Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: „Este o metodă inedită de a face politică externă fiecare de capul lui”


Mesajul președintelui român către liderii străini: Ponta e pe cont propriu

Pentru prima dată de la debutul mandatului său, președintele român dă de înțeles că relația pe care o are cu premierul nu este cea mai bună.

Încă de la început Klaus Iohannis a spus că vrea să facă o „altfel de politică”, adică „altfel” decât a făcut-o Traian Băsescu, de aceea a încercat să aibă o relație strict instituțională și fără prea multe valuri cu premierul Victor Ponta.

Inițial lucrurile au mers bine, fiindcă Ponta se afla sub impactul eșecului suferit la alegerile prezidențiale, recunoștea că a fost „arogant” și considera că unul dintre motivele înfrângerii sale a fost faptul că românii îi consideră responsabili de „protejarea corupției” pe social-democrați.

Smerenia premierului român de după pierderea alegerilor a dispărut, iar acum și-a reluat vechile obiceiuri, îi apără la televizor pe cei aflați sub ancheta procurorilor anticorupție, se plânge că prevederile privind arestul preventiv sunt excesive, dând în acest fel tonul pentru modificările Codului de Procedură Penală începute de colegii săi din Parlament.

Scopul lui Victor Ponta este să rămână la putere, iar zilele acestea declara că liberalii nu-i pot dărâma guvernul, adăugând pe jumătate în glumă, pe jumătate serios: „Dacă ne dă jos DNA-ul, asta e!”.

Altfel spus, Victor Ponta sugerează că Direcția Națională Anticorupție ar răspunde unor comandamente politice și că social-democrații reținuți pentru fapte de corupție ar fi niște victime.

Afirmația bate în viitor, adică premierul ar vrea să le transmită oamenilor, că o eventuală schimbare de guvern nu ar fi naturală ci manevrată de către procurorii anticorupție.

O insinuare gravă, fiindcă vine din partea premierului României și fiindcă indică direcția în care vrea să se îndrepte el și majoritatea parlamentară care-l susține.

Șeful guvernului de la București a dat multe semnale că nu se află pe drumul cel bun, dar președintele Klaus Iohannis a evitat să-l atace public, pentru a nu intra în paradigma predecesorului său.

Abia la două zile după ce șeful Ambasadei Statelor Unite la București s-a dus să discute cu liderul Camerei Deputaților și cu primul ministru despre pericolul opririi luptei anticorupție prin schimbarea legislației în parlament, a făcut și Iohannis declarații pe această temă.

„Lupta anticorupție ar trebui să continue în toată forța și cu toată forța”, a declarat președintele român vineri, adăugând că are „o părere foarte proastă” despre modificările propuse de parlamentari la Codul de Procedură Penală.

Cu toate că salvarea legislației anticorupție și menținerea forței DNA au fost impuse oarecum cu forța de la Bruxelles, Klaus Iohannis consideră că monitorizarea justiției autohtone prin Mecansimul de Cooperare și Verificare ar trebui să înceteze, dar „nu de azi pe mâine, ci în câțiva ani”.

Președintele s-a plâns pe de altă parte că „guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate”, că a văzut „mii de oameni care stau la cozi” și „nu pot beneficia de serviciile de sănătate la care sunt îndreptățiți”.

Cel mai mult pare, totuși, să-l fi afectat faptul că premierul Victor Ponta a făcut un turneu în Arabia Saudită, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe, unde a semnat mai multe documente, fără să se fi consultat înainte de aceste vizite cu președintele.

În România, potrivit cutumelor, dar și ale unor clarificări făcute de Curtea Constituțională, președintele este șeful politicii externe, poate chiar artizanul ei, în vreme ce guvernul o pune în practică. „Victor Ponta a plecat pe cont propriu” a precizat Klaus Iohannis, explicând că acesta l-a informat post-factum că ar fi avut „niște discuții senzaționale” în acest turneu.

„Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui” a mai spus președintele român, amendându-l pe Victor Ponta și arătându-le partenerilor externi ai României că nu el este persoana potrivită pentru discuții la nivel înalt.

Politigraf

XS
SM
MD
LG