Linkuri accesibilitate

Prioritățile noului avocat al poporului


Mihail Cotorobai a promis că va fi mai cooperant cu organizaţiile neguvernamentale care apară drepturile omului.

Avocatul poporului poate fi comparat cu „salvarea” drepturilor omului – instituția dedicată în exclusivitate apărării drepturilor omului - fie că apără respectarea acestora în cazuri individuale sau în cazuri de principiu, cum ar fi formularea unei legi. Cu o lună în urmă, Parlamentul a numit un nou avocat al poporului - sau avocat parlamentar sau ombudsman, - iar astăzi într-o conferință de presă, Mihail Cotorobai, şi-a anunţat priorităţile pentru mandatul de șapte ani. Iar una dintre ele este tocmai de a face din instituția pe care o conduce ceea ce ar trebui să fie: cea mai importantă în domeniul protecţiei drepturilor omului.

Fostul judecător la Curtea Constituţională, de curând numit în funcţia de Avocat al poporului, Mihai Cotorobai a spus că vrea să evite greşelile foştilor ombudsmani de la Centrul pentru drepturile omului pentru care aceştia şi-au atras suficiente critici din partea experţilor, precum că ar fi ineficienţi şi că s-ar poziţiona ca o entitate dependentă nu doar financiar de Parlament.

Pentru a spori credibilitatea şi eficienţa instituţiei Mihail Cotorobai a promis că, spre deosebire de predecesorii săi, va fi mai cooperant cu organizaţiile neguvernamentale care apară drepturile omului.

„Vom activa nu numai în direcţia examinării petiţiilor, adresărilor către noi. Apropo, Centrul pentru drepturile omului tocmai pentru asta era criticat, se ocupa de petiţii, le examina sau mai curând le redirecționa la alte instituţii şi mai puţin activa în direcţia pro-activă, în promovarea drepturilor omului.”

După mai multe amânări, instituţia avocatul poporului a fost reformată prin lege în urmă cu un an. Parlamentul a tărăgănat însă numirea noilor avocaţi ai poporului, chiar dacă mandatele foştilor ombudsmani deja expiraseră.

Mihail Cotorobai a fost numit în funcţie în urmă cu o lună fiind susţinut de fracţiunile parlamentare cu excepţia comuniştilor. Societatea civilă susţinea un alt candidat la această funcţie, pe directorul executiv al asociaţiei Promo-Lex Ion Manole. Tot atunci, Parlamentul urma să numească şi avocatul poporului pentru drepturile copilului. Candidata agreată de societatea civilă, Jana Costachi, nu a acumulat suficiente voturi.

Ana Furtună
Ana Furtună

Directoarea executivă a Coaliţiei „Nedescriminarea”, Ana Furtună, nu exclude că la numirea lui Mihail Cotorobai ar fi existat jocuri de culise: „În momentul în care s-a refuzat un candidat foarte bun pentru funcţia de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Jana Costachi, tind să cred că este mâna politicului în spate. Există înţelegeri de culise, pentru a-l promova în această poziţie pe un om care să fie cumva loial guvernării şi mai puţin loial drepturilor omului. Instituţia în sine este foarte importantă, legea a fost schimbată, este o lege foarte bună, oferă o gamă de atribuţii extrem de largi actualului avocat. Prin urmare este foarte convenabil. Majoritatea încălcărilor drepturilor omului care se sesizează implică nemijlocit instituţiile statului. având pe cineva pe care să-l controlezi este foarte uşor să rezolvi anumite chestii.”

Ana Furtună spune că noua lege privind Avocatul poporului oferă nu doar atribuţii sporite instituţiei, dar şi o independenţă totală faţă de alte instituţii ale statului:

„În legea veche era un moment cu secretul de stat şi atunci avocaţii parlamentari erau impuşi să facă chestii care nu chiar le plăceau. În noua lege nu există aşa ceva. Avocatul poporului poate sesiza Curtea Constituţională, poate reprezenta în instanţa de judecată, poate face vizite inopinate în orice instituţii, poate intra în audienţă la orice demnitar dacă sesizează o problemă foarte importantă. Nu ştiu la etapa actuală o altă instituţie care are atât de multe prerogative. Chiar să comparăm cu alte instituţii, de exemplu Consiliul nedescriminare, care tot este o instituţie naţională în drepturile omului. Consiliul oferă nişte recomandări, emite nişte decizii extraordinar de bune dar care mai puţin sunt luate în consideraţie chiar de alte autorităţi publice. pe când Avocatul poporului poate să facă mai mult decât atât, practic nu are limite conform legii. Dar deja depinde de spiritul pro-activ de care va da dovadă.”

Parlamentarii ar urma să iniţieze un nou concurs pentru selecţia ombudsmanului pentru drepturile copilului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG