Linkuri accesibilitate

Mihai Manole: „Riscul de suspendare a dreptului de emitere a Cărții verzi are cauze strict interne”


Interviul dimineții cu directorul executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule.

Asiguratorii moldoveni ar putea fi lipsiţi de dreptul de a emite „Carta Verde”. În orice caz, Consiliul Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurări „Carte Verde” pare să aibă în vedere sistarea de la 1 iulie a acestui drept. De ce se poate întâmpla aşa ceva, cu ce consecinţe şi pentru cine? Mai este oare vreo şansă de a redresa situaţia?

Mihai Manole
Mihai Manole

Vom discuta cu directorul executiv al Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule, Mihai Manole.

Europa Liberă: Pentru început, care este situaţia la zi în privinţa dreptului de a emite „Carta Verde” pornind de la faptul că la Bruxelles Consiliul Birourilor Sistemului Internațional avea intenţia de a-i scoate pe asiguratorii moldoveni de pe carosabil.

Mihai Manole: „Aș putea menționa următoarele: că din momentul anunțării acestei intenții (pentru că propunerea ce a fost înaintată de comitetul de management trebuie să fie examinată și aprobată la Adunarea Generală a Consiliul Birourilor din 27-30 mai din Polonia), s-au întreprins mai mulți pași pentru a diminua acest risc sau de a-l exclude. Chiar ieri a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor BNAA - deci acei care emit Cartea Verde. Au participat nouă companii.

S-a prezentat un raport despre măsurile întreprinse şi aș putea enumera aceste măsuri: în primul rând, din momentul obținerii accesului la conturile bancare, la mijloacele financiare ale BNAA, s-a analizat situația, s-a prezentat o plângere către CNA în baza căreia s-a intentat un dosar penal. Când vor fi rezultatele, vom putea discuta mai concret.

În al doilea rând, a fost informat Guvernul de situația creată în rezultatul căreia a fost creată o Comisie cu participarea CNA, BNM, Banca Națională, CNPF, Ministerul Justiției, Ministerul de Interne și Biroul Național a Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), plus membrii Consiliului de Administrație a BNAA. Deci, au fost întreprinse un șir de măsuri, pe de o parte, şi, pe de alta, s-a încercat depășirea situației cu deblocarea mijloacelor financiare din conturi, dar şi a fost intentat acest dosar penal.”

Europa Liberă: Cred am datora o mică explicație ascultătorilor în legătură cu aceste probleme cu care vă confruntați, această blocare de conturi. Fără a ne aprofunda prea mult în această problemă, totuși trebuie să înțelegem că Dvs. și colegii Dvs. ați avut probleme care nu v-au permis să satisfaceți cerințele instituției de la Bruxelles, nu?

Mihai Manole: „Da. Nu am putut satisface o prima condiție, pentru că sunt încă câteva înaintate, şi această primă condiţie era să extindem garanția financiară și să o expunem în mărime de 4,250 mii de euro, bani care erau blocați.

Ceea ce am auzit anterior cu declarații despre Kroll, altele… în opinia mea, s-au întâmplat niște lucruri foarte curioase pentru Republica Moldova, când Banca Națională, fiind subordonată Parlamentului, nu a fost supravegheată în măsura necesară și un șir de decizii foarte importante au fost trecute pe umerii Guvernului. Ceea ce a şi condus la această situaţie.

Dacă în cazul Kroll vorbim de 13 miliarde de lei, în acest caz vorbim de zeci de milioane de lei, cu care a fost prejudiciat Biroul Național al Asiguratorului de Autovehicule și asta nu ne permite să expunem la timp aceste garanții financiare.”

Europa Liberă: Ce s-a întâmplat totuși cu banii aceștia - 4,25 milioane - care nu au fost oferite ca garanției în favoarea Consiliului Birourilor de la Bruxelles?

Mihai Manole: „Termenul limită la care urma să fie oferită garanţia a fost stabilit pe 15 ianuarie. Ulterior, acest termen a fost extins până la 1 februarie, însă noi nu am primit accesul la mijloacele financiare ale BNAA. În opinia noastră, este o vină a băncilor comerciale, în care se aflau aceste conturi, inclusiv a Băncii Naționale care nu a reacționat. Nu aș vrea să comentez toate acele expuneri de opinii, dar...”

Europa Liberă: V-a fost îngrădit accesul la aceste mijloace într-un mod artificial?

Mihai Manole: „Nu că artificial, dar nici legal.”

Europa Liberă: Ce efecte, dacă admitem că se ajunge până la suspendarea dreptului asiguratorilor moldoveni de a emite „Carta Verde”, ce efecte proaste, că bune nu au cum să fie, și asupra cui?

Mihai Manole: „Mai întâi încă o precizare: între 29 aprilie și 1 mai m-am aflat la Bruxelles, am avut o întâlnire la Consiliul Birourilor cu Secretarul General și la „KBC Bank”, banca la care trebuie să expunem diferența. Două milioane de dolari sunt prin „MoldAgroindbank” expuse prin „Comerț Bank” din Germania. Deci, rămâne să mai expunem diferența de până la 4,25 milioane - în jur de 2,4 mii de euro - care sunt deja în cont la una din băncile comerciale. S-a negociat deschiderea conturilor, sper că o să fie în zilele următoare obținut accesul şi vom transfera aceste mijloace, ca să fie formată această garanție financiară.

Dar cum s-ar răsfrânge această suspendare a dreptului asiguratorilor moldoveni de a emite „Carta Verde”? Căci se vorbește totuşi nu de o excludere, ci de suspendare. Iar suspendarea va fi, dacă va fi, chiar dacă sper că, cu ajutorul măsurilor întreprinse, pentru că a participat și Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles, ne-a susținut și CNPF, și Guvernul, și alte structuri care au intenția de a schimba situația - dar dacă s-ar întâmpla, totuși, această suspendare, atunci clar că în mod general companiile de asigurări nu ar putea vinde „Carta Verde” și nu ar încasa venituri.

Pe de altă parte, rămâne obligațiunea de achitare a tuturor riscurilor, despăgubirilor pentru „Cărțile verzi” anterior amplasate. Vor apărea cheltuieli, fără încasări ale cheltuieli. Mai depinde care ar putea fi perioada de suspendare. Pentru că aici, iarăși, decide Adunarea Generală a Birourilor de la Bruxelles. Aș menționa un lucru: toate cauzele care ar conduce la această situație sunt de ordin intern.”

Europa Liberă: Şi conducătorii auto - care ar fi impactul asupra lor?

Mihai Manole: „Imaginați-vă că cetățenii Republicii Moldova, deşi au obținut dreptul de a călători fără viză în Uniunea Europeană, acum, cei care doresc să călătorească cu automobilul personal sau cei care fac business ar fi puși în situația că ar fi complicat obținerea acestei cărți care le dă dreptul la călătorie.”

Europa Liberă: Unii ar spune, și a spus-o deja că dacă nu oferă ai noștri această Cartă, o cumpărăm de la străini, la frontieră.

Mihai Manole: „Da, așa ar fi situația - dacă nu va fi carta noastră amplasată, clar că vom fi nevoiți să cumpăram cărți verzi emise de emitenți străini, la intrarea în țări. Dar trebuie să vedem care ar fi tariful, care ar fi condițiile - sunt un șir de lucruri de care depind această situație. Imaginați-vă câte persoane angajate în piața asigurărilor vor rămâne fără loc de lucru, fără sursă de existență. ”

Europa Liberă: Conducerea BNAA ar fi sesizat Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Procuratura Generală şi Centrul Naţional Anticorupţie privind tranzacţiile numite dubioase efectuate cu banii de pe conturile Biroului. Ca să înțelegem exact: ce s-a întâmplat din punctul Dvs. de vedere cu acești banii, până investigațiile vor arăta exact ce s-a întâmplat? Ați făcut paralela cu sistemul bancar. Se poate crede că ceva similar s-a întâmplat în sistemul de asigurări?

Mihai Manole: „Nu aș spune că în așa măsură, pentru că proporțiile sunt diferite. Dacă ne referim la sistemul bancar, vorbim de zeci de miliarde de lei, aici avem toată piața de asigurări peste un miliard de lei.

Dar, în opinia mea, motivul este lipsa controlului, a supravegherii din partea Băncii Naționale. Și atunci îmi apare întrebarea: de ce trebuie așa structură, dacă ea nu face nimic? De ce trebuie această structură? Cred că ea nu trebuie. Dar poate că aici este mai complicat şi noi nu cunoaștem toate evenimentele din interior.

Eu, fiind mai cu experiență, vă pot spune că avem oameni în Parlament din acei care tăiau capul balaurului, dar acum au devenit ei însăși „cap de balaur”. Dirijează din umbră. Dar sunt organe care trebuie să se ocupe de asta, care trebuie să ia deciziile. Aș spune așa: dacă operațiunea economică săvârșită este imposibil de rezolvat conform Codului Civil, dar ei asta spun: că este o operație atipică, atunci noi ce, nu mai putem comenta nimic în așa caz?”

Europa Liberă: Aţi spus, la un moment dat că, pentru a elimina riscul ca Moldova să fie exclusă din sistemul de asigurare „Carta verde”, este necesară recuperarea banilor. Probabil cu asta se vor ocupa acum instituțiile statului, dar până atunci de unde se iau noii banii pentru garanțiile care trebuie depuse?

Mihai Manole: „Avem un suport din partea CNPF, care a adoptat o decizie și acele mijloace pentru a amplasa diferența sunt deja în cont. Dar clar că toate veniturile BNAA au o sursă concretă de proveniență și au o destinație exactă de utilizare. Iată acele pierderi sunt durerea noastră, pentru că noi nu avem pierderi, noi avem bani primiți, banii utilizați după destinație. Cum am putea să-i reflectam, cine o să acopere aceste diferențe? Noi sperăm că, în urma dosarului intentat, în urma finalizării, o parte din acești bani vor fi restituiți BNAA. Iar pe viitor trebuie luate niște decizii concrete de către CNPF.

Până pa 25 mai trebuie să examinăm această situație, avem și un audit extern - este o compania care va da răspuns la unele întrebări existente - vom mai face și o investigare a dosarelor de despăgubiri, pentru că sunt mai multe învinuiri, mai multe întrebări din partea Consiliul Birourilor, inclusiv elemente de fraudă, multe dosare care sunt administrate, dirijate de Republica Moldova. Instabilitatea în cazul BNAA, afiliere și interese de grup de a influința situația, dar nu de a ține cont de legislația în vigoare și de regulile Consiliului Birourilor etc. Dar sperăm că va fi examinat acest caz și vor fi adoptate decizii concrete pentru a depăși această situație.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:22 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG