Linkuri accesibilitate

Rusia serbează Ziua Victoriei cu o mare paradă militară la Moscova


La Moscova se desfășoară una din cele mai mari parade militare din Rusia, pentru a marca 70 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial. Peste 16 mii de militari, armamentul cel mai modern și peste 143 de avioane de luptă participă la parada din Piața Roșie. Amploarea manifestațiilor reflectă importanță dată de autoritățile ruse victoriei în cel de al Doilea Război Mondial, prezentată drept cel mai important moment din istoria modernă a țării. Rusia cultivă memoria victimelor: peste 26 de milioane de sovietici, ceea ce face din Uniunea Sovietică țara cu cele mai mari pierderi în al Doilea Război Mondial.

În ajunul ceremoniei, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Chinei, Xi Jingping, aflat la Moscova pentru parada militară, și a discutat despre reorientarea treptată a Rusiei spre Asia și piața chineză.

Liderii occidentali au refuzat să participe la ceremoniile din 9 mai, exprimându-si astfel dezaprobarea față de anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea și rolul jucat de Rusia în conflcitul din estul Ucrainei. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, va veni la Moscova pe 10 mai pentru a depune împreună cu Vladimir Putin o coronă de flori în memoria victimelor războiului. Într-o recentă aparției televizată, Putin declara că mulți lideri occidentali ar fi vrut să fie la Moscova dar „le este frică de Washington”. În Piața Roșie sunt prezenți 20 de lideri din lumea întreagă, inclusiv secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

Unele țări ca Turcia aun încercat să „împace” ambele tabere, astfel că președintele Recep Erdogan este reprezentat de ambasadorul Turciei la Moscova. Președintele Serbiei, prezent la ceremonii, a declarat că țara sa „nu-și va strica relațiile cu Rusia, nici cu prețul integrării în Uniunea Europeană”.

Pe lîngă trupele rusești, la paradă participă militari din câteva țări CSI, din India, Mongolia, Serbia și China.

XS
SM
MD
LG