Linkuri accesibilitate

„Adică eu am luptat de la 10.00 la 16.00, în restul zilei nu am luptat, da?”...


... întreabă un veteran la Tiraspol în 9 mai.

Tiraspol: „Sărbătorim frumos, procedăm urât!”

Criza economică din regiunea transnistreană îți pune amprenta nu doar asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, dar și asupra felului în care autoritățile organizează sărbătorile. În anii precedenți, Ziua Victoriei era în mod tradițional marcată cu mult fast. În acest an însă, chiar dacă este o dată rotundă importantă, în cadrul manifestărilor festive consacrate celor 70 de ani ai victoriei asupra fascismului, la Tiraspol nu a fost organizată o paradă militară. Totuși, în toate localitățile mari a avut loc acțiunea „Regimentul nemuritor”, în cadrul căreia rude ale participanților la război au mers în coloane, ținând în mâini portrete ale străbunicilor, bunicilor și taților care au luptat.

Corespondenta noastră la Tiraspol transmite că lângă focul veșnic al Memorialului gloriei de la Tiraspol nu s-a mai adunat demult atât de multă lume.

Igori Ilyin este unul dintre participanții la război și a venit să-și comemoreze colegii de arme căzuți în lupte:

„Mă simt excelent, este o zi minunată. Și dacă acum 70 de ani ne-ar fi spus cineva că va veni o astfel de zi, cred că nu l-am fi crezut. Eram aproape niște copii, iar acum vedeți ce sărbătoare mare e! Bucurie, fericire! E tot ce pot să spun”.

În Transnistria, care are o suprafață de aproximativ 4.000 de kilometri pătrați, există 129 de monumente consacrate evenimentelor din cel de al Doilea Război Mondial, care în regiune este în continuare numit „marele război pentru apărarea patriei”. Dar în pofida acestei aparente atenții acordate subiectului, veteranii sunt tratați adesea cu indiferență de generațiile mai tinere și de birocrații care sunt tot mai numeroși.

Pensionarii, care mulți ani la rând au beneficiat de gratuitate în transportul public, din acest an – în care este marcată aniversarea a 70-a a Victoriei – au fost obligați de autorități să-și achite călătoria. Ulterior, s-a făcut o excepție pentru veteranii războiului.

Dar taxatorii au continuat să insiste ca aceștia să-și achite călătoria în orele serii. Unul din veterani, care are peste 90 de ani, spune că a invocat decizia autorităților de anulare a taxei pentru veteranii de război și victimele holocaustului.

Taxatorul a spus că este la curent cu decizia, dar totuși a insistat ca veteranul să-și cumpere bilet.

„Vă puteți plimba gratuit până la ora 16.00. Iar mai târziu trebuie să plătiți”.

„Păi cum așa, după ora 16.00 nu mai suntem veterani?”, a întrebat indignat, bătrânul.

„Mă întrebați cum mă simt? Ieri am urcat în troleibuz – mi-au spus să plătesc. Eu le-am spus: „Păi cum așa?”. Eram așa cum mă vedeți acum, cu ordine și medalii pe piept. Arăt permisul, iar taxatorul îmi spune: „Permisul nu este valabil acum, cu el puteți circula doar până la ora 16.00”. Păi cum vine asta? Adică eu am luptat de la 10.00 la 16.00, în restul zilei nu am luptat, da?”

Potrivit datelor de la Tiraspol, peste 40 de mii de locuitori din regiunea transnistreană au luptat în cel de al Doilea Război Mondial, dintre care au căzut în lupte peste 18 mii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG