Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sanatate.md


Invitata serii este Elena Cioina

„Asistenții medicali din toată lumea sărbătoresc astăzi ziua lor profesională. În sistemul medical din Moldova muncesc aproape 22 de mii de asistenți. O bună parte dintre ei îndeplinesc și funcțiile unui doctor. Mai ales la sate, unde deficitul de medici de familie este mare. Asistenții lucrează pe un salariu mizer care nu le ajunge nici pentru întreținere. Astfel mulți dintre ei sunt nevoiți să caute surse de venit suplimentare pentru a putea trăi. De exemplu, unii cresc animale, iar alții prelucrează terenurile pentru a-și putea întreține familiile. Și chiar dacă le vine greu să combine aceste lucruri, nu vor să renunțe la profesie. În ultimii 20 de ani, numărul asistenților medicali din Moldova a scăzut de două ori.

Jurnalista Sorina Bujarov scrie despre femeile insărcinate care își încredințează viața lor, dar și a copiilor nenăscuți, unor doctori care refuză să poarte vreo responsabilitate pentru ei. Majoritatea acestora aleg să fie monitorizate de specialiști din centre medicale private, republicane sau municipale, altele decât cele din locul de baștină. Deseori însă se adeverește că aceste consultații, pe care plătesc bani grei, nu au nici o valoare juridică. Asta pentru că specialiștii refuză să le elibereze extracte medicale, validate cu ștampilă și semnătură, așa cum prevede legea. În astfel de condiții, dacă în perioada sarcinii apar probleme de sănătate, gravidele sunt cele care suportă toate consecințele, deși responsabili de sănătatea lor sunt medicii care le supraveghează.

Tot pe Sănătate Info găsiți opinia directorului Centrului PAS, Viorel Soltan privind modul în care au gestionat instituțiile de drept cele două dosare de rezonanță – BEM și licitațiilor truncate în sistemul medical. Expertul spune că abordarea de care au dat dovadă aceste structuri este percepută de majoritatea colegilor din sănătate ca fiind una inechitabilă, injustă, discriminatorie, părtinitoare și fără transparență. Viorel Soltan aduce și un exemplu: „Când șefii de la bancă se îmbolnăvesc, ședințele de judecată se amână, iar pe ex-ministrul Sănătății judecătorii l-au trimis la Pruncul direct din reanimare.”

Pe de altă parte, expertul constată că liderii de opinie din sănătate, inclusiv Ministerul Sănătății, nu a avut practic nicio atitudine față de acest caz. „Ne așteptam la o luare de atitudine din partea liderilor de opinie din sectorul sănătății, a Universității de Stat de Medicină, a Ligii Medicilor, a Sindicatului “Sănătatea” și altor instituții de nivel național din domeniu. Unde au dispărut toți luptătorii înverșunați pentru crearea Colegiului Medicilor? Acesta a fost momentul potrivit pentru a arăta comunității medicale că într-adevăr le pasă și că urmăresc beneficiile sistemului sănătății și nu ale lor personale.” Întreaga opinie a directorului PAS o găsiți și pe sanoclub.md

În ultima jumătate de an moneda euro și dolarul au atins valori istorice. Deprecierea puternică a monedei naționale a provocat în luna februarie un val de scumpiri la medicamente, iar autoritățile nu au avut de ales și au acceptat solicitările importatorilor de medicamente de a majora prețurile, care sunt înregistrate în țara noastră în valută. Astfel, printr-un singur ordin semnat de Ministerul Sănătății au fost scumpite o treime din preparate. Pe viitor însă Ministerul Sănătății va putea să decidă scăderea prețului la medicamente, fără să convină cu importatorii. Ca acest lucru să se întâmple însă moneda națională trebuie să se aprecieze constant cu 3 la sută în raport cu valutele internaționale, pe un termen de cel puțin o lună.”

XS
SM
MD
LG