Linkuri accesibilitate

Ucraina. Bunicul își înmormântează nepotul


Ucraina: Bunicul își înmormântează nepotul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

S-au împlinit 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, însă astăzi, pe frontul din Ucraina, oamenii mor din nou. Un reportaj semnat de Daria Solovieva de la Current Time TV, despre un veteran care a fost nevoit să-și înmormânteze nepotul, căzut în luptele din Donbas.

„Anul acesta, speram să sărbătoresc ziua de 9 mai împreună cu nepotul meu – locotenent al Gărzii Naționale”.

Însă visul lui Ivan Anikeievici Zalujnîi n-a fost să devină realitate. Probabil, nici nu s-a gândit că peste 70 de ani, în țara lui, se vor auzi împușcături din nou, vor fi uciși tineri din nou, va fi război din nou. Și cu siguranță nu și-a putut imagina că va fi nevoit să-și mai îmbrace o dată uniforma pentru a primi Ordinul de gradul III pentru curaj în locul nepotului său, căzut în luptele din estul Ucrainei.

„Când am ținut un discurs, am spus că tinerii noștri sunt niște patrioți adevărați. Nu doar nepotul meu a fost așa. Sunt sute de tineri gata să-și apere patria”, spune veteranul.

Locotenentul Ivan Gutnik-Zalujnîi a murit în noaptea spre 10 august 2014, în timpul bombardamentului punctului de control de lângă Amvrosievka, în regiunea Donețk. Ivan a salvat 50 de oameni, fiindcă a observat la timp atacatorii și a dat alarma. Era cel mai tânăr din unitatea sa militară. Acasă îl aștepta viitoarea soție.

Ivan Zalujnîi, veteranul celui de-al Doilea Război Mondial, în vârstă de 96 de ani, și-a înmormântat nepotul de 23.

„Tovarăși! Ruși! Prieteni de front, ce faceți? Am luptat împreună, am împărțit o bucată de pâine, fumam o țigară la 20 de oameni. Iar acum, fiii acelor bunici mi-au ucis nepotul! Opriți-vă, cui îi trebuie acest război?”, se întreabă cu disperare bătrânul Ivan.

Acum 70 de ani, Ivan Zalujnîi a luptat pentru viitorul nepoților săi. Un alt război i-a luat singurul nepot.

XS
SM
MD
LG