Linkuri accesibilitate

Perspective în raporturile anglo-americane după victoria conservatorilor la Londra


David Cameron și Barack Obama la reuniunea G8 de la Brisbane în 2014
David Cameron și Barack Obama la reuniunea G8 de la Brisbane în 2014

In ciuda euro-scepticismului care se manifestă în cercuri conservatoare este puțin probabil ca David Cameron să ducă aventura desprinderii din UE pînă la capăt.

In Marea Britanie, Partidul Conservator al premierului David Cameron a obtinut o victorie surpriza, in sensul ca putini se asteptau sa cistige categoric si sa poata guverna de unul singur. Cum se vede acest rezultat din Statele Unite? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Semnificatiile ideologice sint probabil minime, nu este neaparat un semnal ca dreapta europeana se afla in ascensiune, in detrimentul stingii. Electoratul britanic a optat pentru conservatori, din cauza ca mesajul laburistilor, asa cum a fost structurat si prezentat el este mai putin atractiv pentru clasa de mijloc si pentru ca echipa de campanie a lui Cameron a stiut sa reaminteasca temerile legate de laburisti: cele economice, dar si potentiala alianta cu separatisti scotieni.

Tabara conservatoare a inteles, de asemenea, ca sursa voturilor era de la aliatii lor liberali-democrati, mari perdanti ai recentului scrutin. Temerile legate de realegerea lui David Cameron sint si ele – considera analisti americani – exagerate. In ciuda euro-scepticismului care se manifesta in cercuri conservatoare este putin probabil ca David Cameron sa duca aventura desprinderii pina la capat. El va initia probabil un referendum, doar ca demersul ar putea fi mai curind un instrument de negociere decit o vointa clara de a iesi din Uniunea Europeana. Fireste ca in aceasta negociere, pozitia lui Cameron este acum intarita.

Nici dezmembrarea Marii Britanii, de care se vorbeste acum, dupa ce Partidul National Scotian a obtinut o victorie clara in Scotia, lasind celelalte partide majore cu cite un singur mandat in Parlament, nu este considerata de analisti o amenintare cel putin pe termen scurt. Electoratul scotian a respins desprinderea de uniune, la recentul referendum, dar s-a pronuntat clar pentru o reprezenare nationala, in parlamentul de la Londra.

Este probabil ca David Cameron al carui prim angajament a fost ca va conduce tara in numele tuturor sa incerce sa ofere scotienilor mai multa autonomie decizionala si financiara si sa vada daca asta ii va satisface.

Cit despre laburisti, ei sint intr-o situatie dificila, pentru ca recentul dezastru electoral are ca o cauza importanta pierderea Scotiei, in favoarea nationalistilor. Odata cu infringerea lui Nigel Farage si demisia sa din fruntea UKIP, s-ar putea crede ca curentul anti-imigratie bate si el in retragere, dar realitatea este ca UKIP a obtinut 13% din votul popular, ceea ce este destul de mult, in ciuda faptului ca a dus la doar un loc in Parlament.

Intr-un editorial aparut in New York Times se arata ca, in ultimii ani, Marea Britanie a actionat in chestiuni europene de pe un plan secund, lasind Germania si Franta sa aiba initiativa in legatura cu criza Greciei de exemplu sau anexarea Crimeei de catre Rusia. Editorialistul apreciaza ca daca Marea Britanie paraseste totusi Uniunea, atunci impactul sau in dosare cheie se va diminua si mai mult si asta va avea impact negativ asupra raporturilor cu NATO si cu Statele Unite.

XS
SM
MD
LG