Linkuri accesibilitate

Guvernul Gaburici, cetățenii Republici Moldova și Radio Europa Liberă


Un punct de vedere săptămânal în dialog: Igor Boțan-Valentina Ursu.

Europa Liberă: Ce scop urmăreşte societatea civilă, făcând aceste presiuni asupra guvernanţilor?

Igor Boţan: „Nu este vorba despre reprezentanţi ai societăţii civile, este vorba despre cetăţeni care se manifestă într-o mişcare civică. Îndemnul acestor oameni este ca organizaţiile nonguvernamentale, cetăţenii activi să întreprindă eforturi comune pentru a exercita presiuni asupra guvernării, care iată se dovedeşte a fi una profund coruptă. Este absolut normal, este constituţional ca cetăţenii să exercite presiuni asupra guvernanţilor, atunci când lucrurile merg prost. Iar lucrurile merg din rău în mai rău. Am văzut că se ruinează sistemul bancar, pe muchie de prăpastie este sistemul de asigurări. Deci, sunt lucruri care sar în ochi.”

Europa Liberă: Aţi vrut să vă întâlniţi cu premierul Chiril Gaburici. Într-un interviu pentru Europa Liberă şeful executivului a spus că nu prestează servicii de curierat, dar este gata să stea cu dumneavoastră la masa de discuţii şi de dialog. Acceptaţi?

Igor Boţan: „Noi înţelegem că această discuţie în spaţiul public este un fel de manieră de a exercita presiuni şi eu consider că nu aşa se face. Dacă vrei să discuţi, la început, şi vrei să nu primeşti un refuz atunci când îndemni la discuţii, poţi pune mâna pe telefon, discuta cu oamenii ca să vezi într-o atmosferă normală ce se doreşte a discuta.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ce vreţi să discutaţi cu şeful executivului?

Igor Boţan: „Dumneavoastră mă întrebaţi pe mine, în situaţia când oferta vine din partea şefului executivului? Eu am un mesaj pentru şeful executivului, eu am citit documentul de constituire a coaliţiei minoritare şi am înţeles că şeful executivului este la îndemâna liderilor coaliţiei, ei adoptă decizii, şeful executivului nici măcar nu poate discuta liber în guvern agenda, dacă aceasta nu este discutată în prealabil în cadrul prezidiului guvernului, în reuniunea liderilor şi în consiliul alianţei minoritare. Deci, nu prea înţeleg ce putem discuta cu domnul prim-ministru dacă invitaţia se face în mod public.”

Europa Liberă: Iată ce zice premierul referitor la protestele care au avut loc în stradă: „Noi nu trebuie să fim pe baricade diferite”, asta spune domnul Gaburici, „Noi trebuie să fim împreună, pentru că avem acelaşi scop – să luptăm împotriva corupţiei, să returnăm banii furaţi şi să mergem înainte cu Republica Moldova spre Uniunea Europeană”, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute într-un interviu pentru Europa Liberă.

Igor Boţan: „Sunt intenţii frumoase, dar noi ştim că principalele formaţiuni din această guvernare de şase ani conduc Republica Moldova şi, în perioada cât au condus, lucrurile au luat o întorsătură foarte-foarte serioasă. Deci, a fost jefuit sistemul bancar, pe muchie de prăpastie este sistemul de asigurări.”

Europa Liberă: Revendicările dumneavoastră sunt la adresa guvernului şi premierului sau la adresa coaliţiei de guvernare?

Igor Boţan: „La adresa guvernanţilor. Pentru că domnul Gaburici este un exponent care trebuie să traducă în viaţă programul pe care l-au adoptat partidele care se află în Parlament. Aceste partide poartă toată vina pentru situaţia deplorabilă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, vreţi să vă întâlniţi cu domnul Filat şi cu domnul Lupu?

Igor Boţan: „Cu domnul Lupu pot să mă întâlnesc şi să-i spun: „Domnule Lupu, în acest an dumneavoastră aţi promis un miliard de dolari investiţii”. Se epuizează jumătate de an, ar trebui să fi venit investiţii de jumătate de miliard de dolari. Nu a venit niciun dolar. Şi există un sondaj efectuat de o companie internaţională care spune că nici nu va veni, pentru că situaţia este deplorabilă. Domnului Vlad Filat pot să-i spun: „Domnule Vlad Filat, aveţi mandat din partea cetăţenilor să depuneţi cerere de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”. Vreau să văd ce ar spune în această situaţie domnul Filat, domnul Lupu, doar mandatul pe care îl au ei îl au în baza acestor promisiuni, iar domnul Gaburici nu poate răspunde la aceste întrebări. De aceea, revendicările noastre, ale cetăţenilor, sunt în rezoluţia care a fost dată publicităţii, ce altceva putem discuta?”

Europa Liberă: Dialog trebuie să existe între cei care protestează în stradă şi cei de la putere?

Igor Boţan: „Sigur că da. Noi putem să le dăm idei inclusiv prin intermediul Europei Libere. De exemplu, eu m-aş adresa către membrii Partidului Liberal Democrat şi ai Partidului Democrat ca să se convoace în congrese extraordinare, să pună în dezbatere problema situaţiei din Republica Moldova şi a rolului partidelor care au guvernat ţara în ultimii şase ani de zile, a rolului liderilor acestor partide, să ajungă probabil la concluzia că nu au făcut faţă lucrurilor, eventual, să aleagă noi lideri şi să salveze situaţia, să ia o decizie despre activitatea actualilor lideri. Cum s-a putut, sub acoperirea politică a acestor partide, să se întâmple în Republica Moldova astfel de lucruri? Cum? Doar au numit şefii instituţiilor de reglementare pe criterii politice. Şi acum se fac numirile pe criterii politice, am văzut la CCA. Deci, cine poartă responsabilitatea politică pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova? Liderii acestor partide.”

Europa Liberă: Audierile din Parlament nu au vărsat lumină asupra situaţiei din societate?

Igor Boţan: „Ba da, au vărsat. Domnul Drăguţanu a spus: „Da, s-a furat aproximativ un miliard şi poate fi recuperată o treime doar. Restul sunt pierderi care vor fi transformate în datorie publică”. Va fi returnată sau nu rămâne pe obrazul domnului Drăguţanu.”

Europa Liberă: Partidele ar putea spune că sunt în campania pentru alegerile locale şi trebuie de aşteptat rezultatul acestui scrutin local, ca după aceasta, eventual, să se purceadă la acest dialog dintre protestatari şi putere.

Igor Boţan: „Dacă vin alegerile locale, ar trebui să vorbească despre reforma administrativ-teritorială, reforma administraţiei publice, lucruri pe care ei nu le menţionează. Tot ei ne spun că aparatul birocratic la nivel local este unul umflat. De ce nu întreprind acţiuni? Aceasta trebuie să discute pe palierul respectiv legat de alegerile locale. În privinţa furtului şi jafului de la Banca de Economii, aceasta e o altă temă, aceasta e o temă veşnică, aceasta va bloca dezvoltarea Republicii Moldova. Cei care discută cu ambasadele ţărilor membre ale Uniunii Europene, dacă discută în privat, vor auzi: „Uitaţi de integrarea europeană”. Ceea ce s-a întâmplat este o pată de nespălat pe Republica Moldova, dar în special pe partidele care pretind că conduc această republică.”

Europa Liberă: Unii compară protestele de la Chişinău cu Maidanul de la Kiev, întrucât protestele din aceste două oraşe au fost şi sunt organizate de societatea civilă. Poate fi vorba despre un Maidan moldovenesc?

Igor Boţan: „Aceasta va rămâne pe conştiinţa celor care fac astfel de declaraţii. Există un grup de iniţiativă, un grup de oameni care spun că nu e bine ca cetăţenii Republicii Moldova să fie jefuiţi, nu e bine ca, atunci când sunt jefuiţi, cetăţenii să stea pe la bucătărie şi să discute: „Băi, ce răi sunt aceştia”. Este important ca cetăţenii să-şi demonstreze nemulţumirea. Deci, ceea ce s-a întâmplat pe 5 aprilie şi pe 3 mai este o manifestare publică de condamnare a jafurilor care au avut loc în sistemul bancar. Repet, pe muchie de prăpastie este sistemul de asigurări din Republica Moldova. Noi vom vedea încă şi acolo focuri de artificii. De aceea, îndemnul este către cetăţeni să ne consolidăm, pentru că de pe urma jafului din sistemul bancar vom suferi cu toţii. Dezvoltarea ţării noastre va fi blocată pentru mulţi ani, iar noi vom trebui să achităm jaful celor de la guvernare pe parcursul multor ani. Eu nu ştiu ce fel de Maidan, anti-Maidan, să fie pe conştiinţa celor care vehiculează astfel de prostii. Maidanul în Ucraina a avut loc din cauza refuzului de a semna Acordul de Asociere. Noi am semnat Acordul de Asociere aproximativ un an în urmă şi ne-am pomenit că cei care, chipurile, au promovat integrarea europeană ne-au taxat cu un miliard de dolari să le plătim bonus pentru că ne-au făcut o mare favoare. Au semnat Acordul de Asociere, dar, de fapt, au blocat integrarea europeană a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unele voci spun că un şir de detalii ar sugera faptul că aceste acţiuni de protest nu ar fi doar un protest antiguvernamental. Atunci care ar fi adevăratul scop al protestelor?

Igor Boţan: „Dacă cetăţenii care spun astfel de lucruri au imaginaţie, să ne sugereze ei ce scenarii aşteaptă de la noi. Noi am spus că este o manifestare civică. Eu personal nu vreau să devin politician. Interesele mele sunt să trăiesc într-o ţară normală, asociată cu Uniunea Europeană. Atât. Că colegii mei pot avea alte idei, noi le discutăm, dar platforma rămâne, aşa cum am spus, ceea ce s-a declarat în propriul manifest. Că fiecare se dă cu părerea, potrivit propriei imaginaţii şi propriei viziuni asupra lumii, aceasta ne demonstrează cât de otrăvită este această societate. Eu vreau să rămân ceea ce sunt.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, şi dacă sub presiunea străzii se ajunge să fie demişi cei de la guvernare, pe cine îi aduceţi la putere, cine le ia locul acestora?

Igor Boţan: „Noi suntem foarte mulţumiţi că a fost făcut public acest raport Kroll. Ceea ce spun cei de la Kroll, că aceasta poate împiedica investigaţia, noi le spunem că nu poate împiedica niciun fel de investigaţie, pentru că cei care trebuie să combată corupţia consideră munca Kroll drept beletristică. Dacă ei cred că beletristica lor pentru organele noastre poate servi la ceva, ei greşesc. Noi am obţinut exact ceea ce trebuia să obţinem, mai departe există partide politice. Noi doar am spus în public că ne facem activitatea civică, există partide politice care pot veni cu revendicări. Cum va fi mai departe? Noi nu identificăm lideri pe care să-i susţinem, nu este misiunea noastră, poate rămâne acest guvern până în pânze albe, poate rămâne. Dacă cetăţenilor le place să fie conduşi de această guvernare, să fie sănătoşi şi să suporte consecinţele. Manifestarea noastră de protest a fost una sinceră, da, este în mare parte o improvizaţie, dar improvizaţie care poate avea impact major asupra ţării noastre, dacă în această ţară sunt forţe politice, forţe civice sănătoase şi vor cumva să se impună.”

Europa Liberă: Și de ce vreţi să continuaţi protestele?

Igor Boţan: „Noi vom porni de la calcule, de la momentul oportun dacă va fi să continuăm protestele. Există şi alte metode de a exercita presiuni.”

Europa Liberă: Care, de exemplu?

Igor Boţan: „Vrem să lărgim rândurile. Noi vrem să creăm un front comun sau o federaţie de organizaţii care se vor asocia acestui mesaj: să nu lăsăm guvernanţii să ne fure. De asemenea, le recomandăm să citească rezultatele sondajului de opinie şi să vadă că la întrebarea ce ar trebui de făcut pentru a ameliora situaţia în Republica Moldova, răspunsul cu cel mai înalt procentaj este să schimbăm guvernarea actuală. Deci, sunt rezultatele sondajului, noi ce putem să adăugăm la aceasta? Doar să-i invităm pe cetăţeni să fie solidari şi să înţeleagă că nu va fi nimic bun în ţara aceasta, dacă nu îi vom face pe guvernanţi, în primul rând, să stopeze furturile, în al doilea rând, să încerce să investigheze. Dar cei care poartă responsabilitatea pentru aceste furturi puţin probabil că sunt foarte interesaţi să scoată la lumină adevărul despre toate ilegalităţile care au fost săvârşite.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG