Linkuri accesibilitate

„Putin. Război”


Ilia Iașin cu Raportul Nemțov
Ilia Iașin cu Raportul Nemțov

Raportul lui Nemțov despre Putin și războiul din Ucraina vede în sfârșit lumina tiparului, cu un mic ajutor prietenesc.

În Rusia vede lumina tiparului o carte despre ceea ce liderul de opoziție rus asasinat anul acesta, Boris Nemțov, numea „războiul secret” al președintelui Vladimir Putin în Ucraina, ne-a informat corespondentul Europa Liberă la Moscova, Tom Balmforth.

Flori la locul asasinării opozantului rus
Flori la locul asasinării opozantului rus

În seara zilei de 25 februarie, Nemțov a mers la prietenul lui Ilia Iașin să-i ceară ajutor în cea mai recentă investigație a sa, referitoare la soldații ruși care ar lupta în secret în Ucraina. Două zile mai târziu Nemțov, un critic neabătut al lui Putin, a fost împușcat în apropierea zidurilor Kremlinului în timp ce mergea spre casă.

Acum, raportul pe care Nemțov nu a mai apucat să-l scrie a fost în sfârșit finalizat de mai mulți activiști și jurnaliști conduși de Iașin, care au pus laolaltă fragmentele lăsate în urmă de fostul vicepremier asasinat.

„Când a fost ucis, după ce mi-am revenit din șocul inițial, mi-am dat seama că este datoria mea față de prietenul asasinat să-i duc munca până la capăt și să public raportul pe care-l începuse”, a spus Iașin, Europei Libere.

Raportul intitulat „Putin. Război” a fost tipărit deocamdată într-un număr limitat de exemplare și va fi prezentat publicului la 12 mai. Autorii l-au pus la dispoziția Europei Libere cu condiția să nu dezvăluie nimic din conținutul lui.
Dar istoria în sine a redactării lui este interesantă.

„Le e frică să vorbească”

La început Iașin și colegii lui nu erau siguri dacă vor avea suficient material pentru o carte. Iașin ne-a spus că Nemțov deja făcuse o schiță, precizându-i direcțiile principale, conținutul și „ideologia”. Adunase documente despre presupusa prezență a armamentului rusesc greu în Ucraina și intervievase reprezentanții rudelor unor soldați uciși în estul Ucrainei.

Dar cea mai mare parte a acelei mici arhive dispăruse după asasinarea lui, în care autoritățile bănuiesc că ar fi implicați cinci indivizi din Cecenia.

După asasinatul din 27 februarie anchetatorii au percheziționat apartamentul lui Nemțov, confiscând computere, hard drives, liste de contacte și însemnări – spun prietenii răposatului. „Am petrecut prima săptămână reconstituind toate documentele luate de anchetatori”, a spus Iașin. „Câteva documente fuseseră depozitate de asistenții și angajații lui”.

Printre documente se numără simple frânturi de informații, cum este o notă scrisă de mână de Nemțov și „pasată” asistentei sale Olga Șorina în ajunul asasinatului.

Însemnarea, arătată mai întâi în martie agenției Reuters, spune: „Membrii forțelor speciale m-au contactat. 17 uciși, nu li se dau banii, dar deocamdată le e frică să vorbească”.
Kremlinul a respins mereu acuzațiile Kievului și guvernelor occidentale că Rusia ar furniza arme și luptători separatiștilor din regiunile estice ale Ucrainei.

Iașin spune că el și echipa lui au reușit să ia legătura cu toate „contactele” lui Nemțov, dar că a fost imposibil să-i convingă pe cei vizați să vorbească public. „Cum vă imaginați, moartea lui Nemțov nu i-a făcut mai curajoși”.

„Am vorbit cu ei și am intrat în detalii, am obținut informații prețioase de la ei, dar au refuzat categoric să vorbească public”, a adăugat Iașin. „Acest zid al tăcerii a fost probabil cel mai formidabil obstacol cu care ne-am confruntat”.
„Îi lovim unde îi doare”

Raportul urmează să fie prezentat reporterilor și activiștilor la 12 mai la sediul din Moscova al partidului politic co-fondat de Nemțov, RPR-PARNAS. O bună parte din material pare să se bazeze pe surse publice, ca și celelalte opt rapoarte publicate anterior de Nemțov pe teme cum ar fi corupția sau Olimpiada de Iarnă de la Soci.

La raport au colaborat activiști de opoziție și jurnaliști bine-cunoscuți. Printre ei s-a numărat Ilia Barabanov, de la ziarul „Kommersant”, autorul unor articole de răsunet despre conflictul din estul Ucrainei, dar și Lev Șlosberg, membru al partidului liberal de opoziție din orașul rusesc vestic Pskov.
Șlosberg a fost bătut crunt de indivizi neidentificați după ce a vorbit despre înmormântarea secretă a doi soldați uciși în estul Ucrainei.

Iașin spune că el și colegii lui au investit într-un tiraj preliminar de 3000 de exemplare din raportul care vor fi publicat și pe internet. Are de gând să strângă fonduri pentru un tiraj mai mare luna aceasta, deși experiențele din trecut au arătat că a pune în circulație un raport al lui Nemțov este dificil.

În 2010 poliția a confiscat dintr-o mașină 100.000 de exemplare ale raportului despre corupția rusă în primii zece ani ai regimului lui Putin. Site-ul pe care a fost publicat acel raport a fost și el atacat.

Asasinarea lui Nemțov la 27 februarie a provocat un val de simpatie și compasiune în Rusia, mai ales în capitală. Pe de altă parte, sondajele de opinie arată că majoritatea covârșitoare a rușilor sprijină politica lui Putin în Ucraina. Cu toate acestea, Iașin este convins că raportul va avea ecou.

„Judecând după piedicile pe care ni le-au pus chiar și la tipărirea unui tiraj redus, cred că va fi un anume răsunet”, a spus Iașin. „Asta pentru că îi lovim unde îi doare”.
Iașin spune că obiectivul principal al raportului este de a răsturna minciunile. „Ei susțin că nu sunt trupe rusești în Ucraina”, spune Iașin. „Noi susținem că sunt. Pentru Putin este neplăcut să fie prins cu minciuna”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG