Linkuri accesibilitate

NATO acuză Rusia de implicare directă în Ucraina


Stoltenberg: activitățile militare ale Rusiei și implicarea sa în Ucraina sunt „o violare flagrantă a acordurilor de la Minsk”.

Secretarial general al Alianței Jens Stoltenberg a declarat luni că Rusia a masat de-a lungul frontierei cu Ucraina un mare număr de trupe și armament greu, din care o parte a fost transmis separatiștilor, care pot acum ataca oricând, fără avertisment.

Stoltenberg a mai spus că activitățile militare ale Rusiei și implicarea sa în Ucraina sunt "o violare flagrantă a acordurilor de la Minsk”.

Stoltenberg a insistat asupra faptului că prezența militarilor ruși în Ucraina constituie nu doar o încălcare a acordurilor și o amenințare pentru șansele de a restabili pacea, dar și o permanentă intimidare la adresa Kievului.

Luna trecută, generalul american și comandant NATO Philip Breedlove avertizase de asemenea că Rusia se pregătește de o nouă ofensivă.

Secretarul de stat american John Kerry și președintele rus Vladimir Putin au discutat de asemenea situația din Ucraina în stațiunea Soci, de la Marea Neagră.

Kerry s-a întâlnit în prealabil, tot la Soci, cu omologul său rus Serghei Lavrov cu Vladimir Putin în Soci, în apropiere de granița Georgiei, unde NATO a început manevre militare împreună cu forțele georgiene, manevre care vor dura două săptămâni.

Georgia a obținut în 2008, la summitul de la București, promisiunea formală că va fi primită în NATO, însă procesul aderării sale a fost oprit după conflictul cu Rusia din același an, precum și de faptul că Moscova menține trupe în două regiuni separatiste din Georgia: Abhazia și Osetia de sud.

Manevrele au loc la baza militară din Vaziani, lângă Tbilisi, unde în urmă cu un deceniu încă mai erau incartiruite trupe rusești.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG