Linkuri accesibilitate

Bulgaria: scăderea investițiilor pe fundal de prognoze optimiste


Premierul Boiko Borisov în Parlamentul de la Sofia
Premierul Boiko Borisov în Parlamentul de la Sofia

În pofida celui mai mic nivel al impozitului asupra profitului și al celui corporativ din UE, numai 10%, investitorii străini ocolesc Bulgaria.

Continuă scăderea investițiilor străine în Bulgaria. În primul trimestru în cea mai săracă țara din Uniunea Europeană n-au intrat decât 128 de milioane de euro - cel mai scăzut nivel în ultimii zece ani.

Datele Băncii centrale arată că în pofida celui mai mic, în cadrul Uniunii, nivel al impozitului asupra profitului și al celui corporativ – numai 10%, investitorii străini ocolesc Bulgaria. Fața de primul trimestru al 2014 scăderea este de 7%. De trei ori mai mici au fost vânzările de proprietăți imobiliare pe Litoralul Mării negre. Valoarea profitului reînvestit – numai 13 milioane de euro, a atins cel mai mic nivel din ultimii zece ani.

Pe hârtie Olanda este cel mai mare investitor. În majoritatea cazurilor însă este vorbă de companii off-shore create în aceasta țară de oameni bulgari de afaceri. Din Germania – principalul partener comercial al Sofiei, în primul trimestru n-au intrat decât patru milioane de euro.

Camera de comerț germano-bulgară a formulat principalele obstacole în calea investitorilor germani – licitații netransparente, corupție, crima organizată, administrație și justiție ineficiente, absența reformelor, situație politică și socială instabilă.

Prognozele guvernului Borisov însă rămân optimiste. Ministrul economiei, Bojidar Lukarski, aşteaptă investiţii substanţiale din partea unor companii din Statele Unite şi China. Căteva companii americane și-au demonstrat interesul în special de proiecte din domeniul infrastructurii rutiere şi al transportului de energie.

„Companii franceze iau în considerare relocarea facilităţilor de producţie din China în Bulgaria”, a adăugat Lukarski. El a explicat că a căpătat această „impresie“ la un forum de afaceri organizat la Paris în acelaşi timp cu deschiderea la Luvru a unei expoziţii cu tezaure tracice.

„Costurile de producţie din Bulgaria au devenit mai atractive decât cele din China datorită aprecierii spectaculoase a dolarului”, a spus ministrul. El nu a detaliat ce companii franceze sunt interesate să producă în Bulgaria.

Previous Next

XS
SM
MD
LG