Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american John Kerry la Soci în Rusia


Întîlniri diplomatice la Soci: președintele Rusiei cu ministrul de externe sirian în noiembrie 2014
Întîlniri diplomatice la Soci: președintele Rusiei cu ministrul de externe sirian în noiembrie 2014

O călătorie diplomatică menită să mențină deschise liniile de comunicare americano-ruse.

Deplasarea în Rusia a secretarului de stat John Kerry are drept principal obiectiv situatia din Siria. Despre contextul ei o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Analistii de presa arata ca este inca o incercare a administratiei Obama de a gasi o solutie diplomatica la conflictul din Siria, dupa ani de zile de violente si esecuri in negocieri. Dar fireste ca relatiile dintre Statele Unite si Rusia sint mai complexe, asta in conditiile in care administratia americana a incercat si incearca, in anumite situatii, sa izoleze Rusia, din cauza rolului jucat de aceasta in Ucraina. Exista insa si cazuri, cum este cel sirian, in care se incearca cooperare.

La Departamentul de Stat, purtatorul de cuvint a spus ca aceasta calatorie face parte in eforturile de a mentine deschise liniile de comunicare cu Moscova, pentru a se asigura ca punctele de vedere americane sint comunicate direct si cu claritate.

La rindul sau, Ministerul de Externe al Rusiei a anuntat calatoria in termeni mai critici, aratind ca relatiile bilaterale trec printr-o perioada dificila din cauza ca Rusia ar fi vizata de actiuni „neprietenoase” ale Washingtonului. Oficialitati din Rusia si Statele Unite au fost de la bun inceput ingrijorate ca luptatori din tarile lor, care se alatura islamistilor militanti din Siria vor reveni acasa si pune la cale atacuri teroriste.

Recentele esecuri ale fortelor care-l sustin pe Bashar Assad arata ca opozitia se intareste. Dar pina acum eforturile de a gasi o linie de actiune comuna ruso-americana au esuat. Cu doi ani in urma, Kerry anunta la Moscova, o conferinta cu privire la Siria, organizata de Rusia si Statele Unite, care insa nu a dat roade.

Robert Ford, care a sfatuit la conferinta opozitia siriana a spus ca esecul s-a datorat faptului ca Rusia nu a vrut sa faca presiuni asupra guvernului Assad. Dar se pune si intrebarea daca Rusia mai are suficienta influenta la Damasc pentru a obtine concesii. Ea a fost inlocuita de Iran ca principal sprijinitor si furnizor de armamament, la care se adauga si faptul ca luptatori Hezbollah, sprijiniti tot de Teheran, lupta de partea lui Assad.

Doua runde de negocieri, organizate la Moscova anul acesta au esuat, pentru ca regimul sirian nu a dat dovada de flexibilitate si opozitia a refuzat sa participe. Popasul secretarului de stat la Soci este unul scurt, fiind urmat de o reuniune NATO in Turcia si revenirea imediata la Washington pentru intilnirea de miercuri, de la Camp David, cu diplomati sauditi si din zona Golfului Persic.

XS
SM
MD
LG