Linkuri accesibilitate

Va fi anchetată controversata concesionare a aeroportului internațional Chișinău?


Viorel Chetraru: „stimat Parlament, trebuie să ne clarificăm ce faceţi şi cu acest obiectiv.”

Concesionarea, în urmă cu doi ani, a aeroportului internaţional Chişinău, criticată de la bun început drept „înstrăinarea” unei companii sănătoase și profitabile şi o afacere „croită” pentru un client special, a intrat în sfârşit şi în atenţia autorităţilor. Mai întâi şeful CNA, iar apoi şi cel al executivului au făcut declaraţii care ar putea să însemne o intenţie de a încerca anularea tranzacţiei legată şi ea de numele principalului suspect din dosarul miliardelor dispărute din băncile moldoveneşti, Ilan Shor.

Autorităţile nu au întreprins deocamdată vreo acţiune în sensul renunţării la concesiunea decisă în urmă cu doi ani. Joia trecută, în Parlament, în timpul audierilor legate de devalizarea băncilor, directorul CNA, Viorel Chetraru, dădea însă glas următoarei supoziţii:

„Dacă e să vorbim despre unde sunt aceşti bani, eu am toată convingerea că în mare parte aceşti bani sunt aici, în țară. În aeroport! Şi, a propos, stimat Parlament, trebuie să ne clarificăm ce faceţi şi cu acest obiectiv.”

Ilan Shor, principalul suspect în dosarul miliardelor dispărute din bănci, care se află de câteva zile în arest la domiciliu într-o anchetă a CNA şi a Procuraturii Anticorupţie, este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în Aeroportul din Chişinău. Acesta fusese concesionat pentru jumătate de secol unei companii ruse de guvernul Leancă, care, la un an de la adoptarea deciziei, vorbea despre ea ca despre una necesară, dar în timpul căreia s-ar fi comis anumite greşeli.

Într-un interviu acordat recent Europei Libere, premierul Chiril Gaburici a spus că a cerut mai multor instituţii avizate să analizeze cum sunt respectate angajamentele investiţionale în aeroport şi a admis posibilitatea rezilierii contractului, dacă se va dovedi că ele nu se respectă:

„Chiar la şedinţa trecută a guvernului am discutat şi am dat indicaţii clare ca timp de zece zile Ministerul de Interne, CNA, administraţia Aviaţiei Civile, SIS să vină cu rapoarte clare. Mai mult decât atât, se presupune că şi o parte din banii din Banca de Economii au ajuns să fie investiţi în Aeroport, ceea ce nu ne place şi nu este corect. Deci, trebuie să luăm măsuri şi am rugat ca timp de zece zile să se vină cu analize, explicaţii clare ce s-a întâmplat şi care este situaţia acolo. Am rugat şi Ministerul Economiei să facă o analiză în ce măsură compania Avia Invest, care a luat în concesiune aeroportul, îşi respectă obligaţiunile contractuale.”

Pe de altă parte, un dosar civil la acelaşi subiect, iniţiat de partidul liberal-reformator, acum extraparlamentar, nu s-a mişcat prea mult în instanţele moldoveneşti timp de trei ani.

Liberal-reformatorii au cerut rezilierea înţelegerii cu firma rusă pentru că a fost semnată de un guvern în exerciţiu, care nu ar avea acest drept. Demersul le-a fost respins mai întâi de curtea constituţională, apoi de o instanţa de fond, iar acum a ajuns în curtea de apel Chişinău.

Avocata Ana Ursache, angajată de formaţiunea respectivă să se ocupe de acest proces crede că într-o procedură penală, contractul ar avea mult mai multe şanse să fie reziliat:

„Compania nu a făcut nici un fel de investiţii. Mai mult, compania nu mai este acea companie. La momentul de faţă, în Avia Invest, după ce aceasta a suportat mai multe modificări pe interior, nici măcar nu se mai regăseşte aeroportul din Habarovsk. Deci, noi ce am cesionat? Am cesionat aeroportul către un aeroport care azi nu mai e aeroport. Cum ar fi să aveţi dvs. o brutărie, eu să am un aeroport, şi colegul dvs. să aibă o croitorie, toţi trei să facem o firmă pe care s-o numim Avia invest, să mergem într-o ţară, să procurăm pentru 49 de ani, cu bani puţini, un obiect strategic legat strict de ocupaţia mea, după care eu să dispar, iar dvs. cu brutăria şi colegul dvs. cu croitoria să rămâneţi să gestionaţi aeroportul.”

„Cât despre Ilan Shor, el a fost beneficiarul tranzacţiei iniţiale, pentru că stăpânii firmelor care au intrat în Avia invest erau doi fraţi ai lui Jasmine (star pop rus cu care e căsătorit Ilan Shor). În afară de aceasta, Ilan Shor a fost şi un fel de garant al tranzacţionării curate, cel care a promis moldovenilor că le aduce bani de la ruşi, iar ruşilor – că acest obiect le va fi dat pentru 49 de ani. Cu aeroportul se poate întâmpla la fel cum s-a întâmplat cu BEM. Shor a cumpărat banca de la guvern, a devalizat-o şi a dat-o ruşilor o copertă goală, după care ruşii l-au obligat să întoarcă banii şi el i-a întors furând banii din nou din BEM.”

Surse parlamentare care au făcut cunoştinţă cu acordul de concesiune ce, în ciuda mai multor promisiuni, nu a fost făcut public, spun că dacă autorităţile ar alege să-l declare nul pe motivul neîndeplinirii angajamentelor investiţionale nu ar reuşi, deoarece suma investiţiilor pe care s-a obligat să le efectueze concesionarul a fost legată, printr-o greşeală comisă de autorităţi, de creşterea numărului de călători. Dacă ar reuşi să demonstreze că nu a putut beneficia din motive obiective de o creştere a fluxului de călători la nivelul aşteptat, concesionarul ar putea avea câştig de cauză.

Avia invest a raportat demararea primelor investiţii la împlinirea unui an de la încheierea înţelegerii cu guvernul, atunci când deja ar fi trebuit să cheltuiască o bună parte din fondurile la care se angajase.

Previous Next

XS
SM
MD
LG