Linkuri accesibilitate

Partidul Conservator al premierului David Cameron a cîștigat alegerile din Marea Britanie


David Cameron.

Liderul conservatorilor britanici a spus că va organiza referendumul propus pe tema ieșirii țării sale din UE.

Partidul Conservator ar putea obține 331 din cele 650 de locuri ale Camereri Comunelor dim Parlamentul de la Londra

Este a doua oara în istoria acestui partid când el obține un al doilea mandat. Succesul de azi al conservatorilor a fost o surpriza, pentru că cele mai multe sondaje de opinie sugerau un rezultat mult mai strins, aproape de egalitate, intre conservatori si laburisti, ceea ce ar fi dus la nevoia creerii unei coaliţii.

Într-o declarație imediat după alegeri, Cameron a explicat victoria prin faptul că guvernul său nu a evitat subiectele dificile:

„În politică nu trebuie să ne ferim niciodată de subiectele mari, fie deficitul bugetar, fie referendumul pe care am avut dreptate să-l organizăm despre viitorul Scoției în Regatul Unit, fie, într-adevăr, referendumul pe care trebuie să-l facem mai departe pentru a decide viitorul Marii Britanii în Europa.”

Viitorul Marii Britanii în raport cu Uniunea Europeană a fost o temă majoră a campaniei electorale. Premierul Cameron a promis că în cazul unei victorii va organiza în următorii doi ani un referendum despre rămânerea sau ieșirea din Uniunea Europeană.

Într-o prima reacţie la sucesul conservatorilor in alegerile britanice, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus ca va conta pe faptul că premierul Cameron va pleda pentru ca Marea Britanie sa ramina in Uniunea Europeana:

„Sînt profund convins ca nu exista o viata mai buna in afara Uniunii Europene pentru nici o ţara. O Uniune Europeana mai buna nu este numai in interesul Marii Britanii, dar și în interesul tuturor tărilor membre.”

Cameron a mai promis ca va fi premierul intregii Marii Britanii, și că „va face din Marea Britanie locul in care toata lumea sa poata duce o viata buna, daca vrea sa munceasca și să facă ce este de folos”.

Premierul britanic a adăugat ca va unifica Marea Britania și că în următorii cinci ani va continua să lucreze penru progresul ei economic, si va sustine acordarea mai multor puteri guvernelor si parlamentelor din Scotia, Tara Galilor si Irlanda de nord.

Cameron i-a multumit de asemenea fostului sau partener de coaliţie Nick Clegg, care a fost pina astazi liderul Liberal Democratilor, pentru ce au reusit impreuna in ultimii cinci ani de guvernare. Dupa anunțul rezultatului foarte slab al Liberal Democratilor, cu numai opt mandate din 59 cite au avut in actualul Parlament, Clegg şi-a dat demisia de la conducerea partidului.

Demisia si-a dat-o şi Ed Milliband, liderul laburistilor, al carui partid a obtinut cel mai slab rezultat din ultimii ani, 232 de mandate.

Partidul Laburist, aflat în opoziție, a obținut un rezultat neașteptat de slab, în ciuda previziunilor care anticipau că laburiștii se vor afla mult mai aproape de conservatori. Laburiștii au suferit pierderi mari mai ales în Scoția, unde naționaliștii au înlocuit mulți laburiști, părând să câștige, cu o singură excepție, toate cele 59 de locuri scoțiene în Camera Comunelor.

Această evoluție pe fundalul recentei campanii despre separarea Scoției este evidențiată de victoria unei politiciene de numai 20 de ani, Mhairi Black.

Ea l-a învins în circumscripția orașului scoțian Paisley pe șeful de campanie al laburiștilor Douglas Alexander, devenind cea mai tânără parlamentară din 1667 încoace.

Rezultatul naționaliștilor scoțieni a sporit șansele organizării unui nou referendum despre independența Scoției, după înfrângerea la mică diferență a taberei pro-independență la referendumul de anul trecut.

După alegeri, în Marea Britanie are loc și o dezbatere mai intensă decât de obicei despre calitatea prognozelor pre-electorale și a sondajelor la ieșirea de la urne. Diferențele importante între primele și cele din urmă sunt explicate, între altele, prin faptul că la acest scrutin au participat mai multe partide.

De asemenea, în Anglia, se consideră că mulți alegători n-au vrut să recunoască în sondaje că vor vota pentru conservatori, pentru a nu se identifica cu măsurile de austeritate bugetară luate de aceștia în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG