păcate s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi situaţia s-a schimbat invers la ceea ce credeam eu şi multă lume. Eu şi de data asta sper foarte mult ca lumea să analizeze foarte treaz tot ce se întâmplă şi să aleagă în fruntea primăriilor, în consiliile locale oameni nepătaţi, gospodari de treabă, oameni oneşti, capabili să schimbe cumva din talpă situaţia, să-i impună mai departe să pregătim un teren fertil normal pentru viitoarele alegeri şi schimbarea sistemului electoral, dar şi a sistemului politic, economic din Republica Moldova.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:05 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG