Linkuri accesibilitate

România în apărarea Ucrainei împotriva spionajului cibernetic din Rusia


Oficialități din sfera securității ucrainene spun că au dejucat, cu ajutorul României, încercări de răspândire de malware pentru spionaj și diversiuni cibernetice ruse.

Ucraina și-a găsit un partener neașteptat în efortul de a se apăra de atacurile cibernetice rusești: România - constată agenția Associated Press...


România era cunoscută mai degrabă pentru problemele sale economice decât pentru vreun mare avans tehnologic, dar în ultima vreme a devenit una din țările europene cu cele mai mari succese în lupta împotriva hackerilor. Motivul: lupta românilor cu propriii delincvenți cibernetici și o tradiție de măiestrie în computere cu rădăcinile în regimul dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu.

Ambele întorsături istorice au făcut în mod ironic din „detectivii pe net” ai României unii din cei mai buni din Europa. Atât de buni – scrie Associated Press – că NATO a ales tocmai Bucureștiul să apere Ucraina de spionajul digital rusesc trimițând experți să monitorizeze instituțiile guvernamentale de la Kiev și să antreneze specialiști IT ucraineni.

Ucraina spune că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei coordonează atacuri asupra organelor guvernamentale ca parte dintr-un război ascuns împotriva conducerii Ucrainei, pe fondul luptelor reale dintre forțele ucrainene și rebelii pro-ruși din estul țării. Oficialii de securitate ucraineni spun că – cu ajutorul României – au dejucat încercări de răspândiri de software care ar fi urmat să scoată din funcțiune rețelele de computere guvernamentale sau să fure informații secrete.

La summit-ul NATO din Țara Galilor, de anul trecut, președintele Statelor Unite, Barack Obama, și alți lideri au decis să înființeze cinci fonduri pentru sporirea cooperării cu țări ne-membre NATO, ca Ucraina, inclusiv unul pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

România, participantă la manevrele cibernetice ale alianței, s-a oferit să conducă structura „Ukraine Cyber Defense Trust Fund” – oferind rolul principal companiei de stat Rasirom. NATO spune că Rasirom, care furnizează „ciber-securitate” instituțiilor de stat de vârf românești, are „o experiență bogată în apărarea cibernetică”.

La deschiderea unei conferințe regionale pe temele securității cibernetice, adjunctul ministrului american al comerțului Bruce Andrews a lăudat compania românească Bitdefender care a creat „Bitdefender Box”, unul din primele produse de securitate cibernetică de felul său. Tot Andrews a spus că româna este a doua cea mai vorbită limbă la sediile Microsoft din lume, după engleză.

Associated Press notează că Ucraina însăși nu a spus ce țară o ajută cel mai mult cu securitatea cibernetică, dar din 2013 a cooperat cu România pentru combaterea unor delicte pe internet ca hacking, phishing, pornografia infantilă și atacuri DDoS – cele care blochează site-uri inundându-le cu trafic.

Europol-ul se folosește și el de talentele cibernetice românești. Șeful agenției, Ron Wainright, a spus că 20% din experții Eurpol în acest domeniu sunt polițiști români.

Associated Press crede că succesele românești în securitatea cibernetică își au originea în parte într-un lanț de atacuri lansate în 2011 de hackeri români în Statele Unite. În anul acela delincvenții români pe net au furat un miliard de dolari de la victime din Statele Unite, iar un taximetrist șomer român auto-intitulat „Guccifer” a intrat în e-mailurile fostului secretar de stat Colin Powell și fostului președinte George W. Bush. Incidentele au alarmat Washingtonul în asemenea măsură încât FBI a lansat un program în care 600 de români au fost instruiți în lupta împotriva delictelor pe net.

Associated Press scrie că tradiția măiestriei în tehnica informațională datează în România încă din vremea comunismului, când Ceaușescu a hotărât să promoveze matematica și informatica în învățământul superior.

Giganți ca Microsoft, Oracle și Google au filiale în România, unde sunt angajați în IT 93.000 de oameni, iar 6500 de experți absolvă anual facultăți de profil.

Românii au succese în IT și peste hotare. Gabriel Marcu a lucrează la Apple din 1996 și ocupă acolo o funcție înaltă, responsabil de calibrarea cromatică a tuturor produselor firmei. În 2008 Răzvan Olosu, fostul șef Nokia din Germania, a înființat Novero, compania care realizează produse Telematics pentru clienți din industria auto, pe care a condus-o până în 2013.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG