Linkuri accesibilitate

Finala din semifinale


Barcelona și Bayern au dezvoltat o atitudine generală care ține de un profesionism absolut.

Diferența uriașă de nivel a pus Liga Campionilor într-o situație bizară. Finala se va juca în semifinală. Barcelona și Bayern au dovedit fără probleme că joacă la un nivel inaccesibil restului. Toată lumea e de acord că Liga Campionilor nu poate fi încununată decît de o finală Barcelona - Bayern.

Tragerea la soți a adus meciul mai repede și a așezat Barcelona și Bayern în semifina care se va juca pe 6 mai, cu prima manșă la Barcelona. Dubla din semifinala Barcelona-Bayern e supraîncărcată de valoare și implicații secundare. Mai întîi, e greu de găsit un meci comparabil în planul calității. Practic, ambele echipe joacă aproape de perfecțiune, dezvoltînd același sistem în variante ușor diferite. E vorba de fotbalul de circulație angajată și pressing avansat. Multă lume încearcă sistemul, dar singura reușită funcționează la Barcelona și Bayern.

Explicația vine de la calitatea jucătorilor care pot da circulației viteza și subtilitatea paralizante pentru adversar. De pasat lateral și repetat e ușor. Doar Barcelona și Bayern pot da sens acestei formule pentru că jucătorii au un obiectiv clar și îl susțin cu o precizie tehnică formidabilă. Dar tehnicitatea jucătorilor nu explică tot.

Barcelona și Bayern au dezvoltat o atitudine generală care ține de un profesionism absolut. Pregătirea fizică și tactică e gîndită minuțios și îndrăzneț. Jucătorii o pun în teren și rezultatul e un fotbal fără rival. Diferența care separă varianta Barcelona de varianta Bayern nu e ușor de descris. Aparent, Bayern e echipa cu un plus de forță. Asta, numai pentru cei ce n-au observat că Barcelona e o echipă de mare efort și musculatură redutabilă. Adevărat, Bayern joacă mai direct, dar Barcelona reușește la fel de mult prin învăluiri și infiltrări în un-doi-uri de mare viteză.

Probabil că diferența reală vine din amintirile germanice ale lui Bayern. Sub Guardiola, Bayern a devenit o echipă de sistem neutru, dar a reținut ceva din obișnuința asaltului frontal, deseori aerian, al echipelor germanice. Dealtfel, Guardiola e în centrul acestei superfinale din semifinale. Guardiola se va întoarce cu Bayern la Barcelona pentru a cîștiga în fața primei lui creații. Bayern și Barcelona vor de un meci ușor straniu, între două echipe gîndite de același antrenor. În sfîrșit, o victorie a Barcelonei va avea drept consecință posibilă transferarea marelui El Clasico, din Liga Spaniolă în finala Ligii campionilor.

E foarte posibil ca Real să aștepte în finală pentru că pornește cu prima șansă în semifinala cu Juventus. Real n-a avut un sezon prea bun, dar e, teoretic, echipa cu un atac superior. Apariția lui Juventus în semifinale e ușor surpinzătoare, dar trebuie înțeles că Juventus a urcat în baza unui sistem defensiv excepțional, probabil cel mai bun sistem defensiv în fotbalul de club al zilei. Buffon, marele portar veteran, e la vîrful maturității. Chiellini, Bonucci și Barzagli sînt trei fundași care știu tot despre meseria lor. Așadar, semifinala va fi decisă de ciocnirea între defensiva complexă a lui Juventus și forța de atac a Realului. Juventus poate surpinde în atac doar prin capacitatea de regie a lui Pirlo și pătrunderile lui Tevez. Real păstrează mai multe atuuri dar meciul s-ar putea decide desul de greu.

XS
SM
MD
LG